Kohtla-Järve sotsiaalosakond viib tänavu ellu kahte linlaste psühholoogilise toe projekti. Abi palunud elanike arv viitab nõudlusele uute teenuste järele linnas. Mõlemad programmid kestavad aasta lõpuni – need on tasuta ja mõeldud vaid Kohtla-Järvel registreeritud elanikele. Sotsiaalvaldkonna abilinnapea Olga Pihlak rääkis nädalalehele Panorama uuest programmist.

Kohtla-Järve sotsiaalteenistus pakub alates selle aasta maist linnaelanikele psühholoogilisi konsultatsioone, millele saamiseks on pöördunud üle 300 inimese. Ja alates eelmise kuu keskpaigast on linn pakkunud kodanikele laiemat valikut vaimse tervise parandamisele suunatud psühholoogi teenuseid. Sotsiaalvaldkonna abilinnapea Olga Pihlaku sõnul on linna kantseleisse laekunud juba sadakond uute teenuste taotlust.

– Ma räägin teile kohe, mis vahe neil kahel programmil on: psühholoogilise konsultatsiooni projekti raames töötavad spetsiaalsed psühholoogid, kes pakuvad ainult konsultatsioone. Ja teine projekt pakub meie elanikele palju rohkem teenuseid: kunstiteraapiat, pereleppimist, isiklikul kogemusel põhinevat nõustamist, vaimset abi lastele ja noorukitele, liivateraapiat, kriisinõustamist. Need konsultatsioonid toimuvad vene, eesti ja ukraina keeles, – ütles Olga Pihlak ja rääkis lähemalt osadest alates oktoobrist pakutavatest teenustest, – Kriisinõustamine on lühiajaline psühholoogiline abi traumaatilise sündmuse või õnnetuse läbielanud inimesele, kes tunneb, et vajab abi. Toon kohe näite. Just hiljuti põles Kohtla-Järvel korter, viga said täiskasvanu ja laps. Suunasime nad nõustamisele, sest traumaatiline kogemus oli väga tugev ja meie elanikud ei tulnud selliste vapustustega iseseisvalt toime.

Ametnik rõhutas, et teenuseid saavad kasutada kõik Kohtla-Järvel registreeritud elanikud ning uue projekti eesmärk on linlaste heaolu parandamine ja iseseisva elu toetamine stressi leevendamisega. Lisaks püüavad spetsialistid aidata elanikel lahendada isiklikke kriise ja suhtlusprobleeme.

– Isiklikul kogemusel põhinev nõustamine pole küll mitte uus, kuid on nõutud teenus, kus konsultandid on elus mõne traumaatilise olukorra üle elanud ja toime tulnud inimesed, kes aitavad nüüd teistel sarnasesse olukorda sattunutel kriisist välja tulla. Üks neist spetsialistidest nõustab vähenenud töövõimega inimesi, neid, kellel on erilised tervisehäired. Üks teema, mida konsultatsioonidel käsitletakse, on tervisekaotus, lähedase kaotus või muu, millega on raske toime tulla. Sellistel juhtudel võib inimene kaotada huvi elu vastu, ta ei tea, kuidas keerulises olukorras käituda ja leppida elumuutustega. Selline konsultant on abiks tekkinud probleemide lahendamisel, sest kes, kui mitte samalaadset olukorda kogenud inimene, oskab vajalikku nõu anda, – ütles linnavalitsuse spetsialist.

Vaimse tervise tugiteenust saavad taotleda Kohtla-Järve elanikud, kes vajavad psühholoogilist abi ja tuge oma isiksuse, suhete, elusündmuste ja elumuutustega seotud probleemide lahendamisel. Nagu ütles Olga Pihlak, vanusepiiranguid pole, abi on mõeldud nii täiskasvanutele kui ka lastele.

– Väga nõutud on liivateraapia ja kunstiteraapia teenused – abi läbi loovuse ja kätega töötamise. Sellistele teraapiatele suuname nii täiskasvanuid kui lapsi. Noorim teenusele suunatud elanik tähistas vaid teist sünnipäeva. 2-aastaselt ei oska laps öelda, mis temaga toimub ja mis talle muret teeb, seega aitavad suhtlemine ja loovtegevus mõista laste probleeme. Mängu käigus saab terapeut märgata, mis on lapsel valesti ja kus on probleem, teha järeldusi ja juhtida vanemate tähelepanu tekkinud muredele. Lisaks on suureks väljakutseks teismeliste depressiooni probleem: praegu on palju enesetapumõtetega noori. Projekti raames osutame lastele ja noorukitele vaimse tervise abi, – ütles Olga Pihlak ja lisas, et tema teenistuse üks peamisi ülesandeid on Kohtla-Järve elanike vaimse tervise ennetustöö. Kui me ei tegele oma linlaste vaimse seisundiga, siis sellest kõigest arenevad lõpuks välja mitmesugused probleemid: peretülid, mis lõpevad politsei ja kiirabi kutsumisega, vägivald jne.

Taotluse psühholoogilise teenuse saamiseks saab esitada omavalitsuse elektroonilisel lehel (www.kohtla-jarve.ee) asuva taotluste vastuvõtu ja menetlemise süsteemi kaudu, helistades +372 57570495 või saates e-kiri: natalja.alliksaar@kjlv.ee.

Aleksandr Šteinert

Autori foto

Reklaam