Sellise motoga toimus 20. mail Eestis Muuseumiöö – ülemaailmne hariv üritus, mis on pühendatud mai lõpus tähistatavale Rahvusvahelisele muuseumipäevale. Eesti Muuseumide Liit kutsus aktsioonis osalejaid üles veetma seda ööd mitte ainult muuseumi eksponaatide seas.

Kõrvale ei jäänud ka Ida-Virumaa muuseumid. Need on Iisaku Kihelkonna Muuseum, Jõhvi Kindluskiriku Muuseum, Kohtla-Järve Põlevkivimuuseum koos Valge saali galeriiga, Kukruse Polaarmõis, Narva Aleksandri kirik, Narva Motomuuseum, Narva-Jõesuu Rahvaluulemuuseum, Sillamäe Linnamuuseum. Nagu eelmisel päeval teatati, maksis sissepääs muuseumidesse vaid 1 euro. Kuid Põlevkivimuuseumi ja selle Valgesse saali sai sisse tasuta.

Kohtla-Järve Põlevkivimuuseum on ainuke põlevkivi teemale pühendatud muuseum maailmas, kuigi põlevkivi kaevandatakse mitmes riigis, sellest räägib ka ekspositsioon muuseumi peahoones. Muuseumiöö teema “Öös on liikumist” järgi otsustasid korraldajad kohe alguses osalejaid liikuma panna – Järve linnaosa keskuses peeti orienteerumismäng. Kuid sellegipoolest ootas kõige huvitavam ja põnevam neid, kes tulid Põlevkivimuuseumi peahoonesse ja Valgesse saali. Põlevkivimuuseumi direktor Ainar Varinurm vastas kogenud giidi kirega külastajate küsimustele, kelle hulgas oli ka uusi Eesti elanikke. Tuli põhitõdedeni lahti seletada – mis on põlevkivi, mida ja kuidas sellest valmistatakse, kuidas seda kaevandatakse. Valentina perekond – abikaasa ja tütar Anastasia, tulid Eestisse Donbassist, kus nad elasid ja töötasid väikeses kaevanduslinnas Dobropoljes. Daam oli hämmastunud, nähes eksponaatide hulgas ühe tuntud firma juuksevärvi, mille valmistamisel kasutatakse kohaliku põlevkivikeemiaettevõtte toodangut. Perepea rääkis, et oli millegipärast varem arvanud, et põlevkivi on nafta, ning tal oli huvi selle maavara kohta kõike teada saada. Paljusid huvitasid kuulsate Eesti kunstnike maalid kaevurite töö teemadel. Ja neile, kes soovisid pintsliga maalida, anti selline võimalus. Kuulsa kunstniku Olga Žarkova meistriklassis oli tunda püsivat põlevkiviõli lõhna, mida kasutati värvina. Põlevkiviõliga pildi maalimise idee võtsid kunstnikud kasutusele paar aastat tagasi, kui nägid Venemaalt saadetud laste maale, mis on maalitud … toornaftaga. Ja muuseumiööl pakuti osalejatele sellist kogemust, mida nad meelsasti ka kasutasid.

Vastavalt “päevale”, täpsemalt ööle, pidas viimase loengu kineetilisest kunstist Olga Žarkova, kes kuni 1. juunini juhib veel Peterburi Riikliku Vene Muuseumi virtuaalset filiaali. Viimast seeõttu, et nagu Panaorama juba kirjutas, on Virtuaalfiliaal linnakassa vaesumise tõttu juuni algusest suletud.

Valges saalis anti orienteerumismängu võitjale üle auhind – kinkekaart sponsoritelt.Toimusid ka meistriklassid, millest üks oli pühendatud liikumisele: meister Maria Tuzova õpetas tegema lendavaid mudeleid, kuid mitte ainult. Maalide loomise protsessi näitas kunstnik Jevgeni Kolpakov, kes maalis portreesid muuseumiööl osalejatest. Tegevust kaunistas ansambli “A.C.D” tantsijate etteaste.
Kohtla-Järve Põlevkivimuuseumi direktor Ainar Varinurm on vaatamata kokkuhoiule üleminekule kindel maailma ainsa muuseumi tulevikus. – Jah, oleme sunnitud säästma sõna otseses mõttes kõige pealt, vähendama personali, töötama energiasäästu režiimil. Meie muuseum on nagu põlevkivitööstus ise: mitu korda on ennustatud, et see suletakse, aga see on jätkuvalt nõutud, sest majandusseadusi ei saa eirata. Nii ka Põlevkivimuuseum – linnas, mis on põlevkivi kaevandamise ja töötlemise keskus, peab selline muuseum olema. See on huvitav, nagu tänane tegevus näitas, nii täiskasvanutele kui lastele. Mai lõpus – juuni alguses teeme ekskursioone Kohtla-Järve koolide õpilastele, lapsed näevad linnulennult fotosid põlevkivitöötlemise tehastest minevikus ja tänapäeval, saavad palju teada linna kohta, kus nad elavad.
Jevgeni Kapov
Autori foto

Reklaam