Jõhvi vald toetas mullu seitset ja tänavu kuut noorte omaalgatust. Jõhvis tegutseb edukalt juba aasta tagasi loodud Noorte Omaalgatusfond ning praegu valmistub Kohtla-Järvel käivitama samalaadset projekti. Noorteprojektide toetamise olulisusest Ida-Virumaal rääkisid nädalalehele Panorama kohalikud eksperdid.

2023. aastal loodi Jõhvi Vallavalitsuses Noorte Omaalgatusfond, et toetada kohalike noorte projekte ja ideid. Fond annab Jõhvi vallas elavatele noortele vanuses 7-26 eluaastat võimaluse taotleda raha oma algatuste elluviimiseks.

Eelmisel aastal oli esimest korda võimalik noorte omaalgatusfondist rahastust taotleda. Novembris toimus esimene taotlusvoor, mille tulemusena toetati seitset projekti summas 5936 eurot. Maksimaalne toetuse suurus oli 1000 eurot. Vallavalitsuse haridusnõunik Maria Laanemäe sõnul on jooksva aasta eelarves selleks 10 tuhat eurot, mis võimaldab teoreetiliselt rahastada kuni kümmet projekti. 2024. aasta kevadvooru esitati kuus taotlust, mis kõik said komisjonilt positiivse otsuse. Nende projektide rahastuse kogumaht oli 4610 eurot.

– Fondi poolt toetatavad projektid peaksid teenima mitte ühe konkreetse isiku, vaid laiema rühma huve. Sellised projektid on näiteks tekstiilitöötlemise ja Belgia vahvlite küpsetamise töötubade korraldamine, heategevusõhtute läbiviimine, koolis mugavate lugemistingimuste loomine, ütles Maria Laanemäe. — Projekti maht ei ole väga suur ja seal on teatud piirangud. Ei toetata traditsioonilisi üritusi, näiteks klassiõhtuid, üritusi, mida kool ise igal aastal ühel või teisel viisil korraldab, samuti pole võimalik traditsioonilise mööbli ostmine koolidele. Tahaks, et noored tuleksid konkreetse ideega. Viisime läbi veel ühe vooru, seal olid juba veidi teisesuunalised projektid. Õpilased küsisid raha jäätmete sorteerimissüsteemi paigaldamiseks kooli viies läbi teabekampaania, miks ja kuidas seda õigesti teha. Samuti eeldame, et Jõhvi viadukti ühele toele luuakse täiendav grafiti maaling, mis hakkab kaunistama linna ja tõmbama tähelepanu noorte loovusele.

Järgmine voor toimub sel sügisel. Taotlusi programmis osalemiseks saavad esitada nii üksikud noored kui ka noorteühendused läbi elektroonilise süsteemi SPOKU. Taotlusprotsess on üsna lihtne ja loogiline ning ei nõua keerulisi arvutusi ega hinnapakkumisi. Oluline on selgelt kirjeldada, kes projekti ellu viib, mida täpselt tehakse ja mis eesmärgil.

– Noorte omaalgatusfond mitte ainult ei toeta projekte rahaliselt, vaid seab endale ka selge haridusliku eesmärgi. Projekti elluviimine õpetab teismelistele meeskonnatööd, projektijuhtimist ja aruandlust. Need on olulised oskused, mis aitavad neid tulevikus. Teiste omavalitsuste kogemus näitab, et noorte osalemine sellistes projektides aitab vähendada vandalismiakte ja soodustab hoolikat suhtumist keskkonda. Elame ajal, mil noored keskenduvad peamiselt sotsiaalvõrgustikele, kus kõik on kiire ja lihtne: monteeriti video ja tulemus on valmis. Reaalses elus läheb plaanist konkreetse tulemuseni palju aega: tuleb kaasata inimesi, hallata eelarvet ja korraldada reklaami. Seetõttu on sellistel projektidel suur hariduslik eesmärk. Noorte toetamine võtab aega ja me peame palju selgitama. Võtmesõnaks on “toetamine” – mitte nende eest tegemine, vaid võimaluse andmine proovida, – märkis Maria Laanemäe.

Kui Jõhvis on programm toiminud juba aasta, siis Kohtla-Järvel sellist fondi veel pole. Kuid nagu ütles linnavalitsuse hariduse ja noorsootöö peaspetsialist Nadežda Pahka, on noorte omaalgatuste toetamise projekt juba kooskõlastamisele saadetud. Dokumendi vaatavad praegu läbi juristid ja seejärel antakse see lõplikuks kinnitamiseks üle saadikutele. Soodsa otsuse korral loodetakse fond heaks kiita sügiseks ning on isegi võimalik, et tänavu viiakse läbi üks voor.

– Projekt töötati välja koostöös noorteparlamendiga, kes tegi ettepaneku muuta protsess ausaks ja läbipaistvaks. Fondi aasta eelarve on 6 tuhat eurot, mis jaotatakse nelja taotlusvooru peale. Maksimaalne summa ühe projekti kohta on 500 eurot. Selline lähenemine võimaldab meil initsiatiivi proovile panna ja noorte aktiivsust hinnata, – ütles Nadežda Pahka.

Küsimusele projektide konkurentsi kohta avaldas spetsialist lootust noorte suurele aktiivsusele. Fondi edendatakse koolikülastuste ja taotlemisvõimaluste kohta teabe jagamisega. Nadežda Pahka rõhutas, et noorteparlament on valmis selle ülesande enda peale võtma, et võimalikult palju õpilasi uuest projektist teada saaks.

Aleksandr Šteinert

Autori foto

Reklaam