Virumaa Kolledži peatuses bussi oodates jälgisid paljud Kohtla-Järve elanikud huviga, kuidas endisest karaokebaarist kadusid piljardilauad ning suurtesse aknaavadesse ilmus palju toataimi, mille taga on näha väikesi ja hubaseid laudu. Viimasel ajal on Järveküla tee 79a majas käinud täies hoos renoveerimistööd ning eelmisel nädalal vahetati silti ja meelelahutusasutuse asemel tekkis Kohtla-Järvele esimene perekohvik-kondiitriäri, kus pakutakse värskeid küpsetisi. Nimetuse «Croissant tasku» järgi pole raske aimata, et uue kohviku menüü aluseks on needsamad poolkuukujulised lehttaigna saiakesed.

Oksana Ugrintšuk tuli kolme lapsega elama Kohtla-Järvele augustis 2021 Krementšukist, juba viiendat aastat Ida-Virumaa metallitöötlemistehases töötava abikaasa juurde. Pärast Ida-Virumaal kondiitri eriala lõpetamist käis tulevane ärinaine Erasmus+ õpilasvahetusprogrammi raames praktikal Itaalias. Idee avada kohvik-kondiitriäri on Oksanal küpsenud juba pikka aega, kuid oma ettevõtte loomine oli keeruline. Programm Empowering Women, mille kohta naine juhuslikult sotsiaalvõrgustikust infot leidis, aitas tal oma unistuse ellu viia ja luua nullist oma ettevõte,.

– Väga kasulik programm, kust sain palju infot, kuidas Eestis ettevõtlusega alustada. Mul polnud sellist koolitust. Läbisin selle programmi ja sain toetust tuhat eurot. Seejärel kirjutasin Töötukassasse äriplaani ja käisin seal ettevõtluskursustel, mille järel sain veel 6000 eurot, – räägib kondiitriäri omanik.

Enne Ida-Virumaale tulekut valmistas Oksana kodumaal eritellimusel magustoite, kuid täisväärtusliku kondiitriäri avamiseni ei jõutud kunagi. Naist aitasid Eestis ettevõtlusega alustada mitte ainult erinevad riiklikud toetusprogrammid, vaid ka kohalikud elanikud. Näiteks toodi arvukalt toataimi tänu sotsiaalvõrgustikus loodud postitusele.

– Algselt oli idee luua kohvikusse disain, mis tõmbaks külastajate tähelepanu linna urbanistlikust ilmest kõrvale. Selle teostamine pole odav. Seetõttu kirjutasin sõnumi üleskutsega jagada suuri toalilli ja kingituseks lubasin kõigile suure piruka. Nagu näha, pidin palju pirukaid küpsetama, – ütleb Oksana naeratades.

Kohvik avas esimestele külastajatele uksed juba möödunud pühapäeval. Menüü aluseks on erinevate täidistega croissandid, pereettevõte asub Järveküla tee 79a. Oksana sõnul on asukoht väga hea, kuna lähedal on bussipeatus, TTÜ Virumaa Kolledž ja laste mängutuba. Kolme lapse emana teab naine oma kogemusest, kui kiiresti lapsed söövad ja siis hakkab neil igav. Et noorem põlvkond tegevuses hoida ja lasta lapsevanematel söömise ajal vaikselt juttu ajada, korraldatakse kohvikus lastenurk.

– Otsisin kohta kaks kuud, käisin siin läbi kõik mis võimalik. Kohtla-Järvel on elumajades palju tühje ruume, kuid sealsed elanikud pole nõus, et naabruses on toidutootmine. Sobivaks valisin selle eraldi seisva hoone, kus tegime öösel remonti ja kedagi ei seganud. Tahtsin väga avada endises Kohtla-Järve jaoks üsna huvitava ajalooga Valentine poe majas. Kuid seal on vaja väga suuri investeeringuid, sõna otseses mõttes nõuab kõik ümberehitamist, – ütleb Oksana Ugrintšuk lisades, et remont tehti omal jõul, milles osales kogu pere.

Nüüd osaleb Oksana ühisrahastusprogrammis ja kogub kolme summat: täiendavate laudade, toolide ja diivanite ostmiseks, lasteala sisustamiseks ja korraliku külmvitriini ostmiseks. Esimene summa, nagu algaja ettevõtja ütles, on peaaegu kogutud.

Hoandja.ee platvormil on käivitatud korjandus ning tulevastele sponsoritele lubab Oksana erinevaid kingitusi. Näiteks individuaalse kujundusega 3-kilone tort, erinevad allahindlused kohvikus, samuti on plaanis püstitada stend, mis hakkab kandma nime “Võlurite galerii”, millel on fotod perekohviku avamisele kaasa aitajatest.

Oksana ütleb, et sellise kontseptsiooniga on see tõesti esimene asutus linnas.

– Siin elamise ajal olen tutvunud ja sõbrunenud paljude Kohtla-Järvede elanikega. Panin tähele, et siinsed inimesed armastavad väga küpsetisi, näiteks kliiniku lähedal müüdi erinevaid pagaritooteid ja seal oli pidev järjekord. Nüüd on seal kõik suletud ja mõtlesin, et võtame sellest osa turust endale. Linnaelanikega suheldes sain teada, et paljud lihtsalt vajavad kohvikut, kus oleks ühtviisi maitsev, huvitav ja mugav nii täiskasvanutel kui ka nende lastel. Tean seda soovi, sest olen ise kolme imearmsa tüdruku ema. Pakume suuri, krõbedaid ja lõhnavaid croissante, mis on täidetud vaniljekreemi, šokolaadi, värskete puuviljade, liha, kala ja köögiviljade täidisega. Samuti saate maitsta erinevaid kooke, pirukaid ja õrna focacciat (Itaalia nisukook, mis on valmistatud erinevat tüüpi taignast, mõnikord ka täidisega, autori märkus). Ja võtame vastu ka tortide tellimusi. Tordid on minu armastus ja ma ei saa neist loobuda, – ütles Oksana Ugrintšuk kes usub, et nüüd on Kohtla-Järvel koht, kus saab mõnusas õhkkonnas hommikust süüa, lõunatada, sülearvutiga tööd teha ja kohtumisi korraldada.

Intervjueeris Aleksandr Šteinert

Foto eraarhiivist

Reklaam