Wiru spordikeskuses peeti maakondlikud meistrivõistlused ujumises, kus võistkondlikus arvestuses saavutas esikoha Kohtla-Järve klubi Aktiiv, kes tuli 18. korda Ida-Virumaa karikavõistluste võitjaks.

10. ja 11. novembril toimunud noortevõistlustel osales 149 sportlast Narvast, Sillamäelt, Jõhvist ja Kohtla-Järvelt. Iga klubi oli esindatud 16-liikmelise meeskonnaga. Võistkondlikus arvestuses saavutas esikoha Aktiiv, teisele kohale jäi Narva Spordikooli võistkond Energia. Pronksmedali võitis Kohtla-Järve Veespordiklubi (“VSK”) võistkond. Kunagi Aktiivi õpilaste poolt ellu kutsutud Ida-Virumaa karikavõitmise traditsiooni jätkavad täna noorema põlvkonna ujujad.

Maakonna meistrivõistlused ujumises toimuvad juba üle 20 aasta, millest viimased seitse on klubi Aktiiv korraldanud koos Ida-Virumaa Spordiliiduga. Aastaid toimus noorsportlasi kaasav ujumisvõistlus Kohtla-Järve Spordikeskuse vanas ujulas. Ja kuigi kaevandushiilguse linna võib õigusega nimetada Wiru spordikompleksi näol suure spordirajatise uhkeks omanikuks, tunnevad paljud noored ja vanemad ujujad nostalgiat kunagise mitu aastat tagasi lammutatud Spordikeskuse tiivas asunud basseini järele.

– Wiru keskus on väga hea, kaasaegne, aga ma igatsen vana basseini järele, – ütleb üks võistlusel osalejatest Denis. – Ma ujusin selles kogu oma lapsepõlve. Kahju muidugi, et see lammutati, aga teisalt saan aru, et Eesti meistrivõistluste tasemel võistlusi oleks seal pidada võimatu, – räägib noormees, kelle jaoks vanast basseinist sai meeldiv lapsepõlvemälestus paljudeks aastateks.

Noormehega nõustub ka spordiklubi Aktiiv juht Sergei Mihhailov, kes möödunud aastatel pidas vanas basseinis lugematul hulgal võistlusi. Temagi leiab, et nostalgia on hea, aga ujumist tuleks arendada tänapäevastes tingimustes.

– Neil aastatel tuli palju teha käsitsi: sportlase ajavõtt, tulemuste tabelitesse kandmine, punktide lugemine. Me ei kurtnud, kuna alternatiivi polnud, nii et ootasime kannatlikult Wiru keskuse ehituse algust. Mäletan, kuidas kohtusime treenerite, linnavõimude esindajatega, arutasime tulevase spordikompleksi üle, kui seda veel paberil polnud. Aeg on edasi läinud ja täna oleme keskuses, mis on meie linna pärl. Loomulikult muutsid uue basseini tulekuga ka meie traditsioonilised võistlused oma aadressi. Õnneks jääb muutumatuks see, et nii vanas kui ka uues basseinis on meie klubil õnnestunud maakonna meistrivõistluste pidamise 18 aasta jooksul karikas säilitada. Kuid tuleb tunnistada, et tänapäeval toimuvad võistlused kiiremini kui vanas basseinis. Treenerina töötatud aastate jooksul on mul meeles üks-kaks juhtumit, kui vanas basseinis püstitati Eesti rekord, samas kui Wiru keskuse mitmeaastase eksisteerimise jooksul püstitasid selle basseinis ujujad umbes kuus rekordit.

– Kas lapsed ujuvad kiiremini?

– Mingil määral jah. Kõik oleneb omadustest: vana basseini sügavus madalas vees oli 110-120 sentimeetrit, mistõttu oli ujujal palju raskem ujumise ajal ümber pöörata. Vanemad lapsed lõid lihtsalt põlvi vastu põhja. Tänapäeval on selliseid tingimusi raske ette kujutada. Minimaalne sügavus on 160 sentimeetrit. Bassein on varustatud elektroonikaga, mis loeb kiiresti ujuja seina puudutamise aja, kuvab tulemused tabloole ja lihtsustab oluliselt korraldajate tööd. Kõik see on toonud linna uusi võistlusi, mis toimuvad pea igal nädalal. Spordiürituste korraldamine on aga viimastel aastatel muutunud palju keerulisemaks.

– Rahaliselt?

– Ja ka rahaliselt. Sponsorite leidmine on muutunud keeruliseks, kuid praegu on väike nimekiri püsipartneritest, kes meid toetavad ja auhindadega aitavad. Suurema osa ülesannetest võtab enda kanda Ida-Virumaa Spordiliit. Karmistuvad ka Eesti Ujumisliidu nõuded võistlustele. Basseinis peab olema vähemalt kaheksa rada, elektrooniline süsteem ujumiste andmete kogumiseks ja töötlemiseks. Võistlustel peab kohal olema litsentseeritud hindamiskomisjon. Tänapäeval ei saa võistlusi pidada ilma rahvusvahelise FINA kvalifikatsiooniga kohtunikuta. Meil on ainult üks selline treener – Andrei Divisenko. Mul on Eesti kvalifikatsioon. Kaasaegse treeneri elukutse kohustab pidevalt oma teadmisi täiendama, seetõttu käime sageli kohtunike erikursustel.

– Kui me räägime rahalisest küljest, siis täna keelduvad mõned spordiklubid kõigi osalejate diplomitest, valides parimatele sportlastele rahalise preemia. Kas teie arvates oleks mõistlik loobuda karikate ja medalite kätteandmisest, eelistades rahalisi auhindu?

– Sellisel praktikal on õigus eksisteerida ja ma ei saa vaidlustada ega hukka mõista teiste korraldajate ja treenerite otsuseid, kuid usun, et lastespordis on laste peaauhinnaks mälestus võiduhetkest, autasustamistseremooniast. Kas me isegi medali maksumuse rahasse ümber arvutades saame käegakatsutava summa? Muidugi mitte. Medal maksab mõned eurod, aga kui palju emotsiooni see noorsportlasele ja tema pereliikmetele kaasa toob. Neil, kes seovad oma elu profispordiga ja esinevad tulevikus edukalt rahvusvahelistel võistlustel, on aeg oma pingutuste eest raha saada, kuid lastespordis on see tarbetu, – ütleb Sergei Mihhailov.

Noorsportlaste jaoks on medalid uhkuseks. Pärast raskeid võistlusi teevad paljud sportlased grupifotosid, näidates võidetud karikaid. Klubi Aktiiv sportlasi saadab paljudel võistlustel nende maskott – hiiglaslik plüüsist pardipoeg, kelle juba aastaid tagasi kinkisid klubile treenivate laste vanemad. Traditsiooni kohaselt riputavad sportlased pärast võitu medalid pehme mänguasja kaela. Kehtestatud traditsiooni ei muutnud ujujad ka seekord. Aktiiv klubi meeskond on kindel, et tänavu tõmbab medalite arv korduvalt plüüsist pardipoja kaela maani, sest võistlusgraafik on praegu väga tihe ja sportlased ei jäta oma lemmikmaskotti autasustamata.

Novembris-detsembris toimub Wirus mitmeid ujujatele olulisi võistlusi. 25. novembril toimub “Noortesarja” finaal, millest võtab osa üle 250 Eesti tugevama sportlase. 8.-9. detsembrini peetakse rahvusvahelist võistlust Wiru Swim Cup, millel on oma osalemise kinnitanud võistkonnad Lätist, Leedust ja Moldovast. Eelmisel aastal osales turniiril umbes 400 ujujat. Finaaletapiks on Eesti meistrivõistlused ujumises. Kolmel päeval toimuvale võistlusele antakse start 20. detsembril. Ujumissõbrad saavad kõikide võistluste käekäiku jälgida otseülekandes Jõhvi ja Kohtla-Järve Noorteuudiste kodulehel.

Ilja Telnov

Foto SK Aktiiv

Reklaam