Kaks nädalat tagasi otsustas Panorama paluda kommenteerida päevakajalisi sündmusi Eesti Linnade ja Valdade Liidu tegevdirektor Veikko Luhalaidil. Helistasime. Aga mitte Tallinna, vaid … Biškeki. Hr. Luhalaid ütles, et viibib praegu Kõrgõzstanis ja palus helistada, kui on Eestisse naasnud. Eelmisel nädalal oli ta kodus ja vastas nädalalehe küsimustele.

– Tere, härra Luhalaid. Millised tuuled viisid teid kirgiislaste juurde?

– Osalesin meie projektis, mida rahastab Euroopa Liit. Teemaks on digitaliseerimine, riigi ja omavalitsuste pakutavad elektroonilised teenused Eesti näitel. Kõrgõzstanis on plaanis haldusreform ja ka nemad on meie kogemusest huvitatud. Kolmas teema oli ettevõtlus. Kuidas saavad omavalitsused panustada ettevõtluse arengusse.

– Nad ei maininud, et mõned aastad tagasi käisid Kõrgõzstani kõrged ametiisikud Kohtla-Järvel põlevkivikeemia kontsernis ja arutasid mingeid ühiseid plaane?

– Nende küsimustega tegeles Lauri Jalonen Ida-Viru Ettevõtluskeskusest, minu vaateväljas olid digitaliseerimine ja haldusreform.

Tuleme tagasi meie piirkonda. Hiljuti avaldas Panorama seoses Tšernobõli tuumaelektrijaama avarii aastapäevaga artikli Ida-Virumaalt osalenud likvideerijatest. Vestluse käigus avaldati negatiivselt arvamust mõnede ekspertide ettepanekule rajada tuumajaam mitte kuhugi, vaid Toila. Mida Teie sellest arvate?

– Mul on raske midagi öelda, siin peaks otsustav sõna olema kohalikul omavalitsusel. Ma võin mõelda, et energeetika on oluline ja kusagil tuleb koht leida. Aga vaadakem olukorda, kui Tartu ei tahetud tselluloosi tehase ehitamist. Ma isegi ei kujuta, kuidas oleks tuumajaamaga…

– Veel küsimus: kas Te saite midagi aru haridusministri ütlusest vene koolide saatuse kohta?

– Kui konkreetselt vastata – veel ei saanud.

– Tsiteerin Kristina Kallast: “Eestikeelsele õppele üleminekuks tuleb igale vene koolile eraldi plaan.”

– Ei saa aru, mida peetakse silmas? Kuid see, mida loosungitena öeldakse, on arusaamatu. Milline eraldi plaan, millise aja jooksul, kes plaani koostab, millise rahaga neid plaane teostatakse? Haridus on ju kohaliku omavalitsuse raha. Kui me peame mingi plaani tegema, siis keegi peab seda rahastama, palkama konsultante. Plaan saab paberil valmis, aga kust tulevad õpetajad Ida-Virumaale? Nii või teisiti puudutavad koolide plaanid ka ülikoole, mis tähendab, et ka ülikoolid peaksid selles osalema. Küsimusi on nii palju, et praegu on raske kommenteerida.

– Ja viimane, traditsiooniline küsimus: mis saab Õiglase Ülemineku Fondist Ida-Virumaale mõeldud rahast?

Ma ei oska täpselt öelda, mis seal toimub. Tean, et Ida-Virumaa otsib nüüd nõunikku, selle tegevuse koordinaatorit. See raha on eraldatud, aga ei oska täpselt öelda, kuidas seda kasutatakse.

– Kas Teie ei soovi juhuslikult seda nõuniku ametikohta?

– Mina? Ei soovi.

– Miks?

– Siin on vaja inimest, kes tõesti projektidega töötaks. Raamatupidamisest aruandluseni.

– Selge. Tänan Teid intervjuu eest.

Intervjueeris Jevgeni Kapov

Autori foto

Reklaam