Traditsiooni kohaselt tähistatakse maikuu teisel pühapäeval paljudes maailma riikides, sealhulgas Eestis, üht helgemat ja südamlikumat püha – Emadepäeva. Pidustused toimusid ka Kohtla-Järvel: linna munitsipaalasutustes toimus mitmeid üritusi. Kulminatsiooniks oli 14. mail Kultuurikeskuses näidatud mahukas kontsertprogramm loominguliste kollektiivide osavõtul. Sel päeval austati aunimetuse “Kohtla-Järve aasta ema” nominente.

Raske on arvutada, kui palju on erinevates keeltes emadele pühendatud luuletusi ja laule. Liialdamata võib öelda, et ema on iga inimese elus kõige tähtsam, sest temast algab elu. Võite kasutada tuhandeid sõnu kirjeldamaks tundeid oma ema vastu, kuid siiski on kõige väärtuslikum lihtne ja sisutihe fraas “Ema, ma armastan sind”. Laste loominguliste kollektiivide osalejad väljendasid laulu- ja tantsukeeles armastust saali kogunenud emadele. Kontserdi kavas osalesid tantsurühmad Viis Tähte, Rütm, Arabesk, Zagadka, vokaalstuudio Kelluke ja vokaalansambel Bliss.

Pärast programmi esimese osa lõppemist tulid lavale ja pidasid õnnitluskõne Kohtla-Järve linnapea Virve Linder ja linnavolikogu aseesimees Viktor Andrejev. Nad märkisid ära kõik sel aastal aunimetusele kandideerinud emad – Ilona Jakimainen, Kati Košeleva, Maria Sinjugina ja Tatjana Koosel.

Kohtla-Järve linnavolikogu sotsiaalkomisjoni otsuse kohaselt oli aunimetuse “Kohtla-Järve linna aasta ema – 2023” omanik Kesklinna põhikooli abiõpetaja, evangeelse kiriku õpetaja ja kümne lapse ema Lidia Karkhanina. Kogu pere tuli talle nii tähtsal päeval toeks, kinkides Lidiale lilli.

Tiitliga ema lapsed olid kindlad, et varem või hiljem saab nende ema auhinna ning jagasid rõõmuga muljeid.

Ljubov: – Olen oma ema üle uhke ja arvan, et ta väärib aunimetust. Ta on suurepärane ema mitte ainult oma lastele, vaid ka kõigile, kes pöörduvad abi saamiseks tema poole, mu sõpradele, kui nad meile külla tulevad.

Sonja: – Mul oli aunimetuse andmise uudise üle väga hea meel. Juba lapsepõlves olin kindel, et mu ema väärib midagi sellist, kuna ta sünnitas kümme last ja suutis meid kõiki üles kasvatada, kasvatada headeks inimesteks.

Mille eest olete oma emale kõige tänulikumad?

Ljubov: – Olen talle tänulik, et ta õpetas mind igast päevast rõõmu tundma, leppima kõigega, mida elu meile toob, mitte kunagi ärrituma mõne probleemi pärast, vaid neid väärikalt lahendama.

Sonja: – Mu ema õpetas mind armastama lähedasi, kohtlema inimesi mõistvalt ja mitte olema isekas. Ta õpetas mulle soovi minna edasi, sihikindlust, mis aitab mul eesmärke saavutada.

Ivan: – Tahan tänada ema selle eest, et ta oli kogu aja kõrval, oli meie kõigi jaoks sõber, kellega saab südamest südamesse rääkida, ta oli ja jääb toeks, mida noor inimene vajab.

Kirill: – Olen tänulik oma emale, et ta austas alati minu huve, aitas mul mõnest hirmust ja murest üle saada. Ja nüüd, kuigi ma olen juba üsna täiskasvanu, võib alati tema poole pöörduda toetuse saamiseks.

Pärast piduliku osa lõppemist jätkus Emadepäeva tähistamine Kultuurikeskuse kohvikus, kuhu olid kutsutud kõik “Aasta ema” aunimetusele kandideerinud koos peredega. Kohvikus ootas külalisi pidulik tort.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam