Ettevõte Go Bus i 2. septembril Kohtla-rve linna liinidele 12 uut keskkonnasõbralikul gaasikütusel itvat bussi. Uus vedaja vahetas lja ettevõtte Atko Liinid ning hakkab riigihanke konkursi tulemuste põhjal teenindama Kohtla-rve ühistranspordiliine kaheksa aastat. 26. augustil toimusid erinevates linnaosades MAN kaubamärgi uute busside esitlused ning kuulutati välja uuendatud transpordi nimevõistluse tulemused.

Uuele ühistranspordile pühendatud ürituste sarja avas pidulik busside esitlus Järve linnaosas. Laupäeva hommikul, 26. augustil, saabus Virula väljakule kolm Go Busi bussi. Esimesena katsetasid uut transporti Kohtla-Järve Kultuurikeskuse Viis Tähte kollektiivi tantsijad, kes valmistasid selleks ürituseks ette spetsiaalse tantsunumbri. Noored artistid alustasid oma esinemist otse ühe bussi salongis.

Linlasi tervitas Kohtla-Järve linnapea Virve Linder. Kohtumisest Kohtla-Järve inimestega võtsid osa Go Busi juhatuse liige Andrei Mändla, Ida-Viru Ühistranspordikeskuse juhatuse liige Heiki Luts ja linna abilinnapea Erik Setškov.

Kõik teisel septembril liinile tulnud bussid said nimed, mille valikul said kõik osa võtta. Esitatud 160 ettepanekut arutas erikomisjon, kuhu kuulusid linnavalitsuse ja ettevõtte Go Bus esindajad. Virula väljakul toimunud üritusel avalikustasid linna ametnikud konkursi võitnud nimed. Sügisest hakkavad linna liinidel sõitma järgmiste nimedega bussid: Kaevur, Keemik, Mihkel, Oskar, Avo, Stella, Anne, Trilobiit, Kukersiit, Sipsik, Virulane ja Viis Tähte. Tänu tantsijate aktiivsele kaasalöömisele kujunes Viis Tähte populaarseimaks nimeks – linna ametnikele laekus selleks koguni 60 ettepanekut.

Kohtla-Järvel anti bussidele nimed esimest korda. Idee äratas huvi ja pälvis ühelt linlastelt heakskiidu ja teiselt arusaamatuse. Sotsiaalmeedias on spekuleeritud, et bussid hakkavad nüüd sõitma nimedega, kuid ilma liininumbrita. See aga ei vasta tõele: tavapärased liinide numbrid jäävad endiselt välistele infotahvlitele ning nimed kleebitakse väikese kleepsuna bussi korpusele.

Pärast ametliku osa läbimist said esitlusele tulnud linlased tutvuda uute bussidega. Lastel oli hea meel, eriti poistel, sest neil oli võimalus istuda juhiistmel, vaadata tohutult palju nuppe ja tunda end suure auto juhina. Ahtme linnaosas toimunud esitlusel astus uude bussi esimesena sisse noor Mia emaga. Nad olid juba valmis teele asuma, kuid ootasid kannatlikult kuniks lasteaialaps Maksim istub mugavamalt juhiistmele. Samal ajal etendasid Kelli, Valeria ja Kristina kõrval bussis terve stseeni: üks tüdrukutest tegutses juhina, teised olid reisijad ja tundsid huvi, kuhu buss sõidab ja kus peatusi planeeritakse. Vanemad inimesed tundsid huvi tehniliste küsimuste, sõiduplaanide, pileti hindade ja soodustuste vastu. Linna ametnikud kinnitasid, et lähiajal ei ole plaanis teenuse hinda tõsta. Uuenenud ühistranspordi graafikuga saab igaüks tutvuda linna kodulehel kohtla-jarve.ee rubriigis “Ühistransport” ja Panorama nädalalehe 12. leheküljel.

– Nagu varem öeldud, on uute busside üheks eeliseks see, et need hakkavad sõitma keskkonnasõbralikuma kütusega. Kuna gaasimootor soojeneb kiiremini kui diiselmootor, siis külmal aastaajal väljuvad bussid varajastele reisidele mugava temperatuuriga salongis. Kaasaegse kliimaseadme olemasolu võimaldab hoida suvel sobivat temperatuuri. Bussid on madala pealeminekuga, neil pole astmeid ning salongi tagaosas on vaid üks väike tõus. Lisaks, kui peatusala on sõiduteega samal kõrgusel (ehk siis äärekivid puuduvad), saab buss “maha istuda”, võimaldades käruga või liikumisabivahendeid kasutavatel reisijatel mugavamalt maha või peale tulla. Uus transport on varustatud videovalvesüsteemiga. Vandalismi või muude korrarikkumiste korral teatab vedaja politseile ning samal ajal teavitab juhtunust linna ametnikke. Kuna kõike salongis toimuvat salvestab korraga mitu kaamerat, on rikkujatel raske karistust vältida ja nad peavad oma tegude eest vastutama, – kommenteeris Kohtla-Järve abilinnapea Erik Setškov.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam