11. oktoobril toimub Tammiku rahvamajas noorte ja algajate muusikute osavõtul kontsert “Noortelava”, mille korraldab Jõhvi noortekeskus Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse (Eesti ANK) noortealgatuste toetusprogrammi raames.

Jõhvi noortekeskuse juht ja korraldusmeeskonna mentor Anastassia Nikolajeva tutvustas nädalalehele Panorama projekti üksikasju:

– Eesti ANK viib läbi koolitusprogrammi, mille eesmärk on toetada piirkonna noortealgatusi. Kevadel läbisime noortega koolituse spetsiaalse programmi raames, tänu millele said noored ettekujutuse, kuidas oma ideede elluviimisega tegeleda. Peale koolituse läbimist viis meie keskus läbi ideede konkursi, milles võistlesid kolm võistkonda, kes esitasid oma ideid ja võistlesid rahastamise pärast. Tänu Eesti ANK programmile võivad huvitavate projektide autorid saada oma idee elluviimiseks kuni 500 eurot. Konkursi võitis noorte muusikute meeskond, kes viivad ellu projekti “Noortelava”.

– Mis on “Noortelava”?

– See on kontsert, millest saavad osa võtta noored muusikud. Eesmärk on luua platvorm, mille kaudu saaksid noored andekad muusikud oma andeid demonstreerida ja oma loomingut avalikkusele tutvustada.

– Mis on selle projekti eripära, mis eristab seda teistest muusikafestivalidest ja kontsertidest?

– Projekti “Noortelava” eripäraks on see, et kogu kontserdi korraldamise protsessi viivad läbi noored ise. Omal käel kontserti korraldades saavad noored hindamatu kogemuse – omandavad kogemused ja oskused, kuidas töötada artistide valikul, mõelda läbi reklaamikampaania, otsida üritusele koostööpartnereid ning viia läbi ka oluline osa läbirääkimistest ning lahendada tehnilised probleemid.

– Milliseid muusikasuundi kontserdil esitletakse?

– Me ei piira kuidagi noorte muusikalisi eelistusi, vaid pigem propageerime mitmekesisust, nii et kontserdile tulijatel on võimalik kuulda teoseid stiilides nagu rock, pop, indie pop ja isegi gospel. Sellel õhtul esineb 11 osalejat – 5 sooloesinejat ja 6 rühma. Igal osalejal on võimalus esitada kuni kolm teost. Olen kindel, et meid ootab ees värvikas ja väga mitmekesine kontsert, – võttis Anastassia Nikolajeva kokku.

Noorte korraldajate meeskonda kuuluvad Ines Reisi, Jekaterina Velko ja Anastassia Smirnova. Inese ja Jekaterina jaoks on lava loomulik element. Tüdrukud mängivad grupi “O-Kay” koosseisus ja on kohalike muusikafestivalide regulaarsed külalised, nii et idee oma üritusest ei võtnud kaua aega. „Tahtsime anda noortele võimaluse kogeda laval esinemist ja publikule mõnusat ajaveetmist. Õhtu püüdsime muuta interaktiivseks, et külalisi ootaks lisaks muusikute etteastetele ka erinevad mängud ja võistlused, – rääkis Jekaterina.

Kas Noortelava kontserdist kujuneb tulevikus iga-aastane täisväärtuslik festival, on veel vara öelda. Osalejate registreerimine on lõppenud, esimeseks kontserdiks on koostatud soliidne esinejate nimekiri ning sotsiaalvõrgustikes toimuva aktiivsuse järgi on avalikkusel huvi ürituse vastu, mis tähendab, et noortel korraldajatel on kõik võimalused mitte ainult endast teada anda, kuid mis võib-olla kõige tähtsam, näidata oma eakaaslastele, et esimeste projektide elluviimine on täiesti võimalik.

Ilja Telnov

Illustreeriv foto arhiivist

Reklaam