Laupäeval, 15. juunil, tähistasid Kohtla-Järve elanikud ja külalised linna sünnipäeva helge ja sündmusterohke peoga. Linna 78. sünnipäeva auks toimunud üritus tõi kokku palju osalejaid ja pealtvaatajaid, ühendades kõiki lõbusas õhkkonnas.

Pidulikud üritused algasid pärast linnaorkestri esinemist linnavalitsuse ametnike õnnitluskõnedega. Nende sõnad andsid tooni kogu pidustusele, rõhutades ühtsuse ja ühiste jõupingutuste tähtsust linna õitsenguks. Erilist tähelepanu pälvis Kohtla-Järve noortevolikogu esimehe Artur Tšužase inspireeriv kõne. Ta nentis, et Kohtla-Järve on parim linn planeedil, see mitte ainult ei tõstnud kõigi kohalviibijate tuju, vaid tekitas ka tormilise aplausi.

Põhiategevus toimus linna keskväljakul, kus toimusid Kohtla-Järve erinevate kultuuriasutuste meistriklassid. Kunstikoolid, Koolinoorte Loomemaja ja Kultuurikeskus esitlesid omi programme, võimaldades kõigil end erinevates loovuse liikides proovile panna.

Üks populaarsem oli klubi “East Riders” ala. Pakuti mootorratastega sõitmist, korraldati fotosessioon professionaalse fotograafi Aleksandr Kurnosoviga. Igaüks sai end võimsate mootorrataste taustal pildistada, samuti nautida tsiklimeeste valmistatud friikartuleid ja grillvorste.

Lastele olid paigaldatud batuudid, Ahtme klubi korraldas eriprogrammi. Väikesed linnaelanikud said sõita hobustega ja nautida erinevaid atraktsioone, sealhulgas batuudihüppeid ja karusselle. Linnavalitsuse peaspetsialist Nadežda Pahka sõnul polnud aga kogu meelelahutus tasuta, mis oli tingitud ürituse piiratud eelarvest.

Lava ümber olid toiduletid, kus sai proovida nii maiustusi kui ka erinevate köökide roogasid.

Tänu rikkalikule kontserdiprogrammile tõmbekeskuseks saanud lava haldasid sel päeval ürituse juhid Ainiki ja German. Pidustuse raames anti üle ka auhinnad mängu “Joonistatud Järve” võitjatele. Erilist tähelepanu pöörati perekond Levitskile, kes sai auhinna “Aasta suurpere”. Programmi ametliku osa heaks tõmbenumbriks oli loterii, millest kõik soovijad said osa võtta ja auhindu võita. Linna 78. juubeli puhul astusid lavale linna loomingulised kollektiivid, sealhulgas rahvatantsuansambel Virulane, Kohtla-Järve kunstide koolid, tantsukollektiivid Rütm, Viis Tähte, Zagadka ja Antares.

Pärast pikka pausi kokku tulnud vokaalkollektiiv Bliss võlus publikut oma etteastega. Publiku sütitas ka Kohtla-Järve Gümnaasiumi folkrokkbänd Kratt, esitades parimaid palasid eesti keeles.

Oodatuim esinemine oli aga Armeenia päritolu vokalist Stefani kontsert. Enne lavale tulemist viisid ürituse juhid Ainiki ja German kokku kogunenud elanike seas läbi küsitluse, milles palusid neil linnale oma soovid avaldada. Populaarseim oli soov näha linna tänavatel rohkem noori ja et noored jääksid siia ka pärast kooli lõpetamist. Elanikud nautisid ürituse juhtidega suhtlemist, avaldades lootust linna edasisele õitsengule ja arengule.

Stefan esitas oma hitte kitarriga, luues ainulaadse atmosfääri, mis pani kõik tantsima ja kaasa laulma. Vaatamata akustilisele formaadile oli tema esitus hoogne ja kaasahaarav, jättes publikule püsiva mulje.

– Ettevalmistused ürituseks viidi läbi suure entusiasmi ja tähelepanuga lastele. Sel aastal kandis üritus nime “Teksatrall” ja idee oli, et sünnipäevapeo riietuskoodiks olid teksad: teksariided, aksessuaarid, mütsid jms. See on Kohtla-Järve Kultuurikeskuse ammune idee, mille nad otsustasid ellu viia, – märkis Nadežda Pahka.

Kuigi kõik kohaletulnud sellist algatust ei toetanud, demonstreerisid festivalil osalejad laval erinevaid teksariideid, minnes esinema ammu populaarsetes ja praktilistes riietes, tõestades sellega, et teksad on praktilisuse ja ühtsuse sümbol.

Peost sai linna jaoks tõeline sündmus, mis ühendas erinevas vanuses ja huvidega inimesi ning oli meeleolult särav ja meeldejääv.

Aleksandr Šteinert

Foto Igor Parv

Reklaam