Emadepäeva eel, 11. mail, peeti Jõhvi Kesklinna Koolis perede maleturniir, millest võtsid osa noored sportlased koos emade, vanaemade, ristivanemate ja õdedega.

Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskuse maleringi korraldatud turniiri tulemuste põhjal saavutasid esikoha Maria ja Varvara Smirnov. Teise koha saavutasid Nadežda ja Aleksandr Beseden. Võistluste hõbemedalistid olid Elizaveta ja Jelisei Grabar.

Laste maleringi juhendaja Sergei Novikovi sõnul piduliku võistluse traditsioon kasvab, igal aastal võtab turniirist osa mitukümmend paari.

– Meie malering on tegutsenud juba neli aastat ning emadepäevale pühendatud turniiri korraldame juba neljandat korda. Viimastel aastatel on turniir osalejate rohkuse tõttu toimunud kahel päeval. Seekord ei osalenud mitmed maletajad haiguse tõttu. Järgmisel aastal kaalume võimalusi oma turniiri laiendamiseks.

– Kuidas valmistusite võistluseks? Kas kõigil emadel, vanaemadel, tädidel ja õdedel olid malemängu oskused?

– Ei, muidugi mitte, kõik naised polnud varem malet mänginud, kuid nad valmistusid kodus koos lastega. Kuna turniiri kuupäev oli ette teada, oli igal paaril võimalus tutvuda mängureeglitega ja omandada mõned kombinatsioonid. Nende võistluste ilu polnud võistlusmomendis (kuigi seda oli), vaid selles, et vanemad said rohkem teada oma laste kirgedest ja neid toetada. Teisalt oli täiskasvanutele mängureeglite omandamine lühikese ajaga väljakutseks, väljatulekuks mugavustsoonist, kus kõike teatakse. Nüüd, pärast mitmenädalast treeningut, said nad istuda laua taha ja näidata oma treeningu tulemust, demonstreerida lastele oma eeskujuga, mida visaduse ja sihikindlusega on võimalik saavutada. Ja pealegi on selline ajutegevus kasulik igas vanuses.

– Sergei, on selge, et malet saab mängida isegi kõrges eas. Sellel spordialal pole vastunäidustusi. Mis puudutab lapsi, siis millises vanuses soovitaksite lapsi maleringi saata?

– 5-6 aastaselt. Kuigi on ka erandeid: minu ringis käib juba mitu aastat tüdruk, kelle vanemad tõid maleringi, kui ta oli vaid 3 aastat ja 9 kuud vana. Lapsel läheb väga hästi. Siin, nagu iga teise hobi puhul, on oluline lapse huvi õigel ajal märgata, – ütles Sergei Novikov.

Emadepäevale pühendatud maleturniiri lõpetas medalite üleandmine võistlusel osalejatele ja võitjatele ning Kultuuri- ja Huvikeskuse pakutud teeõhtu.

Ilja Telnov

Foto eraarhiivist

Reklaam