Kohtla-rve ujumisspordi ajaloos on alanud uus lehekülg, 11. veebruaril toimus Wiru Spordikeskuses esmakordselt võistlus Mega Swim. Ujumisvõistluse eripäraks oli see, et ujumisdistants oli nii meestel kui naistel 1500 meetrit.

Klubide Aktiiv ja Dilan korraldatud võistlustel osales sadakond ujujat kuueteistkümnest Tallinna, Tartu, Narva, Sillamäe, Jõhvi ja Kohtla-Järve spordiklubist.

– Täna osalevad ujumistel noored sportlased. Kui meil ei õnnestu soovijaid kaasata Eesti meistrivõistlustele isegi ühele 1,5-kilomeetri ujumisele, siis tänasel võistlusel on meil osalejate arvu arvesse võttes 6 ujumist, – jagas treener ja klubi Aktiiv juht Sergei Mihhailov.

– Ja mis on nii suure soovijate arvu põhjus?

– Asi on selles, et Mega Swim on eraldi võistlus, mille määrustiku järgi on ette nähtud distants 1500 meetrit. Ujujad tulevad siia spetsiaalselt osalema ja pikal distantsil jõudu proovima. Kui peetakse Eesti meistrivõistlusi, siis selliseid distantse pole. Raskematel distantsidel kõik endast andvad sportlased lihtsalt ei suuda teistel distantsidel häid tulemusi näidata.

– Finantskriisi ajal püüavad paljud oma kulutusi kärpida. Kultuuri- ja spordiüritusi on vähem. Korraldajad on sageli sunnitud valima, jättes töösse vaid kõige olulisemad projektid. Otsustasite korraldada täiesti uued võistlused. Kuidas see õnnestus?

– Püüame kasutada kõiki võimalusi, meelitada sponsoreid. Kohtla-Järvel on hea spordirajatis, mis võimaldab arendada paljusid spordialasid, sealhulgas ujumist.

– Kes neid võistlusi toetas?

– Linn aitab. Toetust saame ka Arenalt, ProSwimilt, Kultuurkapitalilt, – ütles Sergei Mihhailov.

Klubi Aktiiv kasvandikke Deni Sikka ja Kristjan Lembineni, kes ujuvad pooleteise tuhande meetrise distantsiga ühel treeningul 3-4 kilomeetrit, hirmutada ei õnnestunud. Ja kuigi seekord ei õnnestunud neil auhindu võita, ei heida poisid meelt ja jagavad muljeid ning räägivad tuleviku eesmärkidest.

Kristjan: – Enne vettehüpet oli natuke hirmus. Olin mures, et ma ei uju lõpuni, kaotan rütmi või eksin pöördel. Kuid niipea, kui tegin esimese sammu, hirm taandus. Keskendusin ujumisele. Esimesel korral tuli hästi välja, aga saan paremini. Tulevikus tahan selle distantsi kiiremini läbi ujuda ja kunagi ka esikolmikusse pääseda, võib-olla saada isegi esimeseks.

Deni: – Võistlustel on raske poolteist tuhat meetrit ujuda. Erinevalt treeningust tuleb siin võistelda vastastega, kelle treenituse taset sa ei tea. See lisab põnevust, kuid samas motiveerib. Saan aru, et tulemuse parandamiseks pean trennis andma endast kõik. Ometi tahan tulevikus Olümpiale pääseda.

Möödunud võistlustel osales üle 30 tüdruku, kellest paljude jaoks oli 1500 meetri ujumine sportlaskarjääril esmakordne.

– Võistlused olid edukad. Loodan, et nad arenevad, – ütles võistluse kaaskorraldaja ja Jõhvi Spordikooli treener Andrei Divissenko. – esimene Mega Swim jääb meelde ka sellega, et meie õpilane Violanta Gurjanova püstitas uue rekordi. Esimeses ujumises läbis ta 1500 meetrit ajaga 17 minutit 33,51 sekundit, püstitades sellega uue Eesti juunioride rekordi. Eelmise rekordi püstitas Tallinna Spordiklubi Orca ujuja 2015. aastal Kanadas toimunud võistlustel, – nentis treener.

Nii pika distantsiga mastaapseid võistlusi sai võimalikuks Kohtla-Järvel korraldada pärast uue, kahekümne viie meetrise kümne rajaga ujula rajamist. Spordiüritus kestis umbes viis tundi. Seetõttu on korraldajad kindlad, et 100 ujujat on optimaalne osalejate arv. Rohkema arvu sportlaste osalemisel tuleks võistlust läbi viia kahel päeval.

Viimane selline suurüritus linna basseinis oli Eesti ujumise finaal, mis toimus mullu novembris kolmel päeval. Ujumisklubi Aktiiv kohtunike meeskond pälvis möödunud aasta lõpus Kultuurkapitali preemia Ida-Virumaa suurvõistluste parima korralduse ja läbiviimise eest. Kaasaegse spordikompleksi olemasolu ja kohalike klubide korraldajate hästi koordineeritud töö aitas kaasa sellele, et Kohtla-Järvel on tänavu detsembris kavas Põhjamaade meistrivõistlused ujumises. Kaevanduspealinna oodatakse üle 300 sportlase seitsmest-kaheksast riigist.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam