Kohtla-rvel histati Eesti taasiseseisvumispäeva uudsel moel: Karl Lutsu nava pargis, kuhu on stitatud Vabadussõjas langenute lestussammas, austati rast traditsioonilist rgade asetamise tseremooniat aktiivseid linnakodanikke ja toimus vabaõhukontsert.

Päeva esimesel poolel, 20. augustil, oli taevas sombune, kuid tseremoonia käigus pilved hajusid tasapisi ja augustipäike valgustas mälestussammast. Ürituse avas linna puhkpilliorkester Aleksander Saveljevi juhatusel. Saabunuid tervitasid kõnedega Kohtla-Järve Linnavolikogu aseesimees Viktor Andrejev, linnapea Virve Linder ja kindralmajor reservis, riigikogu liige Meelis Kiili. Pärast kõnesid asetati pärjad Vabadussõjas hukkunute mälestussambale.

Kui varasematel aastatel toimus pidulik kontsert Kultuurikeskuses, siis seekord ühendati linnapea ettepanekul pärgade asetamine, aristide etteasted ja tegusate Kohtla-Järve inimeste austamine üheks ürituseks, mis toimus pargis Karl Lutsu tänaval.

– Kohtla-Järve vanalinn on põneva ajalooga paik. Siit sai alguse meie linn. Vaatamata sellele, et linna õigused anti meile üle 77 aastat tagasi, pandi linnale vundament suures osas juba esimese Eesti Vabariigi ajal. Tahame taaselustada vanalinna ning luua silla oleviku ja mineviku vahel. Karl Lutsu tänava park on ilus koht, mis väärib tutvustamist ja taasiseseisvumispäeva väliüritus oli sellele temaatiliselt kohane. Üritusel otsustasime ära märkida tegusaid linlasi, sest linn ja riik on inimesed, kes siin elavad ning hingega tehtud töö väärib tänu ja tunnustust. Tänasime neid inimesi, kelle panust kaaslinlased märkasid, –  kommenteeris ühtse pidupäeva pidamise ideed Kohtla-Järve linnapea Virve Linder.

Kultuurikeskuse meeskond tegi parki tähtsaks sündmuseks ette valmistades suure töö. Püstitati lava, pandi paika toolid, valmistati ette spetsiaalne kaar kodanikke autasustamise läbiviimiseks. Töötas ka tänavakohvik. Paberist, õlgedest, dekoratiivvalgustitest tehtud kaunistused tekitasid pargis kasvavate puudega ühtse kompositsiooni, mis nägi suvepäikese kiirtes välja tõeliselt uhke.

Pärgade asetamise järel tehti väike paus, mil linlased pildistasid, vestlesid ja nautisid pidulikku õhkkonda ja lahkuva suve soojust. Hiljem autasustati aktiivseid linnakodanikke, kellele Virve Linder ja Viktor Andrejev andsid üle tänukirjad ja meeldejäävad kingitused.

Autasustatute nimekirja kuulusid: Aime Tolga, Roman Urbanovitš, Jelena Morozova, Svetlana Korotkova, Anastasia Gavrina, Aleksandr Bondarenko, Larisa Ladanjuk, Marika Järvepõld, Svetlana Ergaševa, Sergei Listov, Olga Toomingas, Ainikki Seppar, Maria Tuzova, Katerina Kobõlinskaja, Aleksandr Hvorõh, Viktor Morozov, Jelena Derbneva ja Anna Šubina.

Aime Tolga on apteegi juhataja ja proviisor. Igapäevase apteegitöö kõrvalt on ta aastakümneid leidnud võimaluse külastada Kohtla-Järve Pensionäride Päevakeskust, et nõustada vanemaid inimesi ning aidata neil keerulises haiguste ja ravimite maailmas orienteeruda.

Linn tänas ka teist aktivisti Svetlana Ergaševat, kes on Kohtla-Järve Invaühingu juht. Ta on 30 aastat juhtinud seda olulist ühingut, kaitstes puuetega inimeste õigusi, aidates neil osaleda sotsiaalprogrammides ja üritustel. Suuresti tänu tema tööle varustati pandeemia aastatel tuge vajavaid inimesi isikukaitsevahendite ja toidupakkidega.

Roman Urbanovitš töötab medvennana Ida-Viru Keskhaigla Kirurgiakliiniku ortopeedia osakonnas. Elukutse valiku dikteeris elu – kui Roman oli 13-aastane, sai tema isa kolm insulti, mille tagajärjel oli tema eesmärgiks hoolitseda isa tervise eest. Et haigust paremini mõista ja aidata isal sellega toime tulla, otsustas ta õppida meditsiinitöötajaks. Pärast hariduse omandamist aitab ta mitte ainult oma isa, vaid ka kõiki patsiente, olles aktiivne Kohtla-Järve linna elanik.

Autasustatute nimekirjas oli erinevate ametite esindajaid, kuid kõiki neid inimesi ühendab armastus linna vastu ja soov selle elus osaleda.

Jelena Morozova on Kohtla-Järve ilu eest hoolitsenud juba aastaid. Tema loodud lillepeenrad ei valmista rõõmu mitte ainult Olevi 16 maja elanikele, vaid ka kõigile möödujatele.

