Jõhvis ja Narvas on suurepärane võimalus põhikooli baasil omandada IT-alane haridus ja saada tööle juba enne õppekava läbimist. Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuses (IVKHK) on alanud registreerimine IT Akadeemia erialadele.

Ida-Virumaa Kutsehariduskeskuse IT Akadeemia võtab juba viiendat korda vastu kandidaate, kes soovivad omandada infotehnoloogia valdkonna haridust. Projekti koordinaatori Natella Mihhailova sõnul saab pakutavatele erialadele õppima asuda põhikooli baasil. Lõpetamisel on tulevastel spetsialistidel lihtne leida tööd või jätkata õpinguid Eesti kõrgkoolides.

– Algselt oli see projekt suunatud kõrgkoolidele meie riigi IT-tehnoloogiate arendamiseks. Kuid selgus, et kõrgkoolidesse astunud üliõpilased ei lõpetanud sageli, katkestades õpingud, arvates, et see pole nende eriala. Ja siis vaatasid projekti korraldajad kutsehariduse poole. Kindlasti soovivad selle erialaga juba tuttavad meie lõpetajad jätkata õpinguid kõrgkoolides. Valituks osutus kolm õppeasutust – IVKHK, Tartu Rakenduslik Kolledž VOCO ja Tallinna Polütehnikum. Erialade õppeaeg on neli aastat. Üldhariduslikku osa, täpsemalt matemaatikat, eesti ja inglise keelt, õpetatakse samas mahus kui gümnaasiumis, et meie lõpetajad saaksid seejärel kõrgkoolidesse sisse astuda. Projekti põhieesmärk pole mitte ainult õpilastele elukutse andmine, vaid suunata neid ka edasi õppima, – ütles Natella Mihhailova.

IT Akadeemia programmis on kaks eriala: tarkvaraarendaja ja IT-süsteemide spetsialist. Esimene on seotud veebilehtede loomise, tarkvaraarenduse, andmebaaside ja veebiinfosüsteemide lähtekoodi kirjutamisega. IT-süsteemide spetsialistid saavad tulevikus oma teadmisi ja oskusi rakendada kõigis ettevõtetes, mis kasutavad kohtvõrke või arvutiseadmeid.

– Praegu võtame vastu õpilasi kolme õppegruppi: üks Narvas, teine Jõhvis (mõlemad tarkvaraarenduse erialaga, õppekeel on 60% eesti ja 40% vene keel) ning kolmas IT-süsteemide spetsialistide õppegrupp Jõhvis. See eriala nõuab väga kallist koolitusbaasi. Just Jõhvis arendame laboreid. Raha, millest pool tuleb IT Akadeemia projektist, suuname nende laborite arendamiseks, – rääkis projekti koordinaator.

Natella Mihhailova lisas, et õppeasutusel on loodud koostöö paljude infotehnoloogia valdkonnas tegutsevate ettevõtetega. Praktika läbimiseks saab kutsehariduskeskus kandideerijatele pakkuda soliidse nimekirja ettevõtetest üle Eesti.

– Kolmandal ja neljandal kursusel on väga palju praktikat. Mõned õppurid hakkavad tegelema kaugtööga juba kolmandal kursusel – kirjutavad väikesi programme ja rakendusi erinevatele ettevõtetele. Neljandal kursusel avab kuuekuuline praktika neile tohutult võimalusi tööle saada. Mõnele end hästi tõestanud õppurile pakutakse juba alalist tööd. Nüüd on soovijatel hea võimalus läbida praktikat ka väljaspool Ida-Virumaad, keskus tasub sõidu- ja majutuskulud. Meie õppurid saavad üldiselt töötada igas ettevõttes. Kui me räägime programmeerijatest, siis need on ettevõtted, mis on seotud tarkvara ja erinevate rakenduste arendamisega. Suured ettevõtted asuvad Tartus ja Tallinnas. Ida-Virumaal saavad noored omandatud oskusi rakendada väikeettevõtete veebilehtede ja veebirakenduste loomisel, mistõttu kipuvad meie programmeerijad kahjuks piirkonnast lahkuma suurettevõtetesse või teevad kaugtööd, – rääkis Natella Mihhailova.

Dokumentide vastuvõtt on juba avatud elektroonilises süsteemis SAIS ning dokumente saab esitada ka õppeasutuses aadressidel Kutse 13 Jõhvis ja Kreenholmi 45. Narvas. Avalduste vastuvõtt IT Akadeemia erialadele lõpeb 2. augustil.

Aleksandr Šteinert

Autori foto

Reklaam