2. detsembril Jõhvis toimunud noorte muusikafestival-võistlus rõõmustas publikut mitte ainult osalejate valitud repertuaari mitmekesisusega, vaid üllatas korraldajaid ka muusikute geograafiaga. Kontserdimaja laval esinesid noored kollektiivid Kohtla-Järvelt, Jõhvist, Tallinnast, aga ka külalised Hiiumaalt.

Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskuse korraldatud konkursil «Rock Superstar Birthday» osales kuus bändi, kelle ülesandeks oli esitada mitmeid muusikateoseid novembris või detsembris sündinud maailmakuulsate rokkstaaride loomingust. Esimesel muusikalisel konkursil osalesid Kohtla-Järve Kunstide Kooli võistkond Afterlife, külalised Hiiumaalt, Käina Kultuuri- ja Huvikeskuse noorterühm ning Lasnamäe Muusikakooli rühm Lamuka. Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskust esindasid kollektiivid Miner’s son, O-Kay ja projekt Leambiz.

Noored muusikud esitasid hitte sellistelt kollektiividelt nagu Metallica, Red Hot Chili Peppers, Slipknot ja Blur. Tähelepanuta ei jäänud ka Eesti artistide kasvavad tähed: noored esitasid Tõnis Mägi loo “Jäljed” cover-versiooni ning tutvustasid Eesti punkbändi J.M.K.E loomingut.

Noorte artistide esitust hindas žürii, kuhu kuulusid Jõhvi vallavanem Maris Toomel, ETV+ telekanali muusikasaate “Rahvas laulab” võitnud grupi Pale Alison kitarrist Arseni Aleksejev, Jolly Band liige Andrei Verhovski, aga ka jurist ja poliitik Janek Pahka, kes on punkbändi Alice Tisler liider.

Samal ajal kui žürii liikmed arutasid esinemisi ja määrasid välja parima tiitli pälvijate nimed, valisid vaatajad internetihääletuse teel publiku lemmiku.

Parimaks noortebändiks valiti naiste kolmik O-Kay. Grupp Afterlife sai “Rock Superstaari” tiitli võitjaks. Publik nimetas projekti “Leambiz” vaatajate lemmikuks ja see võitis ka “Žürii tänab” auhinna. Parimaks vokalistiks tunnistati ansambli Lamuka liige Erika Eršova, kelle märkis žürii kui ainsa bändi, kelle koosseisus oli saksofonist Robert Hütt. Kõige energilisemaks artistiks tunnistati külaline Hiiumaalt Taavo Taelma. “Parima instrumentalisti” tiitli pälvis Ivan Drumov, kes mängib grupis Afterlife. Muusikalise duelli stiilseimaks osalejaks tunnistati Daniel Kabantšuk projektist Leambiz. Võib-olla kõige ebatavalisema tiitli pälvis Rodion Hobotov grupist “Miner’s son” – “Passivne Punk”. Žürii liikmed märkisid ära tema kujundatud kuvandi laval – riiete valiku, soengu, kuid tõid välja ka aktiivsuse puudumise laval, mis pole punkaritele omane.

Konkursi ideoloogiline inspireerija, Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskuse juures tegutseva muusikaringi juht Aleksander Artsimovitšus rõõmustab, et esimene muusikaline duell tõi kokku nii suure hulga rokisõpru.

– Uue muusikakonkursi idee tekkis eelmise loomehooaja lõpus, kui pidasime Rubble Rocki, kuid see oli festival. Nähes noorte muusikute huvi selle vastu, tekkis soov läbi viia konkurss, et tekiks konkurents, intriigitunne, kohal oleks pädev žürii, – räägib Aleksander Artsimovitšus – Piirkonnas on jällegi piisavalt muusikavõistlusi, nii et tahtsime oma üritusele särtsu lisada. Selleks sai selle või teise kuulsa rokkmuusiku sünnikuupäev. Festival-võistlus sai nimeks “Rock Superstar Birthday“. Olles otsustanud kuupäevaks 2. detsember, võtsime arvesse muusikastaare, kelle sünnipäeva peetakse novembris või detsembris. Korraldajad lisasid konkursi reglementi rokkstaaride nimekirja, jättes noortele õiguse esitada teiste esinejate teoseid.

– Võistlusel esitati ka originaallugusid, kuid neid oli märgatavalt vähem.

– Õige. Esiteks on see tingitud asjaolust, et laulude kaverversioon esitamine oli konkursi põhitingimus ja kuulus kohustuslikku programmi. Vastavalt tingimustele said osalejad lisaks nõutavatele lugudele esitada omaloomingulisi teoseid või mängida midagi oma lemmikkollektiivide repertuaarist, loomulikult rokisuunast kinni pidades.

– Mis võib teie arvates olla põhjus, et noored ei esita omi teoseid?

– Esiteks on hirm ja ebakindlus, millest igaüks ei saa esimese korraga üle. Teiseks õpetatakse muusikakoolides põhiliselt teiste teoseid esitama. Teil on vaja tulemust ja kirjutamine võtab palju aega. Kahtlemata lihvivad noored sel moel oma pillimänguoskusi. Kooli põhiülesanne on just see. Kuid fantaasia areneb sellistes tingimustes aeglasemalt. Paraku tuleb midagi ohverdada.

– Aleksander, olite nooruses mitmes grupis ja esitasite omi laule. Mis vahe on tollasel ja praegusel ajal?

– Vahe on ehk selles, et 2000. aastate alguses polnud muusikalised materjalid nii laialdaselt kättesaadavad. Keerulisem oli leida meelepärase loo jaoks noote ja tablatuuri, muusikat pidi tajuma kõrva järgi, kuid nüüd on kõik palju lihtsam.

– Millistest teostest tahaksid konkursi korraldajana rohkem kuulda – kuulsate esinejate laule või midagi kohalike muusikute loomingust?

– Kui me räägime “Rock Superstar Birthday”, siis ma ütlen 50/50. Aga muusikaringi õpetaja tahan, et noored prooviksid neile ise sõnu ja muusikat kirjutada. Räägivad nad ju oma laulu esitades kuulajale mis hingel on, paljastades end nagu raamat. Kaverversioon, ükskõik kui rikkalikult see ka ei kõlaks, jääb ikkagi kellegi teise lauluks, võib-olla isegi paremini esitatuna, kuid siiski kellegi teise looks, lihtsalt teisiti jutustatud. Kuid isegi see ei muuda noore muusiku saavutusi olematuks, sest ta oskab juba pilli mängida. See on tema teene. Kas temast saab muusika ja sõnade autor – seda näitab aeg. Nüüd vajab ta tuge, ta vajab esinemiseks platvormi. Võin öelda, et ootan alati neid, kes julgevad lavale tulla. Olgu see siis laulu kaverversioon. Suurepärane! Edasi! Kas otsustasite välja minna ja esitleda omaloomingulist lugu? Lahe! Ma seisan esimesena aplodeerides.

– Kas võib öelda, et olete võistluse tulemuste ja osalejate arvuga rahul?

– Üldjoontes debüteeris konkurss edukalt, kuid imestama paneb osalejate geograafia: külalisi oli nii Tallinnast kui Hiiumaalt ning esinesid vaid kohalikud kollektiivid Kohtla-Järvelt ja Jõhvist. Tahaksin küsida, kus olid teised? Tõsi, Narva kollektiiv tahtis tulla, kuid kandideeris liiga hilja, kui olime juba kõik auhinnad kätte saanud ja lisaauhindu tellida polnud võimalik. Päev enne üritust sai teatavaks, et üks kohalik bänd ei saa bändi liikme haiguse tõttu esineda. Ja ometi osutus kontserdiosa väga mitmekülgseks, – rääkis Aleksander Artsimovitšus. Ta usub, et “Rock Superstar Birthday” jätkub. Enesekindlust lisab ka Kultuuri- ja Huvikeskuse töötajate meeskonna kohalolek, kes aitas paljudes küsimustes, nagu auhindade ostmine, kirjavahetus õppeasutustega, ruumide rentimine, aga ka võistlustel osalejate toitlustamine.

Ilja Telnov

Foto: Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskus

Reklaam