Linnavõimud tänasid Sergei Listovi ja Olga Toomingast, kelle kaunis aed aadressil Keskallee 13 rõõmustab kogu linna. Sergei Listovi teavad linlased hästi ka Ida-Virumaa värvikate fotode ja drooniga tehtud videotega.

Katerina Kobõlinskaja pälvis autasu panuse eest linnaruumi parendamisse. Tema pere eestvõttel sai Metsapargi 6 kortermaja sisehoov uue ilme. See on hea näide sellest, mida igaüks saab linnakeskkonna parandamiseks ära teha.

Larissa Ladanjuk – Kohtla-Järve Keskraamatukogu lugemissaali juhataja. Tema eestvedamisel korraldatakse seal kontserte, näitusi, luule- ja kirjandusõhtuid. 25 aastat on ta laulnud naiskooris Lada, samuti harrastanud eesti rahvatantse, andes hindamatu panuse linna kultuurielu arengusse.

Kohtlajärvelased ja Kohtla-Järve külalised ei lakka nautimast Kultuurikeskuse korraldatavaid üritusi, mille juhataja on Svetlana Korotkova. Promenaad-kontsert “Muusika vee peal” on kujunenud suve traditsiooniliseks ja märgiliseks sündmuseks, mis meelitab igal aastal kohale aina rohkem huvilisi.

Poolteist aastat tagasi tuli Kultuurikeskuse meeskonda Narva kolledži lõpetanud Anastasia Gavrina. Noorsootöötaja ülesannetega tuleb neiu mänglevalt toime. Lisaks noortele linnaelanikele laagrite korraldamisele osaleb ta kodukandi mainet tõstvate kultuuriürituste ettevalmistamises.

Aleksandr Bondarenko on ka Kultuurikeskuse töötaja, kes vastutab heli- ja valgustehnika eest. Jäädes küll üritustel varju on ta igas Kultuurikeskuse projektis asendamatu. Kinoffi filmifestivali avatseremoonia, “Muusika vee peal” ja Eesti taasiseseisvumispäeva tähistamine on vaid mõned näited sündmustest, mille jaoks Alekandr loob erinevaid heli- ja valguslahendusi.

Marika Järvepõld on 1991. aastal asutatud Marika Tantsuklubi treener ja eestvedaja. Praegu tantsivad kollektiivis paljud peotantsu armastajad, sealhulgas täiskasvanud. Ta on kasvatanud palju vabariiklike ja rahvusvaheliste konkursside võitjaid. Tema õpilased jätkavad tööd tantsuvaldkonnas Eesti linnades ja välismaal. Marika Järvepõld on 5. kvalifikatsiooni taseme treener, ainus nii kõrge kategooriaga treener Ida-Virumaal.

Marika mõlemad tütred armastasid juba lapsepõlves tantsida. Üks neist, Ainikki Seppar, jätkab perekondlikku dünastiat ja pärast Viljandi Kultuuriakadeemia lõpetamist sai temast professionaalne koreograaf, jätkates juba kooliajal loodud Viis Tähte kollektiivi arendamist. Tänaseks on sellega seotud üle saja lapse, kellele Ainikkist on saanud teine ema. Ainikki on tõeline Ida-Virumaa ja Kohtla-Järve patrioot. Tema eesmärk on kultuurielu rikastamine, linna ja piirkonna positiivse kuvandi hoidmine.

Kohtlajärvelased teavad käsitöölist Maria Tuzovat, paljud neist on Maria improviseeritud vahenditega valmistatud amulettide, käevõrude, helmeste ja muude ehete õnnelikud omanikud. Lisaks on Marial oluline roll Lada naiskoori, Ukraina Seltsi ja Kohtla-Järve invaühingu töös ja tegemistes ning osalemisel vabatahtlikuna erinevates projektides.

Virve Linder ja Viktor Andrejev tänasid ka treener Alisa Efimovat tervislike eluviiside propageerimise eest. Alisa motiveerib ja inspireerib inimesi spordiga tegelema, aitab sportlastel saada enesekindlust ja usku võimetesse.

Autasustatute hulgas olid sportlane Viktor Morozov ja tema treener Aleksandr Hvorõh. Augustis peetud kergejõustiku EM-il võitis Viktor alla 20-aastaste sportlaste kolmikhüppes kuldmedali.

Linnavalitsuselt said tänukirjad ja meeldejäävad kingitused treenerid ja spordiklubi Ice-Way juhid Jelena Derbneva ja Anna Šubina. Tänu Jelenale ja Annale areneb iluuisutamine linnas jätkuvalt, nende klubi noored saavutavad iga aastaga paremaid tulemusi.

Tiitli «Aktiivne Kohtla-Järve elanik» nominentide valiku usaldas linnavalitsus linlastele. Igaüks sai esitada oma kandidaate ja kirjeldada vabas vormis inimese või organisatsiooni teeneid. Kõiki ettepanekuid hindas linnavalitsuse liikmetest koosnev komisjon.

Piduliku sündmuse kulminatsiooniks oli 2000. aastal Eestit Eurovisiooni lauluvõistlusel esindanud bändi ja populaarse Eesti laulja Inese esinemine, kes tookord tulemusena saavutas neljanda koha.

Ilja Telnov

Autori foto

« kohta 2 »
Reklaam