Jõhvis käivad hiljuti ehitatud Jõhvi põhikooli ümbruse korrastustööd, mis sel aastal tõenäoliselt ei lõpe. Lisaks võidakse järgmisel aastal alustada uue pargitsooni rajamisega.

Jõhvi põhikooli territooriumi eelmise aasta septembris alanud korrastustööd peatati talveperioodil ning ehitus jätkus tänavu aprilli lõpus. Hetkel käib kiviparketi ladumine. Praegu pääseb uude majja mööda ajutist killustikuga kaetud teed. Ehitusprojektijuht Jevgeni Korniltsev ütles, et kooli territooriumi korrastamise projekti esimene etapp peaks valmima järgmise õppeaasta alguseks, et 1. septembril saaksid õpilased, lapsevanemad ja õpetajad kooli mööda uut promenaadi.

– Arvestades asjaolu, et ehitushinnad on tõusnud, pidime tööde mahtu vähendama. Praegu rajatakse esimeses etapis kõik kommunikatsioonid, laotakse teekatted, paigaldatakse lipuvardad ja kõik tugiseinad. Jääb teine osa, mis on nüüd rahapuudusel hankest välja jäetud, – ütles Jevgeni Korniltsev.

Ametniku sõnul oli ehituskulude kallinemise tõttu vaja loobuda tänavamööbli paigaldamisest. Projektijuhi sõnul ühendatakse ehituse esimeses etapis kõik vajalikud kommunikatsioonid, et tööd probleemideta jätkata, kui vald selleks raha leiab.

– Meie lõppeesmärk on viia ehitus täielikult lõpule vastavalt projektile. Sinna peavad tulema valgustatud pingid, jalgrataste parklad, puidust astmed, kus saab istuda ja raamatut lugeda. Edaspidi loodame, et sinna kerkivad lasteatraktsioonid, batuudid, nurgake pargilaudade ja toolidega. Kõik oleneb vallavolikogust, – jagas plaane Jevgeni Korniltsev, lisades, et Jõhvi põhikooli uue hoone ehitus läks vallale maksma 8,5 miljonit eurot.

Koolist on saanud mitte ainult Jõhvi viimase aja kalleim ehitatud objekt, vaid ka ainulaadne hoone Ida-Virumaal. Selle aasta algusest õpib seal üle 500 õpilase.

– Arhitekt asetas raamatukogu, hoone ühe kõige koormatuma osa, konsoolile, see tähendab, et ta ripub praktiliselt õhus. See oli ehitajatele ja projekteerijatele suurim probleem ja suur väljakutse. Tõestamaks, et see kooli osa on ohutu, viidi paigalduse lõpus läbi test. Raamatukokku ja korrus kõrgemale paigaldati 70-tonnine paak veega. Tallinna Tehnikakõrgkooli spetsialist jõudis järeldusele, et meie koolis on täiesti turvaline olla, – kinnitan valla spetsialist.

Lisaks kooli juurde avaliku ala etapiviisilisele rajamisele on Jõhvil ellu viia veel üks projekt, mille idee sündis kümme aastat tagasi. Siis otsustati valla administratsioonihoone ees olevale alale paigaldada Eduard Bornhöhe skulptuur. Eelmise sajandi alguse tuntud eesti kirjanik elas Jõhvis ja töötas seal talurahva kohtu esimehena. Jevgeni Korniltsev ütles, et pargiala hakkab paiknema kohtu ja vallavalitsuse hoonete vahelisel 5000 ruutmeetri suurusel maa-alal.

– Tänavu otsiti Jõhvis raha uue pargi projekteerimiseks. Hiljuti kohtusid valla esindajad skulptor Aivar Simsoni, kuulsa kirjaniku skulptuuri maketi autoriga. Pargi põhiidee on selle ligipääsetavus igas vanuses inimestele. Seal saavad jalutada emad kärudega, pensionärid, ratastoolis inimesed saavad probleemideta mööda tulevasi pargiteid sõita,” – ütles Jevgeni Korniltsev.

Skulptuur ise on kirjaniku kuju, kes istub pingil avatud raamatuga, millel seisavad Agnes ja Gabriel – teose “Vürst Gabriel ehk Pirita kloostri viimased päevad” tegelased.

Aleksandr Šteinert

Autori foto

Reklaam