Augusti viimased nädalad Kohtla-Järvel ja Jõhvis kujunesid kultuuri- ja spordisündmuste rohkeks. Kahel päeval, 23. ja 24. augustil, oli Kohtla-Järvel Kultuurikeskuse juures avatud vabaõhu kinosaal, kus kõik soovijad said nautida Eesti filme ja saada programmi raames osa meistriklassidest.

Viru Filmifond korraldas projekti ÖÖKINO raames koos Kultuurikeskusega Eesti autorite filmide õhtuse linastuse. Kaheks õhtuks muutus Kultuurikeskuse parkla välikinosaaliks: paigaldati suur ekraan, paigutati mugavad toolid-lamamistoolid ning läheduses oli võimalik osta suupisteid ja jooke. Enne linastusi kutsuti vaatajaid osa võtma temaatilistest viktoriinidest, kus käsitleti filmidest pärit muusikat.

Esimesel õhtul, 23. augustil, näidati spordidraamat “Kalev”, mis räägib Kalevi korvpallimeeskonna teest Nõukogude Liidu viimaste meistrivõistluste võiduni. Järgmisel päeval kutsuti vaatajaid vaatama seiklusfilmi “Erik Kivisüda”. Süžee keskmes on üheteistkümneaastane poiss Erik, kelle elu pole kerge: vanematel pole tema jaoks aega, poiss ei saa kiidelda ka suure hulga sõpradega. Kõigile kogemustele lisandub pere sundkolimine Eriku vanatädilt päritud vanasse majja. Filmid olid eestikeelsed vene- ja ingliskeelsete subtiitritega.

ÖÖKINO projekti raames toimusid Kultuurikeskuse kohvikus meistriklassid noortele, kes soovisid kinomaagiaga lähemalt tutvust teha. Filmitööstuse vastu huvi tundnud noortega töötasid kahel päeval animaatorid Mikk Rand Saaremaalt ja tema kolleeg Tallinnast Liina Särkinen. Meistriklassid viidi läbi eesti ja vene keeles.

– Sel kuul tuleme Ida-Virumaale kolmandat korda: olime Narva-Jõesuus, Sillamäel ja nüüd olime Kohtla-Järvel, – räägib Mikk Rand. – Esimesel päeval tutvustasime noortele animatsiooni ja teisel kohtumisel said noored proovida oma lühifilmi filmimist – dokumentaalfilmi nende sünnilinnast.

Kesklinna Põhikooli õpilane Evelin Lannard sai meistriklassist teada tänu emale, kes nägi internetis kuulutust. Tüdruk otsustas osaleda, eriti kuna tal oli animatsiooni loomise kogemus.

– Proovisin tahvelarvutis animatsiooni teha. See tuli hästi välja. Mulle meeldis sellel joonistada, kuid huvitav oli õppida tundma muid animatsiooni loomise tehnikaid. Oma kätega kujundite valmistamine on keerulisem, kuid see protsess on huvitavam, sest näeb, kuidas plastiliinitükk võtab järk-järgult soovitud kuju. Siin on ka teisi emotsioone, – jagas oma muljeid Evelin Lannard.

Töötubade korraldamist toetasid: Viru Filmifond, Kohtla-Järve Linnavalitsus, Kohtla-Järve Kultuurikeskus, Integratsiooni Sihtasutus (INSA), Kultuuriministeerium ja Ida-Virumaa Ettevõtluskeskus.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam