Tulevast kevadest tegelevad kõik Kohtla-Järve 14 munitsipaallasteaeda mini-kogukonnaedadega Euroopa Majanduspiirkonna Finantsmehhanismi programmi projekti “Kliimamuutuste mõjuga kohanemise tegevused Kohtla-Järve linnas raames, kus linn haldusterritoriaalselt osaleb juhtpartnerina.

Kõik lasteaiad on juba linnalt saanud “mini-aiad”, õigemini 8 armsat puitkarkassiga raamitud peenart (4×2 meetrit) ja osaliselt isegi kahekorruselised.

Lasteaed Pääsuke alustas miniaiaga omal algatusel kolm aastat tagasi. “Paljudel meie töötajatel, – selgitab direktori kohusetäitja Svetlana Kollo naeratades, – on juurviljaaiad – lemmikhobi, mis kingib hämmastavaid kohtumisi loodusega, ravib stressist ja haigustest, toidab imelise energiaga, seega otsustasime lapsed sellesse kaasata. Kuigi see pole ainus põhjus. Eesmärk on siin väga mitmetahuline. Enamik meie lapsi elab linnas ega ole kunagi näinud, kuidas köögiviljad ja marjad kasvavad, nii et aia tulekuga sai sellest paljudele avastus. On oluline, et lapsed teaksid juba lasteaias, kust juurviljad, marjad, puuviljad kauplustesse tulevad. Pealegi, kui proovime midagi oma kätega kasvatada, oleme loodusele lähemal.”

Ja viimased 3 aastat on lastel olnud suurepärane võimalus näha ja jälgida, kuidas nende endi juurviljad ja lilled kasvavad. Varakevadel hakatakse rühmades taimi ette kasvatama ja sooja saabudes istutatakse kõik maha. Sellised tegevused on noorte põllumeeste seas väga populaarsed.

– Lapsed tegelevad aktiivselt miniaia loomisega, – märgib Svetlana Kollo, – istutame ja kasvatame tomateid, kurke, maasikaid, tilli, peterselli… Sel kevadel saime projekti “Näpud mulda” raames ubade, peedi ja porgandi tasuta seemneid. Istutamise ja kasvatamise käigus õpivad lapsed taimede nimetusi, nende ehitust ja omadusi. Soovime, et nad mitte ainult ei saaks teadmisi ilusatest piltidest ja filmidest, vaid saaksid ka ise selles protsessis osalejateks. Samuti peame väga oluliseks anda lastele uusi oskusi, eelkõige taimede eest hoolitsemist: mulla kobestamist, korralikku kastmist, umbrohu eemaldamist, aga ka jälgimist, kuidas tulevaste taimede seemned idanevad, mullast valguse kätte pääsevad, kasvavad. Taimed õitsevad, valmivad viljad ning siis tuleb saak. Suurim rõõm lastele on kui lõunat pakutakse nende endi kasvatatud köögiviljadest ja maitsetaimedest.

Miniaia tegemine algas siin väikeste astmeliste peenardega, siis ostsime poest ja paigaldasime kasvuhoone ning nüüd on linna kingitus see kompaktne suur peenar. Tänu sellele saame oma miniaeda veelgi laiendada ja istutusala suurendada”, – resümeerib Svetlana Kollo.

Muide, siin on ka komposter. “Paigaldasime selle mitu aastat tagasi, – selgitab Svetlana Kollo, – kogume kokku kõikvõimalikke jääke, ka mahalangenud lehti. Kompostimine on lihtne ja loomulik protsess, mille käigus saame toitaineterikka pinnase, mida kasutame oma miniaias taimede, sealhulgas lillede istutamiseks. Õnneks on meil avar ja ilus territoorium. Siin vabas õhus pakume lastele palju võimalusi mitmekülgselt ajaveetmiseks ja õppimiseks. Õuesõpe võimaldab anda lastele mitte ainult uut teavet, vaid aidata neil sukelduda maailma, kus nad saavad suhelda loodusega ja luua sellega dialoogi. Oleme kindlad, et lapsi tuleb teavitada inimese ja looduse vahelise suhte probleemi olulisusest ja tema tegevuse tagajärgedest loodusele. Iga lapseni on vaja viia info, millist kahju prügi loodusele põhjustab ja õpetada, kuidas seda õigesti käsitleda. Sellega seoses osaleme igal aastal erinevates kampaaniates, näiteks Rahvusvahelisel koristuspäeval “Teeme ära!” Loomulikult soodustab laste aiandusega tegelemine hoolivat suhtumist loodusesse ja armastust selle vastu.

Antonina Vaskina

Foto autorilt ja eraarhiivist

Reklaam