Ahtme Kunstide Kooli noored muusikud astusid Kohtla-Järve Kultuurikeskuses üles särava pühadekontserdiga “Jõuluootel”.

Kõiki, kes sisenesid teise korruse fuajeesse, kus väikesel laval toimuski kontsert, võttis vastu maagiline, salapärane atmosfäär – omamoodi muinasjuturiik.

Noorte kunstnike sõnul on siin põnev ja meeldiv esineda. Kõik on väga kaunilt ehitud, kõik sätendab ja sädeleb, paigaldatud on suur elegantne jõulukuusk… Oli ka neid, keda paelus ehtne kontsertklaver, koolis sellist pole, suur soov on sellel mängida. “Tavaliselt on sellised klaverid võistlustel,” – teatasid nende konkursside teadlikud osalejad.

Noortest artistidest mitte vähem närveerisid õpetajad, sest selline on kontsert suur vastutus: nähtav pilt sellest, mida nad oma õpilastele õpetasid, mida nad neisse panustasid. Publiku hinnangul oli tulemus suurepärane. “Võiks isegi öelda, et muretsed ju kahekordselt, nii enda kui ka õpilaste pärast, – avaldab õpetaja Inna Badina nädalalehele Panorama naeratades saladuse. – Ma tõesti tahan, et nad mitte ainult esineksid hästi, mängiksid kõik noodid õigesti, vaid tunneks ka oma esinemisest rõõmu, annaksid edasi pidulikku õhkkonda, kõiki oma tundeid. Publiku ees mängimine ja laulmine on ju hoopis teistsugune kui oma klassiruumis».

– Nüüd esitavad meie kooli õpilased ja õpetajad teile kontserdi “Jõuluootel”. Loodan, et muusika loob mõnusa pühadeeelse meeleolu, mis jätkub ka pärast kontserti. Soovin teile head kuulamist, meeldivaid emotsioone ja õnnitlen pühade puhul – kõike head teile, – ütles kontserti avades Kohtla-Järve Ahtme Kunstide Kooli direktor Jana Unt.

Tervitus-tänusõnad ütles Kohtla-Järve hariduse ja kultuuri aselinnapea Denis Šalkauskas „Muusika on kunst, kuigi kunst ei ole minu arvates ainult joonistamine, laulmine, tantsimine. Kunst on kõik, mida me teeme. Iga tegevus, millele me täielikult pühendume ja mida me naudime, naudime iga tööetappi. Ja vastupidi, muusika ei ole ainult kunst, see on filosoofia, see on psühholoogia, see on teie meeleolu, teie seisund, teie positsioon. Läbi muusika annad edasi oma tundeid, mõtteid… Tänan õpetajaid ja lapsevanemaid, kes lastega tegeledes annavad suure panuse nii nende kui ka meie linna kultuuri arengusse. Teete suurepärast tööd.”

Kava on huvitav ja vaheldusrikas, peamiselt traditsioonilised jõulumeloodiad, aga ka sellele aastaajale vastav ühtseks stiiliks sulandatud muusika.

Esinesid solistid: nii vokalistid kui muusikud, kes esitasid teoseid klaveril, saksofonil, viiulil, kitarril, süntesaatoril, ansamblid: akordionistid, keelpilli, vokaal Päikesekiired, koorid: lastekoor, lisaks sellele on koolis veel kolm koori – noorem, poistekoor, ettevalmistav. Ja kontserdi lõppakkord tekitas sensatsiooni, sellest sai tõeline loovuse ja oskuste triumf, laulis Afina Maharramova, keda saatsid poppansambel Bänd AKK ja lastekoor. Suurepäraseim number!

– Lapsed pakkusid mulle täielikku rõõmu, – ei varja Maria Mihhailovna omi emotsioone. – Nii kõrge esituse tase ületas kõik minu ootused, kuigi tean, et paljud õpilased on osalenud erinevatel konkurssidel – piirkondlikel, vabariiklikel, rahvusvahelistel ja tulnud võitjateks. Nendest võttis osa ka minu lapselaps, kes selle kooli mitu aastat tagasi edukalt lõpetas. Aga nii siis kui ka praegu proovin nendele laste kontsertidele tulla, mu hing rõõmustab. Võlus ka esitatava programmi sisu, selle terviklikkus. Ühesõnaga sain palju positiivseid emotsioone. Kahju ainult sellest, et kontsert ei toimunud suures saalis. Sellised andekad lapsed väärivad suurel laval olemist.

