Heino Lipu nimelisel staadionil toimuvad tänavu suured spordiüritused. Lisaks neile toimub juuni alguses staadionil rahvatantsupidu, mis toob Ida-Virumaa südamesse kokku üle tuhande tantsija.

Kaks aastat tagasi ehitatud Heino Lipu staadion võõrustas 23. mail 32 riigi kergejõustiklasi, sealhulgas olümpia- ja maailmameistreid. Stardijoonele asusid parimad kettaheitjad, kelle hulgas oli ka praegune kettaheite maailmarekordi omanik, leedulane Mykolas Alekna. Seekord saabus Eestisse võistlema sportlasi kogu maailmast. Nagu eelmiselgi aastal, kogunes Jõhvi maailmatasemel võistlust, kuhu oli sissepääs tasuta, vaatama üle 1000 spordisõbra.

Jõhvi Spordi juhataja Erich Petrovitsi sõnul võisteldi enam kui kümnel alal.

– Meie staadion on Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu poolt sertifitseeritud sellise mastaabiga võistluste korraldamiseks. See on juba Jõhvi visiitkaart, – ütles Erich Petrovits.

Heino Lipu mälestusvõistlused Jõhvis kuuluvad teist aastat järjest ülemaailmsesse kergejõustiku võistluste sarja «World Athletics Continental Tour», milles osalemine annab sportlastele reitingupunkte, et pääseda nii Euroopa meistrivõistlustele kui ka eelseisvale Pariisi olümpiale. Võistluste eelõhtul, kolmapäeval, toimus staadionil avatud kergejõustikutreening lastele ja noortele, mille viisid läbi olümpiavõitja Gerd Kanter ja Euroopa meister Ksenia Balta, misjärel oli võimalik autogramme jahtida ja mõnega maailma sporditähtedest pilti teha.

– 13. ja 14. juunil toimub sarja TV 10 Olümpiastarti finaaletapp, kümme olümpiastarti noortele. See on esimene kord meie staadioni ajaloos, kuid on lihtne öelda: “esimest korda ajaloos…”, sest varem polnud Jõhvis sellist staadioni spordipeo läbiviimiseks. Ja see finaalvõistlus toimub koos Olümpiapäevaga kõigile Jõhvi elanikele ja külalistele, kes saavad siia tulla koos perega. Üritus algab neljapäeval, 13. juunil kell 14:00 ja kestab õhtul kaheksani. Olümpiasportlased tulevad siia, et teatud spordialasid, näiteks curlingut, kõigile tutvustada. Ürituse lõpus on kontsert, kus esineb Eesti laulja Getter Jaani, – ütles Erich Petrovits.

Lisaks alustati Heino Lipu staadionil, kus varasematel aastatel jalgpallimatše pole peetud, mänge, millest esimene toimus 19. mail. Ja juuni keskel koguneb staadionile Virumaa tantsupeole üle tuhande tantsija.

– Meil on Jõhvis suurepärane Phoenixi meeskond. Oma esimene mäng staadionil võideti Narva Transi U21 vastu skooriga 5-1. Jõhvi jalgpalluritel on suurepärane fänniklubi, kes toetas oma mängijaid väga emotsionaalselt, korraldades enne mängu värvika rongkäigu. Ja 8. juunil on meil kahe maakonna – Ida-Virumaa ja Lääne-Virumaa – korraldatav rahvatantsupidu. Ja siia ootame umbes 1300 tantsijat.

Erich Petrovits ütles, et staadion on kavandatud 800-kohaliseks, kuid lähiaastatel on plaanis tribüüni suurendada ja sellele varikatus ehitada, samuti märkis ta, et staadioni looduslik kate on pärast nii mastaapseid pidustusi heas seisukorras, kuna selle hooldamiseks on laialdased kogemused.

– Peamine, et me teame kuidas muru eest hoolitseda. See on väga peen teadus ja võin öelda, et saavutame minimaalsete rahaliste vahenditega maksimaalse kvaliteedi. Ühe staadioni eest hoolitsemine vajab 40-50 tuhat eurot aastas, sellist raha see rajatis kunagi ei teeni. Siin tuleb aru saada, et lõppude lõpuks ehitasime selle inimestele, kes piirkonnas elavad ja saavad kasutada kõiki selle staadioni võimalusi, – ütles Erich Petrovits ja lisas, et staadionile võib tulla jooksma igal päeval kella kaheksast hommikul kuni kümneni õhtul. Rulluiskudel, jalgratastel ja naelikutega on väljakule sisenemine keelatud ning rajatise sissepääsu juurde paigaldatud infosilt tuletab kõigile meelde staadioni külastamise reegleid.

Hooaeg lõppeb 14. septembril Jõhvi Rahvajooksuga, mis eelmisel aastal tõi kokku umbes pool tuhat jooksu- ja käimishuvilist.

Aleksandr Šteinert

Foto autorilt ja eraarhiivist

Reklaam