Suits ilma tuleta on võimalik ainult teatrilaval. Uudis, et 7 miljoni euro suuruse puudujäägiga linna eelarve säästmiseks võidakse Kohtla-Järvel väidetavalt ajutiselt sulgeda Valge saali galerii, pani paljud linlased mõtlema, kas “Taani kuningriigis” on kõik korras. Ja kuigi Valge saali juhataja Helgi Kopliorg väidab, et need on vaid kuuldused võimaliku variandi kohta, et konkreetsust pole, jääb küsimus õhku. Assotsiatsioonid tekivad isegi Hans Josti näidendiga “Schlageter”, milles on sellised sõnad: “Kui kuulen sõna ” kultuur “, võtan revolvri kaitseriivi maha.” On ju see galerii paljude Eesti ja välismaa kunstnike ja kunstikriitikute hinnangul üks Eesti parimaid näitusesaale. Ja ikkagi, kuidas juhtus, et linn vaesus nii, et otsib võimalusi “mitte nälga surra”? Ajakirjandus kirjutab sellest, aga sagedamini nii, et on võimalik aru saada, et poliitilisel rindel on sõjalised operatsioonid ja poliitilised jõud süüdistavad üksteist kahju tekitamises. Et mõista, mis juhtus või “kuidas me sellise eluni jõudsime”, pöördus Panorama inimese poole, kes tunneb kogu köögipoolt – linnavolikogu saadik Vladimir Evve poole.

– Vladimir, ajakirjandus kirjutab, et linn otsib võimalusi raha säästmiseks, et katta eelarve “seitsme miljoni auk”. Majandus- ja poliitikakaugetel inimestel on aga raske mõista, kuidas see linna eelarvega juhtuda sai. Proovige sellele küsimusele lihtsamalt vastata.

– Ma üritan. Et oleks lihtsam aru saada, võrdleme linna eelarvet pere eelarvega. Elavad isa, ema, lapsed, vanaema. Ühesõnaga perekond. Ja järsku selgus, et perel on puudu 70 tuhat. See ei saanud juhtuda ühe päevaga, kas pole?

– Miks ei või? Keegi oleks võinud kogu raha varastada.

– Noh, selle võimaluse välistame – keegi ei varastanud, ei kaotanud kasiinos, ei kulutanud narkootikumidele. Perekond on jõukas. Kuid tekkis selline puudujääk. Tõenäoliselt ei järgitud pere eelarvet. Võeti laenu ja ei suudetud seda tagasi maksta. Et tagasi maksta, tuli võtta veel üks laen. Sama juhtus linnas. Miks oli tinglikul perel 70 tuhat puudujääki? Tõenäoliselt sellepärast, et elati üle oma võimete. Võetud laenude eest osteti auto, suvemaja. Laenu kasutati maja remondiks. Jõuti selleni, et intressiga laenatud raha tuleb tagasi anda ja pank enam laenu ei anna. Pealegi on intressid kogunenud ja peab kiiresti tegutsema. Hakati mõtlema, millest loobuda, mida müüa. Kärbiti kulusid ja tuldi keerulisest olukorrast välja. Minu vaatenurgast juhtus linnas just nii. Ei tohi unustada, et meil on finantskriis mitte ainult linnas, vaid ka riigis. Ja iga kriis viib selleni, et hinnad tõusevad. Hakkasime ehitama ühe hinnaga, pool ehitati – hind tõusis ja ehituse lõpetamiseks on vaja veel laenu võtta. Ja kokku tuleb hoida millegi muu pealt.

– Millegi muu pealt? Kultuuri? Linna “visiitkaardi”? Muide, Kohtla-Järvel asuv Põlevkivimuuseum on ainuke maailmas!

– Kui ma olin väike, käisin selles muuseumis, kui see oli vanalinnas. Seejärel kolis ta Kukrusele, sealt linna täitevkomitee majja, siis raamatupoodi, kuhu hiljem tehti lugemissaal. Vastasmajja kolis raamatukogu ja tema kohale muuseum. Ma ei välista, et raha kokkuhoiu mõttes teeb keegi ettepaneku sulgeda mõneks ajaks Põlevkivimuuseum koos Valge saaliga.

– Kuna te sellist võimalust ei välista, esitan teise küsimuse: kui palju saab saadik?
– Mina – 0,3 protsenti miinimumpalgast. Komisjoni esimees veel rohkem.

– Raha saavad ka linnapea, linnavolikogu esimees ja mitte vähe. Põlevkivimuuseumi direktor Ainar Varinurm mainis ajakirjanduses, et Valge saali kulud jäävad alla 1000 euro kuus. Võib-olla seadusandliku ja täidesaatva võimu esindajad võtavad natuke siit ja natuke sealt? Kas see pole väljapääs?

– Olen nõus. Linnas oli juba selline olukord, kui oli raskusi eelarvega, siis loobuti ehitustest, linnas ei ehitatud midagi ja kõik munitsipaaltöötajad viidi üle neljapäevasele nädalale ja kõigile maksti 20 protsendi võrra vähem palka, – ütles hr Evve.

Ja ikkagi, kui äkki leidub helge pea Valge saali sulgemise ideega ega leia väljapääsu, siis sel juhul tuleb kivisse raiuda saadik Evve sõnad, kes ütles “Olen nõus” (jagada). Praegu rahustavad Helgi Koplioru sõnad, et Valge saali ajutiselt sulgemise ideel puudub tegelik alus. Selliseid rahustavaid meloodiaid on aga juba palju kõlanud – erinevatel aastatel ja erinevatel põhjustel.

Jevgeni Kapov
Autori foto

Reklaam