– Jõudsin vaevu pärast tööd siia, väsinud, kurnatud, aga ei saanud tulemata jätta, ka minu tütar esineb. Kõik, mida siin nägin-kuulsin ja muidugi ka tütre esinemine on parim ravim. Hea, et kontserdile tulin. Veendusin veelkord, et see on suurepärane, et mu tütar selles koolis õpib. Tore oli tõdeda, et peaaegu kõik esinemised olid ühisesinemised – lapsed esinesid koos oma õpetajate-saatjatega. Suur aitäh neile, et nad aitavad meil oma lapsi mitmekülgsemaks ja edukamaks kasvatada, – arvab Olga ema.

– Tulime kontserdile kogu perega, – selgitab isa Jevgeni, – esineb ka meie poeg Vladimirs Volkovs. Ta on koolis kolm aastat klarnetit õppinud, ta ise tahtis. Kui käis veel lasteaias, kus Ahtme Kunstide Kooli õpilased esinesid kontsertidega. Talle väga meeldis, ta ütles meile, ma tahan ka seal õppida. Minu arvates on hea, kui lapsed õpivad kunstikoolis, nad arenevad mitmekülgsemalt.

– Ma tõesti ei tahtnud, et kontsert lõppeks, ma ei tahtnud koju minna – lapsed olid nii andekad, nii ilusad, hingestatud. Kuigi ilmselt on siin esitatud parimad numbrid, siis tegelikult peabki nii olema, kontsert on kontsert. Kui imeline see on, et kunstikool olemas on. Samuti tänan linna juhtkonda selle eest, et vaatamata kõikidele eelarve raskustele on aastaid ülal peetud kahte kunstikooli. Hirmus on mõelda, et kui ühte neist ei oleks, poleks paljud lapsed saanud oma andeid avastada ja arendada. Võib-olla ka minu lapselaps, – muretseb vanaema Valentina.

– Minu arvates tuleks sellist väärt kontserti siin korraldada mitte väikesel laval, nagu praegu, vaid suurel laval – suures saalis. Meil on linnas kaks kunstikooli ja miks mitte korraldada ühine jõulueelne kontsert, muuta see traditsiooniks, mis ei kestaks mitte tund  nagu praegu, vaid kauem, – jagab Irina ideed.

– Esinesime siin sellise jõulueelse kontserdiga esimest korda eelmisel aastal ja arvustuste järgi esinesime väga edukalt, – rääkis Jana Unt nädalalehele Panorama. – Ja siis otsustasime teha sellise kontserdi traditsiooniliseks. Ja see tänane kontsert veenis meid veelgi enam, et see on nõutud ja tuleb korraldada järgmisel aastal. Vähemalt proovime, tahame ja plaanime seda teha, kuid praegu on raske midagi ette planeerida. Muidugi on siin, Kohtla-Järve Kultuurikeskuses kontserdi korraldamine ja läbiviimine mahukas töö, sh vajadus tellida buss artistide ja muusikariistade toomiseks… Palju rahulikum on korraldada kontsert oma koolis, see kontsert toimub meie omas koolis veidi hiljem. Kuid see teistsugune lava on väga vajalik nii õpilastele kui ka õpetajatele, seega peame oma kontserte siin ka edaspidi korraldama. Samas, mida rohkem on laste kontserte linnaelanikele, seda parem. Eriti praegusel ajal, enne jõule ja aastavahetust. Pealegi pole meie kooli missiooniks ainult haridus, vaid ka kultuuritegevus. Ja ometi tahame ennekõike mitte näidata oma töid, tegemisi, vaid pakkuda rõõmu nii õpilastele kui pealtvaatajatele.

…Kontsert on läbi. Imeline kontsert. Kuid lummatud pealtvaatajad ei kiirustanud lahkuma. “Tahan pikendada meeleolu, rõõmu, nagu kontserti ennast”, – selgitab Jekaterina Sergejevna.

Antonina Vaskina

Autori foto

Reklaam