Kohtla-Järve Spordikeskuses Wiru toimus ujumise Noortesarja II etapp, millest võttis osa üle 400 ujuja 32-st Eesti spordiklubist. Edukaim oli spordiklubi Audentes, mille sportlased võitsid 5 kuld- ja 1 hõbemedali.

FINA kõrgeima punktisumma, 574, kogus Emily-Pärli Jäärats (Audentese spordiklubi) 200 m vabaltujumises ajaga 2.12,68. Meeste 400 m vabaltujumises sai kõige rohkem FINA punkte (494) Martin Ale (Wiru Swim). Tema aeg 4:28.36.

Kohtla-Järve veespordiklubi õpilane Olivia-Aleksandra Romanenko võitis kaks pronksmedalit 200 m vabalt ja 50 m liblikujumises. Mõlemas ujumises püstitas ta isikliku rekordi. Mykhailo Syniuhin võitis kaks kuldmedalit 200 m vabalt ja 100 m seliliujumises. 100 meetri distantsil püstitas Mihhail 2011. aastal sündinud poiste seas uue rekordi. Uus noortesarja rekord on 1:07.40. Eelmise rekordi – 1:11.19 – püstitas Mihhail Shalov 2021. aastal.

200 meetri ujumiste tulemuste järgi püstitas ta võistluste rekordi ja tunnistati viimase Noortesarja parimaks sportlaseks 2011. aastal sündinud poiste seas. Hõbemedali võitis Matias Dominik Liu Yeung 100 m seliliujumises. Noortesarja tulemusena saavutasid Kohtla-Järve klubi Aktiiv sportlased mitmeid auhinnalisi kohti. Maria Medvedeva võitis hõbemedali 100 m seliliujumises. Ta saavutas 200 m vabaltujumises kolmanda koha. Deni Sikka sai 100 m seliliujumises hõbeda ja Kristjan Lembinen 200 m vabaltujumises pronksi.

Noorte Ujumissarja korraldaja Kohtla-Järvel on Spordiklubi Aktiiv ja Eesti Ujumisliit.

Vaatamata linna raskele finantsolukorrale jätkavad spordiklubid oma tegevust, kuid spordiürituste kalendrit hakkavad mõjutama kärped linna eelarves, vastava dokumendi kinnitamine linnavolikogus viimasel hetkel.

Linna ujumise meistrivõistlused on kavas aprilli lõpus Kohtla-Järvel. Eesti Ujumisliidu reglemendi järgi tuleb võistlusjuhend esitada vähemalt 30 päeva enne spordiüritust, kuid 5. aprilli hommikul seda ei tehtud, kuna pole selge, kas linn toetab üritust rahaliselt.

– Korraldame aastas palju võistlusi ja mõned neist toimuvad linna toetuseta. Meil on, kuigi mitte palju, regulaarsed ürituste partnerid, kes toetavad osalejatele karikate, medalite ja muude spordikingituste soetamisel. Toetajad on Arena, Proswim, Kultuurkapital, Polven Foods. Aga mis puudutab linna meistrivõistlusi, siis see on puhtalt linna meistrivõistlus. Tegelikult on peakorraldajaks Kohtla-Järve linnavalitsus. Klubid ei tohiks linna meistrivõistlusi korraldada ilma linna osaluseta. Oleme alati püüdnud linnavalitsusega sidet hoida, kuid nüüd puudub varasem side. Pole selge, kes ostab karikad, medalid, maksab vee renti ja nii edasi, – ütles spordiklubi Aktiiv juht Sergei Mihhailov. Ta rõhutas, et keeruliseks teeb asjaolu, et võistlusjuhendi esitamise tähtajad on juba möödas ja puudub ka selgus linna võimude poolt. Veelgi enam, lisaks spordiklubi Aktiiv meeskonnale toimub võistlusi sageli ühiselt ka teiste klubide esindajatega. Samuti on korraldajatel kohustus kaasata FINA kvalifikatsiooniga kohtunikke, kuid kuna spordigraafik on üsna tihe ja võistlusi peetakse pea igal nädalavahetusel, siis on võistluse kuupäeva nihutamine üsna keeruline.

Ei saa öelda, et linn oleks ujumise toetamisest täielikult taandunud. Raha eraldatakse klubide tegevuseks, kuid Kohtla-Järve on ametnike sõnul meedias öeldule üle läinud säästurežiimile. Enne kevadise spordihooaja lõppu on Kohtla-Järvel oodata veel mitmeid suuremaid ujumisvõistlusi. Kas need ka linna toel läbi viiakse – seda näitab aeg.

Suvel klubi Aktiiv sportlastel igav ei hakka, sest plaanis on reis Poola spordifestivalile, kuhu klubi kavatseb saata 16-liikmelise meeskonna. Ja kui selle reisi maksavad kinni klubi ja sportlaste vanemad, siis sõitu Hiinas peetavale universiaadile toetab osaliselt ka omavalitsus. Hiinasse läheb klubist vaid kolm inimest ja üks treener, sest igaühe maksumuseks kujuneb umbes kaks tuhat eurot.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam