Kohtla-Järvet külastas Eesti Jäähokiliidu delegatsioon. Visiidi eesmärk oli linna jäähalli hetkeseisu hindamine ning plaanide arutelu tuleval kevadel naiste hoki maailmameistrivõistluste läbiviimiseks kolmandas divisjonis.

Külalisi võtsid vastu Kohtla-Järve linnapea Henri Kaselo, arengu- ja majandusvaldkonna abilinnapea Aleksandr Keivabu, hariduse ja kultuuri abilinnapea Denis Šalkauskas, spordi peaspetsialist Mihkel Kurg ja teised linnavalitsuse ametnikud, samuti Kohtla-Järve Spordikeskuse töötajad. Delegatsioonile tegi ringkäigu Spordikeskuse direktor Kaarel Kotkas, kes tutvustas käimasolevaid ja eesootavaid töid. Tema hinnangul jäi Jäähokiliit tehtud tööga rahule ja sellega, kuidas Jäähall aastate jooksul muutunud on. Viimastel aastatel on Jäähallis toimunud olulised muudatused: vahetatud on katus, jääväljaku betoonkate ja torustik ning soetatud on uus kompressor.

– Minu jaoks oli Eesti Jäähokiliidu esindajate külaskäik Kohtla-Järvele juba teine. Kui esimesel kohtumisel langetati lõplik otsus, kas korraldada võistlused Kohtla-Järvel või mitte, siis seekord soovisid külalised pigem veenduda, et linn on võistluste läbiviimiseks vajalikud investeeringud teinud ja tööd toimuvad ajakava järgi, – ütleb Kaarel Kotkas. – Eesti Jäähokiliit, olles meistrivõistluste korraldaja, esitas varem Jäähallile mitmeid nõudeid. Eelkõige peab seal olema viis varustatud riietusruumi, millest neli on juba valmis, kohtunike ruum sansõlmega (puudub), administratsiooni ruum vaatega areenile (vajab põhjalikku renoveerimist) ja kuivatusruumid (puuduvad). Nõuete loetelu on üsna pikk, kuid palju oli tehtud juba varem.

– Milliseid töid on vaja teha, et hall vastaks MM-tasemel võistluste võõrustamise standarditele? Milliseid töid tehakse?

– Hiljuti tehti korda abiruumid ja koridorid, mille renoveerimise teostas Spordikeskus ise oma kuludega. Hetkel on Linnavalitsuse ja ettevõtte OSK Grupp vahel sõlmitud kaks lepingut. Esimese raames peavad tulema kohvik, eraldi kuivatusruumid ja riietusruum koos kuivatusruumiga ning teise järgi kohtunike ruum. Esimene osa tööst juba käib ja teine on algamas. Kolmandas etapis luuakse spetsiaalne administratsiooni ruum vaatega areenile. Ehitusleping loodetakse allkirjastada 2024. aasta alguses.

– Millistest summadest me räägime ja millistest allikatest rahastamine tuleb?

– Teostatavate tööde eeldatav maksumus on 400 000 eurot. Hetkel on kõik tööd tehtud Linnavalitsuse poolt OSK Grupiga sõlmitud lepingu alusel. Tekkivad kulud kaetakse täielikult meie Spordikeskuse eelarvest.

– Kui palju osalejaid on oodata, kui palju pealtvaatajaid Jäähall mahutab? Millal viimati nii mastaapne võistlus Kohtla-Järve Jäähallis peeti?

– Osaleb viis koondist: Eesti, Bosnia ja Hertsegoviina, Iisrael, Singapur ja Tai. Kindlasti on Eesti koondise mängudele, mis pannakse teadlikult inimestele sobivamal ajal, oodata suuremaarvulist publikut. Jäähall mahutab ligikaudu 2000 inimest. Kui vaadata pealtvaatajate arvu kohalike meeskondade Everest ja Viru Sputnik mängudel, siis on areenil umbes 500 inimest, mis viitab elanike suurele huvile hoki vastu. Suurvõistlustest toimus minu teada siin veteranide hoki MM, samuti suur sumo meistrivõistlus. Kuna võistlused toimusid rohkem kui 20 aastat tagasi, siis pean tunnistama, et mul pole selle kohta palju infot. Tegelikkuses pole sellel isegi suurt tähtsust, sest ajad on muutunud ja tänane võistluste korraldus kohustab Spordikeskust täitma uusi tingimusi.

– Kohtla-Järvel on juba kurb kogemus suurvõistluste ärajätmisest oma territooriumil, pean silmas Põhjamaade ujumise meistrivõistlusi. Tookord selgitasid korraldajad Kohtla-Järvelt Tartu ujulasse üleminekut sellega, et meie linnas polnud suurt hulka sportlasi kuhugi mahutada. Kas nüüd ei teki sarnast olukorda?

– Enne tööle asumist tegin eeltööd ja lugesin Spordikeskuse kohta. Sealt ilmus info Põhjamaade ujumise meistrivõistluste mitte toimumisest Kohtla-Järvel. Kahjuks pole mul täpsemat infot kui ajakirjandusest leida. Seetõttu ei oska ma täpsemalt kommenteerida, miks võistlused Tartu viidi.

Muidugi on meil probleem majutusega. Arvestada tuleb sellega, et talvel on suuremat hulka sportlasi mõneti lihtsam majutada lähedal asuvatesse spaahotellidesse kui suvel, mil tavaturistide arv on suurem. Meie jaoks tähendab see, et suvel on majutuse olukord veelgi hullem.

Minu teada on Jäähokiliit leidnud endale partneriks Toila SPA Hotelli, kuhu majutatakse korraldusmeeskond ja võistlusel osalejad. Sealt edasi on muidugi vaja inimesi bussiga vedada, aga meil on Ida-Virumaal busse piisavalt.

Minu kindel seisukoht on, et majutusprobleem tuleks ise lahendada ja mul on mõtteid, kuidas seda teha. Nägin ka spordihosteli uhkeid projekte, mis pidi kerkima vana ujula kohale. Arvestades linna praegust finantsseisu, ei ehitata seda veel pikki aastaid, seega tuleb leida lahendused. Minu hinnangul on ruumid vabad spordihoones aadressil Järveküla tee 44. Wiru Spordikompleksi avamisega ei kasutata vana hoonet täies mahus ära. Loomulikult toimuvad treeningud saalides, vahel ka võistlused, aga suurem osa hoonest on tühi. Minu arvates võimaldab sinna majutuskohtade loomine lahendada nii spordihosteli küsimuse kui ka muuta vana maja kasumlikuks. Pealegi oli kunagi spordihoones eluruumid, kuid kahjuks ei mäleta keegi, miks enam pole.

– Millised ootused on teil eelseisva jäähoki MM-i suhtes? Mida annab selle korraldamine Teie hinnangul Kohtla-Järvele ja millist mõju avaldab see linna elule tervikuna?

– Võistluse põhiootus on, et see kõneleks meie suutlikkusest suurvõistlusi läbi viia. Et ka teiste spordialade esindajad julgeksid Kohtla-Järvet pidada potentsiaalseks võistlus- ja treeningpaigaks. Kuskilt tuleb alustada. See, et Hokiliit meile võistluse läbiviimise usaldas, on suur asi ja me peame tegema kõik endast oleneva, et meistrivõistlused õnnestuks. Kui suudame kõik plaanid ellu viia, siis edaspidi saab Kohtla-Järve korduvalt oma territooriumil suurvõistlusi korraldada, – ütles Kaarel Kotkas.

Kohtla-Järve Spordikeskuse direktor tõdeb, et suurvõistluste pidamine Kohtla-Järvel linna ellu kohe muutusi ei too, kuid kui sellised üritused hakkavad toimuma kaks korda aastas, mitte kord 20 aasta jooksul, mõju omavalitsusele muutub märgatavaks. Kotkas on kindel, et külalissportlaste pideva majutusnõudlusega muutub ka hotelliäri ja toidukettide esindajate suhtumine Kohtla-Järvesse.

Ilja Telnov

Foto: Kohtla-Järve Linnavalitsus

Reklaam