27. mail, päev enne ametlikku kuupäeva, tähistati Kohtla-Järvel Keemikute päeva. See “punane kalendripäev” nagu kaevurite päevgi, pole mitte ainult ühe elanikkonna grupi ametialane tähtpäev. See on märkimisväärne päev paljudele, olenemata nende tööst, erinevas vanuses inimestele, kes ei ela ainult Kohtla-Järvel, vaid ka teistes Ida-Virumaa linnades.

Viru Keemia Grupi (VKG) korraldatud pidulik programm oli mõeldud kogu perele ja sisaldas tuntud Eesti artistide ja kohalike isetegevuskollektiivide esinemisi, meistriklasse, võistlusi ning ka auhindade loosimist.

Esimesena astusid lavale linna loomingulised kollektiivid. Samal ajal avati lastele tasuta mänguväljak, kuhu oli paigaldatud erinevat värvi ja suurust batuudid. Ja kuigi neid oli palju, tundus, et sellest ikkagi ei piisa, sest laste vool oli lõputu. Batuutide kõrval töötasid Kultuurikeskuse ja Koolinoorte Loomemaja meistriklassid, noored ja täiskasvanud said oma oskusi näidata ja oma kätega kaunistusi meisterdada. Lapsi lõbustasid animaatorid kuulsate teletegelaste Fixies kehastuses ja kunstnikud tegid näomaalingutega soovijate nägudele kujuteldamatuid joonistusi.

Sel päeval korraldati kõikidele huvilistele ekskursioonid Petroteri tehasesse, kus toodetakse põlevkiviõli.

Suurt tähelepanu pöörati seekord turvalisusele ja tervislikele eluviisidele: Politsei- ja Piirivalveameti, päästjate ja arstide telkides sai igaüks lähemalt teada, kuidas ennast kaitsta: mida jälgida ja mida vältida, millised oskused võivad päästa enda ja teiste elu. Huviga proovisid lapsed spetsialistide juhendamisel teha mannekeenile südamemassaaži. Mõned lapsed harjusid elustaja rolliga nii ära ja järgisid arstide juhiseid nii usinalt, nagu püüaks päästa päris inimest. Arstid koostasid gaseeritud jookide ja toiduainete installatsiooni, mis näitas, kui palju suhkrut gaseeritud jookides ja mõnes tootes sisaldub. Spetsiaalses nurgas koostasid lapsed toidupüramiidi, millele asetati toiduained vastavalt toitumisrežiimile. Arstide telgis said peol osalejad mõõta hemoglobiini, suhkru, hapniku taset veres ja vererõhku.

Spordiväljakul peeti korvpalli, jalpalli ja köieveo võistlusi, toimusid lõbusad stardid Kohtla-Järve ja Jõhvi gümnaasiumi õppurite, ettevõtete Viru Keemia Grupp, Eastman Specialties ja VNK töötajate osavõtul.

Korvpallis sai enim punkte VNK töötajate võistkond. Teist tulemust näitasid Jõhvi Gümnaasiumi õpilased. Kolmas koht kuulus VKG võistkonnale. Lõbusatest startidest võtsid osa vaid Viru Keemia Grupi töötajad, kes jagunesid “roheliseks” (esimene koht), “mustaks” (teine koht) ja “oranžiks” (kolmas koht) meeskondadeks.

Jalgpallis tuli kuldmedalile VKG-Keemik võistkond, teise koha said Eastman Specialties’i töötajad, kolmanda koha omanikeks said VNK esindajad. Köieveos tunnistati tugevaimaks VKG  võistkond rohelistes särkides, “oranžid” jagasid  teist kohta Eastman Specialties’i töötajatega.

Enne ametlikku tseremooniat autasustati spordivõistluste võitjaid. Jalgpalli karika meeskonna Keemik võitjatele andis kontserni Viru Keemia Grupp juhatuse liige Nikolai Petrovitš. Parimaks skooritegijaks tunnistati Keemiku meeskonna mängija Maksim Ristimägi, kellele kingiti mälestuskuju kuldne putsa.

Maksim töötas kontsernis Viru Keemia Grupp viis aastat ja kuigi noormees vahetas töökohta, hoiab ta endiste kolleegidega sidet ja jätkab meelsasti mängimist VKG logo all. Maximi jälgedes astuvad tema pojad. Nad on muidugi elukutse valikust veel kaugel, kuid jalgpalliväljakule astuvad nad isa kirega.

– Keemikute päev on ilus pidu. Tegelikult on meil regioonis kaks põhilist pidustust – Keemikute päev ja Kaevurite päev ning nende pidamise traditsiooni säilitamine on väga oluline. See peab elama, sest need pühad on inimestele mõeldud selleks, et neil oleks võimalus oma lähedastega lõõgastuda, kolleegidega väljaspool tootmist kohtuda. See ühendab ja näitab põlevkivi kaevandavas ja töötlevas tööstuses töötavate inimeste tähtsust, – ütleb Maksim Ristimägi.

Peale sportlaste autasustamist toimus õhtuse programmi avamine ja Aasta aukeemiku tiitli omanike austamine. Õnnitluskõne pidasid VKG juhatuse liikmed Ahti Asman ja Nikolai Petrovitš, samuti Kohtla-Järve linnapea Virve Linder.

