Kohtla-rve maleklubi Diagonaal avas rjekordse spordihooaja. 26. augustil toimus Avo Pusta mälestusele pühendatud välkturniir.

Maleklubi Diagonaalalgatatudja 2010. aastal meie hulgast lahkunud Kohtla-Järve maleveteran Avo Pusta pereliikmete eestvõttel korraldatud mälestusturniir sai järjekorras kolmandaks. Nagu eelmistelgi aastatel, korraldasid maletajad kaevurite päeva eel mälestusturniiri, sest Avo pühendas sellele raskele ametile peaaegu kogu oma tööelu. Ta võistles Estonia kaevanduse eest erinevatel võistlustel, meeldis kergejõustik, võrkpall, korvpall. Kuid male oli eriline ja klubi Diagonaal oli teiseks koduks.

Turniiril osales ka maleklubi Diagonaalendine president Boriss Zaitsev, kes esindas koos Avoga aastakümneid kaevanduslinna mainekatel võistlustel. Turniiridevahelisel pausis jagas maletaja omi muljeid.

– Neid, kes kunagi Avoga mängisid, pole enam palju alles. Ta oli suurepärane inimene, meeldiv suhtlemisel, korrektne, heade kommetega ja omapärase huumorimeelega… Ükskõik kui palju häid sõnu ma oma sõbra kohta ütlen, sellest ikkagi ei piisa. Olen veendunud, et ta väärib meeldejäävat turniiri. Ja väga hea, et leidub inimesi, kes on valmis mälestusturniiri läbiviimise traditsiooni toetama. Kahel esimesel mälestusturniiril ei õnnestunud mul erinevatel põhjustel osaleda. Vaatamata sellele, et tulin pärast öövahetust, ei saanud ma kolmandast turniirist ilma jääda. Muidugi olen veidi pettunud, sest näitasin nõrka isiklikku tulemust. Ma pole aasta jooksul nii palju figuure ära andnud kui täna. Kuid see ei varjuta eelmise turniiri muljeid. Suurepärane ja väga siiras turniir, hästi korraldatud. Soovin, et korraldajad latti ei langetaks, soovin, et turniiri läbiviimise traditsioon säiliks, nagu ka mälestus meie sõbrast ja kolleegist Avost maletajate südames, – lõpetas Boriss Zaitsev.

Kui esimesel võistlusel osalesid vaid kohalikud sportlased, siis teisel kohtumisel olid kohal ka Tartu ja Narva maletajad. Tänavusest turniirist võttis osa üle 30 inimese ning võistlus ise peeti esmakordselt Wiru spordikompleksi konverentsisaalis.

Klubi Diagonaal meeskonda kuuluv Sergei Novikov juhib juba mitmendat aastat Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskuses laste maleklubi. Sergei tuli turniirile koos õpilastega.

– Võtsime turniiri kutse vastu suure rõõmuga. Algajatele maletajatele on sellised kohtumised hea võimalus oma oskused proovile panna mängudes tugevate ja kogenumate vastastega, – ütles Sergei Novikov.

Kohtumise tulemuste järgi võitis esikoha klubi Diagonaal esindaja Valeri Golubenko. Teise koha pälvis Tõnu Truusi Malekooli esindaja, vanameister Igor Švõrjov. Kolmanda koha saavutas kooli teine esindaja Sten Kasela. Neljanda koha sai maleklubi Maletäht esindav narvalane Denis Andrijaškin. Üle 65-aastaste osalejate seas näitas parimat tulemust 88-aastane Nikolai Dunaev (MK Lootus) ning alla 14-aastaste seas tõusis turniiri liidriks külaline Narvast Evelina Protasova. Autasustati ka mängijaid reitinguga kuni 1750 – Vladimir Verhni (SK Diagonaal) ja Maleklubi Maletäht esindaja Aleksei Pomaznoi reitinguga kuni 1500. Parimaid tulemusi näidanud mängijad said väikesed rahalised auhinnad.

Kolme aasta jooksul õnnestus korraldajatel turniiril osalejate arvu mitmekordistada. Järgmisel aastal on eesmärgiks auhinnafondi suurendamine, mis võib kaasa aidata malevõistluse populaarsuse edasisele kasvule.

Ilja Telnov

Autori foto

« kohta 2 »
Reklaam