Maist on saanud tõeline kevadkuu, mis läheb järsult üle suveks. Ilm mõistis, et mais on palju pühi, nii et ta peab käituma väärikalt. Emadepäeva eel tulid kuumad ilmad ja seetõttu oli kultuurikeskusesse tantsurühma Reverans kevadkontserdile tulijaid vähe. Kuid kohaletulnud said võrreldamatu naudingu tantsudest, mida neile esitasid daamid, kes on juba “üle …”. Ja et kontsert oleks rikkalikum, kutsus Reverans kontserdile tantsurühma “Rütm” ja noored vokalistid ansamblist Illusio. “Rütmi” juht Inna Vassiljeva ja vokalistid – Nadežda Tolmatšjova olid meelsasti nõus kontserti kaunistama. Ja tulemuseks oli tõeliselt kevadine puhkus.

Juba kümnendi juhib Reveranssi Olga Halliksaar. Ansamblis tantsivad daamid, keda Euroopas millegipärast kutsutakse senjooraks, kuigi igaüht neist kutsuks nende energia poolest õigusega senjoriitaks.

Kohtla-Järve Veteranide ja Pensionäride Sõpruskonna juurde on juba ammu moodustatud ühendus “Nadežda”, kuhu kuuluvad linna ettevõtetes töötanud ja väljateenitud puhkusele saadetud naised. Üksteist aastat tagasi soovitas Põlevkivikeemia Tootmiskoondise ja Põlevkivi uuringute instituudi endine töötaja Olga Halliksaar pensionäridest daamidel tantsima hakata. (Siis sai nende pensioniga ainult tantsida). Nad nõustusid ja andsid oma kollektiivile nimeks Reverans, mis sümboliseerib sügavat austust soliidse publiku vastu.

Olga tegeles nooruses balletiga, isegi Venemaa põhjamaise pealinna ülikoolis õppides ei loobunud ta oma lemmikkunstist. Vanusega jätkas ta tantsimist kollektiivis Virulane. Ja lavastas meelsasti tantse daamidele. Mõne aja pärast võttis Kultuurikeskuse juhataja Svetlana Korotkova Reveransi oma tiiva alla, säilitades sellega pensionäride kollektiivi. Ja nüüd on kollektiivi repertuaaris maailma rahvaste tantsud. Kevadkontserdil näitasid daamid poola poloneesi, eesti ja vene tantse, austria tantsu, itaalia tarantellat. Ja “magustoiduks” – Straussi valss.

Kultuurikeskuse laval valitsenud matriarhaadi katkestas tantsurühm “Rütm”, mille koosseisus tantsib ainus mees – Anatoli Zaitsev. Saksa tantsus “Treffen” esitas ta osa nii, et selgeks said kollektiivi juhi Inna Vassiljeva sõnad: “Anatoli on meie üks ja kordumatu, keda armastavad (ja hoiavad) kõik naised.” Küsimusele, kuidas ta end “haaremis” tunneb, vastas Anatoli Zaitsev: “Suurepäraselt, saan hakkama.”

Kontserdi kaunistuseks olid Kohtla-Järve Kunstide Kooli muusikaosakonna viiuliõpetaja Maria Bikejeva muusikalised numbrid. Ja noored vokalistid ansamblist Illusio vihjasid selgelt põlvkondade järjepidevusele.

Järgmisel päeval oli Emadepäev. Kultuurikeskus näitas mastaapset kontserti. Ja Põlevkivimuuseumi tagasihoidlikus Valges saalis tantsisid taas daamid, kes on juba “üle …”. Ja lapsed mängisid ja laulsid. Noored muusikud Valentina Järve juhatusel ja rahvapillide ansambli täiskasvanud artistid Ervin Lemberi juhatusel andsid kontserdi “Armasale emale”. A.C.D ansambli tantsudaamide näod olid äratuntavad: selgub, et mõned tantsisid eile Reveransis.

Jevgeni Kapov

Autori foto

Reklaam