Vabariiklikul klubide meistrivõistlustel klassikalises males kulla võitnud Kohtla-Järve spordiklubi Diagonaal meeskond suutis oma fänne rõõmustada ja kinnitas meistritiitli, kinnitades edu kübaratrikiga, esimesena Eesti male ajaloos.

Võitlus riigi tugevaima klubi tiitli pärast kestis mitu päeva. Pealinna Paul Kerese malemajas peetud 2023. aasta ametlikul finaalvõistlusel Eesti klassikalise male meistrivõistlustel osales seitse meeste võistkonda. Meistrivõistluste tulemustega võib kahel eelmisel meistrivõistlustel kulla võitnud ja võidu saanud klubi Diagonaal kiidelda ainulaadse tulemusega.

Fakt on see, et Eesti meistrivõistlusi klassikalises males on peetud juba eelmise sajandi üheksakümnendatest aastatest, eraldi meistrivõistlused välkmales tekkisid 2000. aastate lõpus ning riigi meistrivõistlused kiirmales peeti esimest korda 2021. aastal. Eelmisel aastal võitis Diagonaali meeskond kolmest klubide meistrivõistlusest kaks kuldmedalit. Selle aasta suvel rõõmustas Kohtla-Järve meeskond fänne võiduga välkmales ja sügisel kiirmales. Klassika esimene koht ei olnud lihtsalt uusaasta, vaid kauaoodatud ja väljateenitud kingitus.

Riigi suurimas malematšis saavutasid ajaloolise võidu Aleksandr Volodin, Andrei Timošin, Dmitri Petrov, Valeri Golubenko, Vjatšeslav Koop, Sergei Kaganski ja Sergei Novikov.

Peamised rivaalid Kohtla-Järve meeskonna võiduteel olid klubide Põhja Öökull, Malekool 64, Kaksikodad võistkonnad, kes ei tahtnud võitluseta esikohta käest anda. Klubi Diagonaal praeguse presidendi Aleksandr Volodini sõnul jäid ülejäänud meeskonnad oskustelt selgelt alla ja koosnesid valdavalt noorsportlastest.

– Ja kuigi Kohtla-Järvel pole enam seda tohutut arvu maletajaid, mis oli 20-30 aastat tagasi, näitab Diagonaal jätkuvalt häid tulemusi. Meie meeskonnaga peavad vastased arvestama, kuid tiitli “Riigi tugevaim klubi” taga on aastatepikkune töö. Olukorda raskendab asjaolu, et maletajate keskmine vanus on kõrge, palju sõltub spordiala veteranidest, kes on entusiastid ja tulihingelised malefännid. Spordialade populariseerimine nõuab märkimisväärseid ressursse ning kuigi meie treenerid ja klubi suudavad vabatahtlikud oma entusiasmiga anda paljudele noorsportlastele eelist, ei jätku meil alati jõudu rahastuse leidmiseks.

Aga kas sa ikka leiad tuge?

– Kindlasti. Inimesed näevad klubi tulemusi aasta-aastalt paranemas. Võidud mõjutavad ka üksikisikute ja organisatsioonide arvu, kes on valmis linna malekultuuri toetama. See ei välista võimalust, et mõnikord peab lootma ainult oma ressurssidele. Paljud võistlused toimuvad Tallinnas ja Tartus, lisaks osavõtumaksudele tuleb arvestada sõidu-, toidu- ja majutuskuludega. Ja kuna mõned võistlused toimuvad mitu päeva on kogukulu päris märkimisväärne. Seda kõike seestpoolt nähes saan klubi presidendina aru, et tulemused ja võidud on entusiasmi ja motivatsiooni tekitamiseks ülimalt olulised. Meie võistkonna edu Eesti meistrivõistlustel oli meile aastavahetuse kingitus.

– Aleksandr, kas lahkuvat aastat võib Diagonali jaoks edukaks nimetada?

– Edu ei tule tühjast kohast. See on kogu meeskonna süstemaatilise töö tulemus. Saavutanud teatud taseme, seadsime endale ülesandeks tulemust hoida. Eelmise aasta lõpetasime tšempionidena ja kinnitasime sel aastal oma staatust tulemuste parandamisega. Viimasel ajal oleme saanud käivitada mitmeid uusi konkursse. Augustis käivitas klubi Diagonal välk- ja kiirmaleturniiride sarja. See on raske, kuid sponsorid ja turniiri partnerid leitakse. Rõõmustav on see, et noored on hakanud aktiivselt meie võistlustele tulema.

– Millist tööd tehakse noorte male juurde meelitamiseks?

– Kohtla-Järvel ja Jõhvis on treeneriteks mitu sportlast, Svetlana Zainetdinova, Svetlana Pritulina, Sergei Novikov. Viin igal nädalal noortega läbi veebitunde, jagan oma malealaseid teadmisi, räägin eelseisvatest turniiridest ja tutvustan möödunud kohtumiste tulemusi. Nüüd kaalume eestikeelsete malesõprade klubisse meelitamist sõltumata nende vanusest. Meie meeskonnas on tugev treeneri kogemusega maletaja Dmitri Petrov, kes saaks selle ülesandega suurepäraselt hakkama ja aitaks huvilistel avastada selle põneva mängu maailma. Loodan, et huvilised meid kuulevad, oleme koostööks avatud.

– Milliseid eesmärke seate klubi presidendina 2024. aastaks lisaks nendele eesmärkidele?

– Kuna järgmisel aastal on Eesti klassikalise male meistrivõistluste kuupäev lükkunud detsembrist veebruari, siis peame peagi oma meistritiitlit kinnitama. Seetõttu on esikohal edukas esinemine Eesti meistrivõistlustel. Jätkame varem seatud tempo hoidmist, arendame oma turniire, töötame selle nimel, et suurendada linnaelanike kaasatust malesporti.

– Kui võidate veebruaris, siis millised väljavaated avanevad klubile?

– Vabariigi meistrivõistluste auhinnaline koht, olgu see siis esimene või kolmas, annab õiguse esindada Eestit Euroopa meistrivõistlustel.

– Räägite sellest kuidagi inspiratsioonita…

– Noh, meistrivõistlustele soovijatest pole järjekorda. Väärt sportlasi on, aga rahalist võimalust meeskonda saata pole. Võistlus toimub 7-9 päeva ja meeskond peab koosnema minimaalselt kuuest inimesest. Arvutasime, et minimaalsest arvust sportlastest koosneva meeskonna saatmiseks sellistele Euroopas toimuvatele võistlustele on meie klubil vaja välja käia umbes 12 tuhat eurot. Nii et saate aru, see summa on võrreldav Diagonaali kahe aasta eelarvega. Prioriteetide valik on sel juhul ilmne. Kuid me ei ole üksi, teised klubid on sarnases olukorras. Jah, kui kellelgi õnnestub sponsoreid leida ja EM-il võistelda, aga selliseid õnnelikke on vähe. Jutt käib 10-15 aastastest pausidest. Tean, et EM-il osalevad Soome klubid, kes saadavad mitu meeskonda.

– Kas kohalikel maletajatel õnnestub kõrgetasemelistel rahvusvahelistel võistlustel osaleda?

– Jah, näiteks Maleolümpial, mis toimub iga kahe aasta tagant erinevates riikides. Selleks on vaja kvalifitseeruda viiest inimesest koosnevasse rahvuskoondisesse. 2024. aastal esindavad Eestit kaks Diagonaali sportlast – mina ja Andrei Timošin. Olümpiamängud peetakse järgmisel sügisel Budapestis.

– Talvepühade eel tahaksin küsida unistuste kohta. Küsimus kõlab lapsikult, kuid siiski, mida sooviksite Jõuluvanalt Uueks aastaks?

– Hea meelega leiaksin 1. jaanuaril malelaualt uue sülearvuti, mis on klubi tööks võistluste ajal nii vajalik. Loodame tulevikus hakata esinema klubi vormides – T-särkides, tuulejopedes, millel on Diagonali embleem. Uuel aastal tahad alati uskuda parimasse, seega soovin, et järgmisel aastal toimuksid lahingud eranditult malelaudadel. Soovin, et igaüks leiaks midagi meelepärast ega kardaks enda jaoks midagi uut avastada. Tervist kõigile, – võttis Aleksandr Volodin kokku.

Lahkuva aasta finaalturniir Kohtla-Järvel toimub 23. detsembril Wiru spordikompleksis. Kohtumine on pühendatud ühe maleveterani Eduard Koziku mälestusele.

Ilja Telnov

Foto: SK Diagonaal

Reklaam