Kohtla-rve Noortekeskuse territooriumile on kerkinud jalgrataste iseteenindusjaam. Algatus viidi ellu noorte endi lja pakutud projekti raames.

Noortekeskuses toimuvad juba mitmendat aastat temaatilised kohtumised “Noorteõhtud”, kus koolinoored tutvustavad oma ideid kodukoha elukeskkonna parandamiseks. Nende algatuste üks peamisi eeliseid on see, et noored ise teevad märkimisväärset tööd idee ellu viimiseks.

– Idee paigaldada väike jalgrattateenindus sündis noortel eelmisel aastal ühel klubi õhtul. Selle aja jooksul õnnestus koguda väikesi vahendeid, et vajalik tehnika soetada, – rääkis nädalalehele Panorama keskuse noorsootöötaja Jelena Krivodonova. – Tore, et meie endised huvilised aitasid meil jaama paigaldada. Tegemist on juba üle 18-aastaste noortega, osad neist on läinud õppima Tallinna või Tartu, aga kui neilt abi palume, võtavad nad noortekeskuse elust hea meelega osa.

– Kes saab seda jaama kasutada ja milliseid töid see võimaldab?

– Selle jaama abil saab iga jalgrattur iseseisvalt oma jalgratast hooldada või remontida. Komplekti kuulub kuuskantidega multivõti, kruvikeerajate komplekt ja reguleeritavad mutrivõtmed vahemikus 0 kuni 25 millimeetrit. Jaamas on manomeetriga pump, mis võimaldab lisaks jalgratta ratastele täis pumbata ka beebikärude rattaid, aga ka palle.

– Kõik saavad teie teenindusjaama kasutada. See on saadaval ka tundidel, mil keskus ei ole avatud. Kas te ei karda, et “boksipeatus” võib sattuda vandaalide ohvriks?

– Jalgrataste teenindusjaam on paigaldatud kohta, mis on valvekaamera abil hästi nähtav. Koolilapsed jätavad sellesse piirkonda sageli oma jalgrattad, ala on hästi valgustatud. Vandalismi võimalus on alati olemas, kuid see ei ole põhjus käed rüpes istumiseks, – nentis Jelena Krivodonova. Küsimusele, kas noortekeskusel on plaanis jaamade arvu suurendada, vastas ta: „Me räägime ühekordsest projektist, mille oma territooriumil ellu viisime. Kui paigaldada jaamad kuhugi mujale, on see seotud mitmete raskustega ja on meile rahaliselt väga koormav. Pigem kasutame olemasolevat raha oma noorte uute ideede jaoks.

Rattahooaeg hakkab lõppema. Ja kuigi paljud koolilapsed on juba jõudnud uue jaama tööriistu kasutada ja oma raudhobuseid hooldada, on keskuse töötajad kindlad, et populaarsuse kõrgpunkt saabub kevade saabudes.

Ilja Telnov

Foto Noortekeskusest

Reklaam