1998. aastal asutatud Kohtla-Järve uisuklubi Diana, kus treenisid peamiselt harrastussportlased, on viimase kahe kuu jooksul meelitanud treeningutele üle viiekümne osaleja. Klubi uued õpilased demonstreerisid oma oskusi 23. detsembril linna jäähalli areenil, kus toimusid kohalike iluuisutajate näidisesinemised.

Oktoobri lõpus vaid 8 inimesega klubi sai teise hingamise tänu heale reklaamikampaaniale, uutele treeneritele ja sponsorabile. Diana praeguse juhi Timur Aleksejevi sõnul vanusepiiranguid iluuisutamises pole, praegu on klubi noorim osaleja veidi üle nelja aasta vana, vanim aga tublisti üle 40.

– Esimese asjana tegelesime klubi populariseerimisega, viisime lasteaedades läbi tasuta tunde. Sotsiaalvõrgustike jõud on tunda andnud, tänaseks on meie klubis üle kuuekümne lapse ja täiskasvanu. Meie jaoks oli meeldiv üllatus, et linlaste seas oli iluuisutamise vastu nii suur huvi. Muidugi võib eeldada, et klubisse tuldi vaid tasuta tundidesse, kuid juba üle 50 klubi liikme on meile kinnitanud soovi alates selle aasta jaanuarist tasuliselt treenida. Ja kui on nõudlus, siis tuleb Kohtla-Järvel iluuisutamist arendada, – ütles Timur Aleksejev, lisades, et klubi on saanud 2024. aastaks kõik võimalikud soodustused kohalikult omavalitsuselt ja Olümpiakomiteelt, seega on treeningu tasu planeeritud minimaalne.

Lisaks Kohtla-Järve iluuisutamishuvilistele treenivad klubis Toila, Jõhvi ja Alutaguse elanikud. Diana juhtkond plaanib jätkata tundidega lasteaedades, samuti on koolide direktoritega kokkulepe iluuisutamistundide läbiviimiseks nii Jäähallis kui ka õppeasutuste territooriumil, kuhu on rajatud välisuisuväljakud.

Timur Aleksejev on kohalik ärimees. Tema kaks tütart treenivad Diana klubis. Tema sõnul pole klubi juhtimine ja iluuisutajate sponsoreerimine mitte ainult investeering oma laste arengusse, vaid ka selle spordiala populariseerimine Ida-Virumaal.

– Lisaks iluuisutajatele toetab meie ettevõte kohalikke tennisemängijaid, hokimängijaid ja jalgpallureid. Ma ei saa öelda, et me aitame miljonitega, aga mingi osaluse, kingituste ja rahaliste vahenditega püüame regioonis sporti arendada.  Arvan, et kui sul on siin äri, tuleb kanda sotsiaalset vastutust piirkonna eest, kus elad ja töötad. Pealegi, kui sportlased saavutavad tulemusi, rõõmustad nende pärast nagu laps. Näiteks tunneme uhkust Sillamäe ujujate üle ja tunneme end nende võitudes kaasatuna, lihtsalt sellepärast, et oleme naabrid. Iluuisutamisele sooviksin linna võimudelt rohkem tähelepanu. Oluline on, et meie lastel oleks võimalus tegeleda oma lemmikspordialaga, seda enam, et Kohtla-Järvel on selleks tohutult potentsiaali, – ütleb Timur Aleksejev.

Lisaks Timur Aleksejevile sai novembrist uueks juhiks Ukrainast Harkovist Kohtla-Järvele tulnud treener Ekaterina Belousova. Tema eestvedamisel korraldati näidisesinemiste jõuluprogramm, mis toimus linna Jäähallis 23. detsembril ja sel päeval olid jääl kõik klubi õpilased. Ekaterinal on kaks kõrgharidust: spordi- ja koreograafia, seega on klubil oma programmi lavastaja.

Ekaterina järel tuli Ida-Virumaale tema vend Aleksandr Seroštan, rikka spordikarjääriga sportlane. Algselt võistles Aleksandr Ukraina eest aga alates 2018. aastast on ta koos Viktoria Azrajaniga esindanud Armeeniat jäätantsu maailmameistrivõistlustel ja grand prix’ etappidel.

Tema sportlaskarjääri tipphetk oli 2019. aasta juunioride maailmameistrivõistlused, mis peeti Horvaatia pealinnas. Lühikava tulemuste järel suutsid Alekandr ja tema partner jõuda finaali ja pääseda maailma 20 parima tantsupaari hulka.

– Tahaks väga pääseda Eesti meistrivõistlustele, treenida sportlast, kes esindab Eestit maailmaareenil. Muidugi on meil jääl treenimiseks katastroofiliselt vähe aega, jäähall on hõivatud. Pöördusime selle küsimusega linna võimude poole, kuid kuna hooaja lõpuks (kuni käesoleva aasta maini) on lepingud teiste klubidega juba sõlmitud, on meie probleem raskesti lahendatav. Praegu on Kohtla-Järvel kaks iluuisutamisklubi ja on väga hea, et kohalikel elanikel on võimalik valida, kus harjutada, sest konkurents on edasimineku mootor. Täiesti võimalik, et Ida-Virumaal on tulevikus maailma tasemel iluuisutajad, seda enam, et linnas on suurepärane jäähall, mis ei jää kvaliteedilt alla pealinna areenidele, kui välja arvata tribüünide mastaapsus, – jagas Aleksandr Seroštan.

Treenerid elavad nüüd peredega Jõhvis, Ekaterinal on siin mees ja laps, Aleksandril naine. Mõlemad treenerid on juba Ida-Virumaal kohanenud ega plaani veel Eestist lahkuda.

Klubi juhtkond ja treenerid kutsuvad kõiki treeningutega liituma ja koos klubiga Diana iluuisutamise maailma avastama.

Aleksandr Šteinert

Autori foto

Reklaam