Eesti futsali Superkarika võistlustel kohtusid Sillamäe Silmet ja Jõhvi Phoenix, millega avati hooaeg 2023-2024. Laupäeval, 14. oktoobril, kogunes Jõhvi Spordihalli ligi viis tuhat pealtvaatajat ja fänni, kelle hulgas oli kaasmaalasi toetama tulnud Moldova Vabariigi suursaadik Eestis Ion Stavila.

Sillamäe Silmet sai 10:2 ülekaaluka võidu kohaliku Phoenixi üle ja võitis esmakordselt Eesti futsali Superkarika. Vaatamata kaotusele peavad Jõhvi jalgpallurid Superkarikal osalemist suureks saavutuseks. Eelmisel aastal tõusis Phoenix esmakordselt minijalgpalli esimesest liigast kõrgliigasse. Klubi juhi Sergei Ivanovi sõnul sai see võimalikuks tänu Moldovast pärit treener Vladimir Agale, kes alustas sportlaste treenimist kolm aastat tagasi.

– Vladimir on professionaalne treener, jalgpall on tema kiindumus, ta treenib 24 tundi ööpäevas. Tema tulekuga on meie jaoks palju muutunud, hoopis teistsugune lähenemine jalgpallile. Ma näen, kuidas meie lapsed treeningutes ja mängudes arenevad. Phoenixi osalemine futsalis on Vladimir Aga teene, kes sai sellest ideest innustust. Tema tulekuga oleme suures jalgpallis oma tulemusi parandanud, nüüd oleme teises liigas liidripositsioonil, enne seda olime teises liigas kolmandad. Tahame väljakul palli kontrollida, näitame suurejoonelist jalgpalli ja seda suuresti tänu treeneri pingutustele, –  ütles Sergei Ivanov.

Phoenixi peatreener Vladimir Aga peab peamiseks ülesandeks täiskasvanute meeskonna pääsemist esiliigasse. Vladimir ise ehk nagu kolleegid teda Vladiks kutsuvad, tuli 2020. aastal naise ja kahe lapsega Chişinăust Jõhvi ning pühendus täielikult treeneritööle.

– Paljud räägivad, et Jõhvis on võimatu tulemusi saavutada, seostades seda piirkonna väikese rahvaarvuga, aga ma ei usu seda. Ma ei tulnud siia raha teenima. Tahan, et meie meeskond mängiks head jalgpalli ja töötaks ühtsena. Suvepuhkuse ajal käisin Moldovas ja tundsin seal jalgpallist puudust, tahaks päevale paar tundi lisada. Annan kõik oma lemmikmängule ega plaani koju minna, – rääkis Vladimir Aga.

Sergei Ivanov seostab Phoenixi klubi viimaste aastate edusamme veel ühe moldovlase, USA kodaniku Andrei Vrabiiga, kes tuli Jõhvi kaks aastat tagasi. Mõlemad treenerid on olnud sõbrad noorusest saati ja nagu Sergei Ivanov ütles, tahavad Moldova leegionärid nüüd välja anda laste ja noorte jalgpalli treeningutest raamatu, mille nad koos kirjutasid.

– Andrei elas Ameerikas 8 aastat ja Vladimir tuli ideele tuua sõber siia, et treenida 10-12-aastaseid lapsi. Nooremad Phoenixi rühmad edenesid tänu Andreile. Sel ajal polnud meil selle vanuse jaoks treenerit. Uus treener liitis noore meeskonna, lapsed ja vanemad on rahul, – meenutab Sergei Ivanov.

Andrei Vrabii, nagu ka tema sõber Vladimir Aga, tuli Eestisse pere, naise ja kahe lapsega, jalgpalluri kolmas laps sündis Ida-Virumaal. Nüüd mängib Andrei klubi põhimeeskonnas ja treenib laste meeskonda.

– Vaatamata sellele, et tööd ja õppimist on, ei takista jalgpall arengut kuidagi, vaid isegi aitab. Kogesin seda isiklikult. Õppisin, töötasin, mängisin jalgpalli, lõpetasin ülikooli. Kasvatame noort põlvkonda, nemad on meie tulevik. Peaasi, et oleksid head inimesed. Mida rohkem on professionaalseid jalgpallureid, seda huvitavam on see meie jaoks. Meil on seenioride meeskond, kes on eeskujuks noorematele sportlastele. Üks eesmärke on saata rahvuskoondisse võimalikult palju jalgpallureid, –  ütles Andrei Vrabii. Mõlemad treenerid peavad Jõhvi tulemist enda jaoks väljakutseks ning on kindlad, et Phoenix väärib kohta Eesti tugevaimas liigas.

Laupäeval Jõhvi Spordihoones toimunud Eesti futsali Superkarikamängust võttis osa Moldova Vabariigi suursaadik Eestis Ion Stavila. Diplomaat tuli toetama kaasmaalasi, kes on pikka aega Jõhvi meeskonnas mänginud ja töötanud. Ta märkis, et Eestit esindab Moldovas juba üle kolmekümne ettevõtte ning see arv kasvab pidevalt.

– Jõhvis on suur Moldova diasporaa ja see on väga tugevalt esindatud kohalikus jalgpallikoondises. Mul on isiklikult siin Eestis Moldovat esindava diplomaadina väga hea meel, et moldovlased saavad panustada Eesti kultuuri, spordi ja meditsiini arengusse. Siin piirkonnas on ka arste Moldovast. Tunnen, et meie riigid on lähedased ja saame viljakat koostööd teha. Muidugi olin kaotuse pärast pettunud, kuid ka teine koht on au. Minu teada pööravad Phoenixi meeskonna mängijad suuremat tähelepanu suurele jalgpallile, loodan, et seal on nad tugevamad. Soovin neile edu ja toetan neid nagu oma meeskonda, – ütles Ion Stavila.

Aleksandr Šteinert

Autori foto

Reklaam