Tänavu pälvisid Aukeemiku tiitli tehnoloogiaseadmete operaatorid Alevtina Žuikova, Dmitri Sidorenkov, Jelena Orlova, Aleksandr Lopatšenkov, Julia Kitšatova, Maksim Novožilov, Julia Raigla ja Marina Tkatšova; remondilukksepp Valeri Razumovski, keemialabori laborant Jelena Šaronova, tehnoloogiaseadmete lukksepp Sergei Šulga, seadmejuhataja Aleksander Fedotov, seadmejuhataja Aleksei Zverev ja Viru Keemia Grupi juhatuse aseesimees Meelis Eldermann.

– Juba koolis olin meeletult armunud keemiatundidesse, mulle meeldis jälgida ja analüüsida kuidas erinevad reaktiivid segunevad, millised protsessid nendega töötades toimuvad. Mind paelus kogu see protsess, nii et elukutse valik oli lihtne. Kohe pärast kooli lõpetamist läksin õppima keemilise analüüsi laborandiks. Esiteks töötasin pikka aega Ahtme elektrijaamas ja hiljem läksin üle VKG Oili, – jagab Jelena Šaronova oma mälestusi.

– Milles on Teie arvates Keemikute päeva väärtus?

– Lisaks sellele, et see päev on paljude linlaste jaoks püha, näitab see ka seda, et meie linnas on keemiatööstus, sellel on tulevikku ja keemiku eriala on nõutud. On oluline, et seda näeksid noored ja õpilased teeksid elukutset valides valiku keemiatootmisega seotud erialade kasuks, tuleksid meie juurde tööle, –  räägib Jelena.

Aljona Pomogaiba on üks neist noortest Kohtla-Järve elanikest, kes käis kooli ajal sageli Keemikute päeval ning viimasel ajal on sellest saanud ka tema jaoks tööalane tähtpäev. Armastus täppisteaduste, eelkõige keemia vastu tõi ta ettevõttesse Eastman Specialties, mis tegutseb sarnaselt VKG-ga Kohtla-Järve Järve linnaosa tööstustsoonis.  

– Algselt läksin huvist keemia vastu laborandiks õppima, kuid esimene praktika avaldas mulle nii suurt muljet, et hiljem otsustasin Eastman Specialtiesi jääda.

Mis sind keemia juures nii väga köitis?

– Oli huvitav õppida uusi asju maailma kohta, sest kõik selles põhineb keemial ja mida rohkem hakkasin sellesse süvenema, seda suurem oli huvi.

– Mis hetkel otsustasid elukutse valiku üle?

– Ilmselt üheksandas klassis, kui oli aeg teha valik edasise osas. Pikka aega elasin unistusega proovida end tele- või raadiosaate juhina, teatri- või filminäitlejana, kuid hiljem sain aru, et minus on häbelikkus, kerge lavahirm, mis võib tulevikus takistada mul end täielikult avamast, seega tegin valiku täppisteaduste kasuks.

– Mis oli elukutse valikul määrav argument?

– Vanemate arvamus, mida ma alati kuulan. Mis aga puutub telesaatejuhi töösse, siis ma pole seda unistust päriselt hüljanud. See on minu hobi, millele pühendan osa oma vabast ajast.

– Praegu püüavad paljud noored lahkuda Kohtla-Järvelt ja Ida-Virumaalt …

– Kavatsen siin oma kodulinnas karjääri teha, teen selle nimel kõik endast oleneva. Pärast üheksandat klassi sain kutse Kutsehariduskeskusest ja nüüd otsustasin oma kvalifikatsiooni tõsta, nii et astusin ülikooli. Olen kindel, et suudan Ida-Virumaal oma potentsiaali realiseerida, – ütles Aljona.

Pärast ametliku osa lõppu algas kontserdikava, kuid mitte ainult see. Õhtu üks intrigeerivamaid hetki oli üleriigiline loterii, kus kõik soovijad said võistelda väärtuslike auhindade nimel. Peaauhinnaks oli aerusurfi laud Aquatone, millel ujutakse seistes, tüürides ühe pika aeruga. Erinevalt surfamisest ei nõua sellel sõitmine laineid. Loosi tahtel sai Tatjana Vološišinast moeka ujumislaua omanik. Ta tunnistas, et lotovõit tuli talle üllatusena, kuigi eelaimdus teda ankeeti täites ei jätnud.

– See tuli üllatusena! Ime läbi! Ma ei saa end nimetada väga hasartmänguliseks inimeseks, aga kui on võimalus loosimisel osaleda, siis püüan seda võimalust mitte käest lasta. Tavaliselt mul ei vea, aga täna olin millegipärast otsustanud võita. Ma isegi suudlesin täidetud paberitükki enne loosikasti viskamist, – ei varja Tatjana oma rõõmu.

Juba enne kontserdi põhiprogrammi algust hakkasid lava taha kogunema erinevas vanuses autogrammikütid. See on arusaadav, sest selle õhtu kaunistuseks said muusikamaastiku staarid: Eesti estraadi kordumatu primadonna Anne Veski, naiste südamete vallutaja Karl-Erik Taukar ja Big Band, sarmikas Liis Lemsalu ja staar Ida-Virumaalt Alika Milova, kes pani oma naeratusega Eurovisiooni lava särama. Peo kulminatsiooniks oli trummarite Siim Jõgioja ja Siim Koppeli lummav show.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam