Rohkem kui 11 aasta tagasi loodud Prototroni fond on juba aastaid aidanud ettevõtlikel inimestel oma ideid realiseerida, pakkudes konkursi korras vahendeid idufirmadele ja aidates kaasata investeeringuid uutesse lahendustesse. Eelmisel nädalal toimusid Jõhvis ja Narvas esimesed Prototroni programmi kohtumised. Nädalaleht Panorama palus fondi tegevjuht Jana Budkovskajal rääkida oma Kirde-Eesti visiidi eesmärgist.

– Kahjuks oleme juba aastaid näinud, et meie programmis osalevad ja finaaletappi jõudvad meeskonnad on peamiselt Tallinnast või Tartust.  Väga harva tulevad meeskonnad regioonidest. Kuid pole ju nii, et järsku on kõik innovatsioonid ja ajud koondunud riigi kahte linna. See tähendab, et regioonides ei ole piisavalt teavet, oskusi, et algatusvõimelised inimesed saaksid osaleda erinevates projektide arendusprogrammides. See tähendab, et neil puuduvad algteadmised mõistmaks, mida näiteks meie Prototron ühelt meeskonnalt ootame, kui see esitab taotluse konkursile. Sel aastal keskendume Ida-Virumaale ja tulime siia rääkima, kuidas oma projekti kontseptsiooni kavandada ja läbi mõelda või lihtsalt ideed leida. Selgitame, millele peab tähelepanu pöörama, et konkursil edukalt esineda ja omada häid võimalusi kuni 35 000 euro saamiseks, – rääkis Jana Budkovskaja.

– Jana, rääkige meie lugejatele, kes veel ei tea, millega teie fond tegeleb.

– Prototron on fond, mis toetab tehnoloogia idufirmasid. Paar korda aastas korraldatavate konkursside ja programmide raames otsime neid, kellel on juba meeskond, idee, anname neile kontakte, koolituse ja raha. Rahad pole ilmselt suured, kuid teisest küljest, kui alles alustate ja aitame ainult algajaid meeskondi, siis on finantsid kriitiline faktor. Tahame olla meeskonna elus sel hetkel, kui neil on vaja ehitada näiteks oma esimene prototüüp, et seda klientidele näidata või turgu testida ja sellest rahast tavaliselt piisab. Hiljem lülitatakse sisse muud mehhanismid, mis toovad muid finantseeringuid: raha klientidelt, investoritelt või pangalaenud.

– Kas Prototronil on nende 11 aasta jooksul edu?

– Muidugi uhkeldame ettevõttega CoModule, mida täna tänavatel Tuul kaubamärgi all näete – see on üks nende kaubamärke, nüüd on see suur osalus. Meil on hea meel veebipõhise keeleõppefirma Lingvist edu üle. Elektrisõidukite kiirlaadijaid tootev Vool meeskond on teinud suuri edusamme. On üsna spetsiifilised suunad. Näiteks Gelatex, mis aitab teistel ettevõtetel kultiveeritud liha toota. Neil on patenteeritud tehnoloogia, mida praegu katsetatakse haavade ravimisel. Ja sarnaseid näiteid on palju, neid on võimalik väga pikalt loetleda.

– Tahaks rohkem teada saada programmist, mille Ida-Virumaale tõite.

– Kaks nädalat tagasi viisime Jõhvis ja Narvas läbi äriideede leidmise ja sõnastamise sessioone. Ja eelmisel nädalal, 14. juunil Narvas ja 15. juunil Jõhvis, rääkisime sellest, kuidas leida katsetatud ideele potentsiaalne kliendisegment, kirjeldada ärimudelit ja leida lahendus prototüübile. Programmi finaal oli 16. juunil Narvas, kus õpetasime oma ideed esitlema ja selgitasime kuidas sellest rääkida. 16. juuni õhtul oli osalejatel võimalus oma ideed esitleda üritusel Supp, et saada esimene 500 euro suurune toetus.

Prototron tuli Ida-Virumaale, et Õiglase Ülemineku Fondist või muudest olemasolevatest rahastusallikatest vahendite saamiseks aidata piirkonna inimestel sõnastada ja pakkida oma ideid täisväärtuslikeks elluviimist väärivateks projektideks. Loodame, et keegi meie piirkonnast saab hea hüppelaua oma idee elluviimiseks.

Intervjueeris Aleksandr Šteinert

Foto Prototron

Reklaam