Jõhvis lõppes 16. rahvusvaheline harrastusfilmide festival Laterna Magica. 22. aprillil toimus kontserdimaja saalis auhinnatseremoonia, mille raames näidati parimaid filme.

Traditsiooniline tugevamate linateoste demonstratsioon kogub igal aastal Jõhvi üheks päevaks harrastusfilmi sõpru üle Eesti. Ja kuigi saalis oli raske vaba kohta leida, olid külalised samal lainepikkusel. Paljud neist tunnevad üksteist juba kui mitte nimepidi, siis näo järgi, mis annab üritusele koduse mugavuse tunde. Samas on siin kõik nagu rahvusvahelisele festivalile kohane: punane vaip, äratuntava sümboolikaga klaaskujukesed, fanfaarihelid ja filmid ekraanil.

Võistlejate töid hindas professionaalne žürii: produtsent, režissöör, stsenarist Natalia Machenienė, teatri- ja filminäitleja, Eesti Teatri- ja Muusikaakadeemia magistrant Eduard Tee lavastaja erialal, operaator ja ajakirjanik Aleksei Fjdorov, pealinna linnameedia ajakirjanik, telesaate Tallinna uudised reporter Sergei Ovtšenkov.

Pärast tseremooniat jagas Sergei Ovtšenkov oma muljeid:

– Mu sõber Vladimir Ban, keda kahjuks enam pole, pakkus mulle kord festivalist osa võtta ja žüriis oaleda. Esimesel aastal vaatasime umbes 120-130 filmi, palju erinevaid lugusid. Päeva lõpuks tundsin end väsinuna, kuid emotsioonidest ülevoolavalt. Seedisin siis nähtud stseene umbes nädal aega. Teist korda läksin festivalile juba uudsuse ootuses. Sellest ajast olen igal aastal Jõhvis käinud.

– Kas harrastustööde hindamine ja parimate väljavalimine on keeruline?

– See pole lihtne. Igal žürii liikmel on oma arvamus, maitse, hindamispositsioon. Arutelu algab sellest, et pärast läbivaatamisi avaldab igaüks oma arvamust, ütleb, millised filmid teda rohkem haarasid ja miks. Kõige tulisem arutelu algab siis, kui saabub kohtade jagamise hetk. Mõnikord peab töid vaatama kaadrite kaupa ja tõestama oma seisukohta konkreetse filmi osas. Neid emotsioone ei saa millegagi võrrelda, – ütles Sergei Ovtšenkov.

Kategoorias “Animatsioonifilm” saavutas kolmanda koha film “Hoidke veemaailma”, mille autorid on Albina Miltšina, Marina Jevdokimova, Tatjana Portjanko, Darja Hardikova, Irina Jevdokimova, Anna Kiviljova, Tatjana Suškevitš, Anastasiia Polubotko, Jelena Antonova, Diana Buchmann, kes tegutsevad pealinna stuudios Creative Space Studio. Kolmandat kohta jagasid pealinna filmitegijatega Narva Laste Loomemaja studio “Rovesnik” kasvandikud Nazari Terentjev, Deniss Rubtsov, Kristian Moldon, Matvei Dragunov ja Mikael Fremin. Lapsed esitasid konkursile animafilmi “Fly”. Teise koha saavutasid Timofei Tubalev, Nikol Kamnerov, Marta Rogatõhh, Džemma Lomakina Creative Space Studio, Tallinn filmiga “Draakon”. Animafilmi nominatsiooni võitis Tallinna Kesklinna Vene Gümnaasiumi õpilane Daria Osnovina filmiga “Deja-Vu ehk ükskord nägin ma Soosteri mune”.

Amatöörfilmide festivali “Laterna Magica” iseloomulik tunnus on see, et igal aastal näidatakse palju teoseid, mida on raske ühelegi žanrile omistada. Kategooria Tähelepanu!Kaamera!Võte! on pelgupaik žanrivälistele filmidele ja hea võimalus näidata fännidele oma filmitööd suurel ekraanil.

Žürii otsusega pälvis kolmanda koha Benas Bačkaitis Kaunase stuudiost “Kadras”. Benas esitles filmi nimega „Sa pole üksi“. Teise koha sai Ilja Gubarev Tallinna stuudiost Telekids jäätmete sorteerimise teemat tõstatava kõneka pealkirjaga töö “Prügi” eest. Esikoha sai Ilja Zaretskiy Narvast. Koos isaga tegi ta lühifilmi ” Cartoon Cat jahtides”, milles noor filmihuviline mängis peaosa salapärase metsalise Cartoon Cat jahimehena.

Perekond Zaretskiy osaleb festivalil mitte esimest korda. Ilja käib isa jälgedes ja tunneb huvi  video filmimise vastu, lõi Youtubis kanali nimega ” Бомба Крутости “. Noore filmitegija isa Vasily on videosisu tootnud juba mitu aastat. Mõned aastad tagasi saavutas festivalil esikoha grupi “Cosmo” muusikavideo, mille filmis Vasily.

Kategoorias “Väga lastekino” saavutas kolmanda koha film “Baaba Zina kättemaks”. Tallinna Õismäe Vene Lütseumist pärit Eleonora Kiviselgi, Polina Vakarjuki ja Darja Javorski töö jäi žürii liikmetele nii meelde, et nad küsisid autoritelt: kas tasub oodata põneva loo jätku? Ja nad said vastuse: “Baaba Zina peab tagasi tulema.” Teise koha pälvis stuudio “Prodljonka” Narva-Jõesuust. Dima Galitski, Annabel Potenkina, Varja Ogorodnik, Kristina Kirillova, Aveta Karpova, Nastja Zaitseva, Sonja Baue ja Kolja Mištšuk esitlesid konkursil filmi “Karp”, mis on valminud stop-motion tehnoloogial – stseenide filmimine kaader-kaadri haaval. Esikoha saavutas Tallinna Liikuri Lasteaia laste kollektiitöö õpetajate juhendamisel. Lapsed näitasid publikule oma multifilmi “Juureöölane”.

Muusikalistes videoklippides lõpetas esikolmiku Rakverest pärit Riin Aasna teosega “Muredeta maailmas”. Teise koha saavutas seekord festivali regulaarne narvalane Vasily Zaretskiy klipiga “Sport”. Esikoha võitis Ivan Aljohhov Kohtla-Järvelt muusikavideoga “InPut”.

Teatavasti on reklaam kaubanduse mootor! Ilma selleta on juba raske ette kujutada tänapäevaseid sotsiaalvõrgustikke, trükimeediat, tele- või raadiosaateid. Mõnikord see ärritab või provotseerib, võrgutab või tõrjub, paneb mõtlema või tekitab soovi kiiresti unustada. Muidugi erinevad amatöörfestivali reklaamid kallite kolleegide omadest, kuid need, mis on mõnikord loodud väljaspool professionaalset raamistikku, võivad ka üllatada.

Näiteks Artjom Kotšaš ja Andres Artsimovichus esitlesid bowlingut ja sushi kättetoimetamist propageeriva video „Jõhvi Bowling b2b Ocean Sushi“. Nende töös on tähelepanuväärne, et video on tehtud ühes kaadris ehk ilma igasuguse monteerimiseta. Autoritel õnnestus koguda suur rahvahulk ning filmimine viidi läbi ruumis viibinud inimeste peade kohal suurel kiirusel lendava miniatuurse drooniga. Jõhvi filmitegijate töö saavutas kolmanda koha. Teisel positsioonil on MTÜ Heategevusfondi Südamete Soojus Kohtla-Järve vabatahtlike meeskonna töö „Headuse määr“. Esikoha saavutasid video “Keelepidu(r)” autorid. Anastasia Khramtsova, Merike Ester Kütt, Mirtel Põdra, Alice Raik, Kristjan Kundla, Triin Peenema Kohtla-Järve Gümnaasiumist tegid provokatiivse video keelte tundmise tähtsusest. Olukord patsiendi eesti keele ja arsti vene keele mitteoskamisest on viidud absurdini ja kirjeldab siiski hästi praegust probleemi.

Konkursi tulemuste põhjal pälvis kolmanda koha nominatsioonis “Dokumentaalfilm” Viktoria Bai (Stuudio Object shorts, Tallinn), kes esitles filmi “Mineviku ja tuleviku vahel”. Teise koha andis žürii Kohtla-Järvelt pärit Sergei Listovi filmile “Eestimaa loodus läbi aastaaegade”.

Vaatamata sellele, et Sergei nimi kõlas Jõhvi festivalil esimest korda, on Ida-Virumaal, eriti Jõhvis ja Kohtla-Järvel paljude drooni kasutava lühivideote autor üsna tuntud.

– Videovõtetest vaimustusin, kui tuli koroonaviirus: reisimisvõimalust polnud ja säästetud raha eest hakkasin ostma videotehnikat. See on kallis lõbu, nii et ma teen seda etappide kaupa. Õnnestus esimest looma kvaliteetselt pildistada. Pärast seda hakkasin koguma oma videoarhiivi. Esitletud dokumentaalfilmi aluseks olid mitme aasta jooksul tehtud parimad kaadrid, – ütles Sergei Listov.

Dokumentaalfilmide seas pälvis esikoha Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskuse juures tegutsev laste videostuudio “Esimene kaader”. Esitletud film “Teater. Mask. Desinfitseerija” räägib Eestis ja väljaspool piire tuntud kutselise teatri “Tuuleveski” elust koroonaviiruse pandeemia ajal. Teatrinäitlejad, aga ka noorte filmitegijate vanemad, ei näinud filmi pärast selle valmimist, nii et nende jaoks kujunes linastus suurel ekraanil esilinastuseks.

Mängufilmide kategoorias lõpetab esikolmiku Margarita Gavrilova film „Fibonacci“, autor Margarita Gavrilova (stuudio Telekids, Tallinn). Esikoha võttis film “Pen Pal. Sõber kirjavahetuses” autor Margarita Mironova Tallinnast. Teise koha said osalejad Lätist – Vladimir Gorev ja Edgars Puntsulis, kes esitlesid filmi “Õnne laenuks”.

Ja kuigi auhinnatseremoonial näitasid festivali korraldajad täismahus ainult oma kategooriates võitjaks tulnud filme, tehti ” Õnne laenuks ” puhul erand ning publik nägi seda filmi tervikuna.

“Õnne laenuks” on üks väheseid festivali filme, kus rollides olid täiskasvanud näitlejad, kuigi mitte professionaalid. Huvitav süžee igavesti aktuaalsel teemal laste ja vanemate suhetest, läbimõeldud võttepaikade valik ja lisavalgustuse kasutamine, heli kvaliteet, operaatorite töö ja näitlejate mäng … – see kõik lõi ühtse, üsna kinematograafilise pildi, mille poole nii mõnigi filmisõber püüdleb. Filmifestivali parimatest filmidest parimaks saada ja “Grand Prix” võita aga filmil “Õnne laenuks” ei õnnestunud.

Konkursi žürii otsustas pärast pikki arutelusid kinkida ihaldatud kujukese Silleriin Harkmannile Tartust (KuuTV stuudio) filmi “Pornofilm ja pudel viina” eest. Filmi kõneka pealkirja taga on süžee teraval sotsiaalsel teemal – üksindus, isiksuse enesehävitamine ja üldine ükskõiksus.

Diplomi ja ihaldatud kujukese andis Grand Prix võitjatele üle Jõhvi vallavanem Maris Toomel.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam