3. detsember Kohtla-Järve Ahtme linnaosa. Keskväljak. Muusika kõlab kutsuvalt.

Vaatamata lumele, mis hommikul kõikjal heldelt sadas ja kargest pakasest, mis sunnib end lähimas poehoones soojendama, koguneb siia advendipühale järjest rohkem inimesi, nii noori kui vanu. Esimese küünla süütamine, mida nimetatakse prohvetikuulutuse küünlaks ja mis sümboliseerib piibli legendi, mis ennustab Jeesuse Kristuse ilmumist ja sündi maailma. Nii et, juba tund enne ürituse ametlikku algust kell 12:00 on väljak peaaegu rahvast täis ning eriti üllatav on see, et seal on palju erinevas vanuses mehi, kes tavaliselt sedalaadi aktsiooni ignoreerivad.

Muidugi kaunis väljak ise, mis veidi üle aasta tagasi põhjalikult renoveeriti, betoonist valatud “igavese” lavaga ja särava jõulupuuga elegantsel metsalagendikul, kus üheaegselt advendiküünlaga süttivad laste ja ka täiskasvanute rõõmuks põlema muinasjutulised tuled.

Ürituse korraldaja Ahtme klubi kiituseks tuleb öelda, et varem saabunud ei pidanud väljakul ükskõikselt ringi käima. Kõik, mitte ainult lapsed, vaid ka emad, isad ja vanavanemad said osaleda jõulupuu ehte “Päkapikk” valmistamise meistriklassis. Kõik vajalikud materjalid anti tasuta. Ja enda kätega tehtud kuuseehte sai koju kaasa võtta. “Sellest sai kingitus, riputame selle kodus kuuse külge, saab ilus!” hüüatab kuueaastane Sofia, kes valmistas päkapiku koos ema Olgaga.

Toimusid ka mängud-konkursid lastele, ka täiskasvanutel polnud nendest osavõtt keelatud. Osavaimad ja edukamad, võitjad, said auhinnad, mille üle täiskasvanud rõõmustasid isegi rohkem kui lapsed.

Meeldiva pöörde tõid sisse käsitöönaised, kes pakkusid klientidele oma imelisi tooteid – eksklusiivseid kingitusi jõuludeks ja aastavahetuseks, mis sobivad hästi igapäevaseks kasutamiseks. Mind paelusid näiteks huvitavas viltimistehnikas valmistatud tooted villast. “Peamine, et need on väga soojad ja praktilised,” – reklaamis Olga oma kunstiteoseid ja need olid tõesti kunstiteosed. Väljapandud valikus pole mitte ainult sallid, sussid, erinevat tüüpi ja suurusega… Aga ka kotid, kosmeetikakotid, karbid, mänguasjad… Täiesti originaalne käsitöö.

Üritus toimus vene ja eesti keeles, nii et kõik oli kõigile selge ja huvitav. Pealegi lugupidavalt.

Piduliku kõnega esines Kohtla-Järve linnapea Henri Kaselo ja sellest sai omamoodi tutvumine rahvaga, paljud siinviibijad nägid esimest korda oma silmaga linnavolikogu poolt hiljuti sellele ametikohale vastvalitud linnapead. „Tervitan teid kõiki Kohtla-Järve linna administratsiooni nimel ja isiklikult enda poolt. Soovin teile imelist advendiaega, soovin, et imelisel helgel advendiajal mõtleksime sellele, mis meid kõiki ühiskonnana ühendab, mitte ei lahuta. Räägime omavahel rohkem ja proovime üksteist mõista. Jah, see on raske, aga see on meie südame võti… Oleme kõik üks rahvas. Head elanikud, soovin teile häid jõule ja kuulutan välja jõulurahu. Jäägu ta teie südamesse ja tegudesse veel kauaks.”

Õnnitlused ja soovid saatis ka Kohtla-Järve linnapeaabi Ahtme ja Oru linnaosas Oleg Kornõljev: „Head Kohtla-Järve Ahtme linnaosa linnaosa elanikud ja külalised, advendiaeg on käes, rahu ja vaikuse aeg. Soovin kõigile jääda rahulikuks, et kõik mõtted ja teod oleksid suunatud ainult heale ning konflikte oleks vähem. Soovin kõigile rahulikku ja imelist advendiaega.”

Jõhvi Mihkli kiriku õpetaja Peeter Kaldur selgitas advendipüha ja Kristuse sündimise püha tähendust ja sügavust, märkides eelkõige: “Jõuluaeg on kauplemiseks kätte jõudnud, aga see pole veel jõulud, see on selleks ettevalmistus. Võib-olla vajame meie inimesed vaid pikemat ettevalmistust jõuludeks, jõulude tulekuks. Jõulud on Jeesuse Kristuse sünniaeg. Jeesuse Kristuse sünnipäev on tähtis. Sellest suurest sündmusest on möödas juba üle kahe tuhande aasta, kuid see on meie jaoks hetkel oluline. Jeesus Kristus on sel ajal meiega. Kuigi sageli tundub, et me ei võta seda oma südamesse, elame me oma igapäevast elu. Kuid miski nõuab, et inimesed tuleksid kirikusse, et nad tuleksid Jumala sõna juurde, sest kirikus on alati jõulud. Jeesus Kristus sünnib alati meie jaoks, meie südames sünnib alati midagi olulist. Mõnikord me ei näe seda tegelikult, kuid miski puudutab meid ja see on väga oluline. Kuigi sellele saame reageerida alles aastate ja isegi aastakümnete pärast. Kuid midagi juhtub meie südames ja see on väga oluline. Peaasi, et muutume üksteise vastu lahkemaks, armastavamaks ja advendiaeg valmistab meid selleks ette. Kõigeväeline Issand Jumal, aita, et see jõuludeks valmistumise aeg, advendiaeg, muudaks meid, et meie elu muutuks paremaks, et me aitaksime üha rohkem üksteist ja ka teisi inimesi meie ümber. Ja üha enam pöörduksime Issanda poole, et Ta meid aitaks. Issand, hoia ja õnnista meid kõiki meie elus. Isa ja Poja ja Püha Vaimu nimel. Aamen”.

Pidulikule kavale lisas erilise koloriidi minikontsert, laulsid ja tantsisid nii lapsed kui täiskasvanud. Esitati nii soolo- kui ka rühmanumbreid.

Ürituse kulminatsioonihetkeks oli pidulik esimese advendiküünla süütamine, millest ahtmelastel tekkis soov süüdata oma väike küünal, kellel seda kaasas polnud, sai selle siit kingituseks ja sai selle särtsaka soojuse ja valguse leegi oma kodudesse kaasa võtta lootes parimat.

– Me võtsime kaasa süüdatud küünla, viime selle koju, – rääkis nädalalehele Panorama Elena, kes tuli üritusele koos tütre Aljona ja kolme lapselapse Nelli, Laura, Miaga. Oleme õigeusklikud ja advent on katoliiklaste-luterlaste püha, kuid ühineme kõigi Eestis eksisteerivate pühadega, sest me elame siin. Ja õpetame lastele, et on sellised pühad, sellised traditsioonid, sellised üritused. Mulle meeldis pastori kõne, vaatasin kontserti, kõik oli väga hästi korraldatud. Ega me asjata siia ei tulnud, koju läheme kõik hea tujuga.

– Ma ei ole siin üksi, olen koos oma abikaasaga, kuid meie lapsed ja lapselapsed elavad välismaal, – selgitab Maria Petrovna. – Kuigi see pole meie püha, kuna oleme õigeusklikud, ootame kõik jõule ja aastavahetust, nii et siin korraldatavat üritust võib pidada universaalseks. Pealegi ootasime kõik pidu, polnud juhus, et nii palju rahvast kogunes. Jah, ja hing vajab puhkeaega, aga seda on meil väga vähe. Mulle väga meeldis üritus ja selle korraldus. Ja ilm on hämmastav, ilus, tõeliselt talvine. Ostsin siit kingituseks eksklusiivset käsitööd, osalesin meistriklassis, sain nii armsa päkapiku, riputan selle jõulupuu külge. Meil on see juba kodus olemas.

– Süütasin suurest advendiküünlast oma küünla, millest süütan kodus jõulupärjas esimese advendiküünla. Kunagi tegin sellise pärja ise, aga nüüd ostan poest. Olen luterlane, nii et minu jaoks on advent suur püha. Kõik neli advendi pühapäeva on tähtsuselt võrdsustatud suurte tähtpäevadega ja kui mõni muu püha langeb advendi pühapäevale, nihutatakse see esmaspäevale. Iga advendi pühapäev on pühendatud konkreetsele mälestusele, mis vastab evangeeliumi lugemisele jumalateenistuse ajal. Esimene pühapäev on pühendatud Jeesuse Kristuse tulemisele aegade lõpus, teine ja kolmas Ristija Johannesele, kes eelnes Kristuse avalikule teenimisele, neljas sündmustele, mis eelnesid vahetult Jumala Poja sünnile, ja eriline koht Neitsi Maarjale. Ja tänast, esimest advendi pühapäeva peetakse uue liturgilise kiriku aasta alguseks. Advent jaguneb kaheks kalendriperioodiks: esimene on pühendatud mõtisklemisele Jeesuse Kristuse saabuva teise tulemise üle. Tema viimane tulemine auhiilguses, et mõista kohut kõigi inimeste üle ja teine otsene ettevalmistus Kristuse Sündimise tähistamiseks, Jeesuse Kristuse esimese maailma tulemise – lihakssaamise – meenutamine, tutvustab Anna luterliku usu kulgu.

– Tulime siia terve perega, kolme lapsega, väikseim laps on veidi üle aasta vana, aga pole midagi, jookseb puu all ringi ja hullab, – muigab Aleksander. – Võtsime osa ka lõbusatest mängudest ja võistlustest, võitsime isegi auhindu… Muidugi on hea, et sellist pidu korraldatakse, aga kahjuks korraldatakse siin üritusi väga harva, ka suvel, kuigi tingimused siin on suurepärased, ilus väljak, seal on püsilava ja mittestatsionaarset pole vaja paigaldada, raha raisata. Ja meil on linnas palju artiste, nii palju toredaid loomingulisi kollektiive. Ma arvan, et nad annaksid siin hea meelega kontserte. Minu meelest pole piisavalt aktiivset, hoolivat organiseerijat, kes sellele väljakule elu sisse puhuks. Kuidas elanikele meeldida, anda neile hea tuju, positiivseid emotsioone, kontsert on alati positiivne.

– Ma ei oodanud, et ma jälle adventi tähistan – helget jõulueelset aega, – ütleb Natalja pisut mõtlikult. – Oma hinge ja oma asjade sisekaemuse aeg, meeleparanduse, palvete, andestuse aeg… See on nii õnnelik aeg. Täpselt nagu siin maailmas elamine, kuigi sa mõistad seda alles siis, kui satud elu ja surma vahele… Ma tõesti tahan, et meie maailm muutuks helgemaks, moraalsemaks ja puhastuks kõigest saastast.

…Ilmselt polnud juhus, et Taevast saadetud lumi ei vaibunud – sadas ja sadas. Ta kattis kõik ümberringi põlise, õrna puhtuse-valgusega, puhastades kõigest mustusest, pühkides minema mured ja õnnetused ning sünnitades uue elu kõigile, kes maa peal elavad.

Antonina Vaskina

Autori foto

Reklaam