Eesti Vabariigi 106. aastapäeva tähistamise eel toimusid paljudes Eesti omavalitsustes pidulikud vastuvõtud, austati arengusse suurima panuse andnud isikuid ja organisatsioone.

Kohtla-Järvel toimus linnapea vastuvõtt 22. veebruaril, järgmisel päeval tunnustas silmapaistvaid inimesi Jõhvi vallavalitsus.

Kohtla-Järvel peeti Eesti Vabariigi 106. aastapäeva pidulik vastuvõtt Kultuurikeskuses. Tunnustatud laureaatide seas olid tervishoiu-, hariduse-, spordi-, kultuuri- ja tehnoloogia edendajad, kes on andnud märkimisväärse panuse linna arengusse, selle maine ja kogukonna heaolu tõstmisesse.

Pidulikul üritusel pälvis Kohtla-Järve aukodaniku tiitli veteransportlane Jüri Schmidt. Otsus anda tiitel 90-aastasele sportlasele võeti vastu 1. veebruaril Kohtla-Järve Linnavalitsuse erakorralisel istungil. Jüri Schmidt on tuntud selle poolest, et kuulus omal ajal Eesti suusatamis-, orienteerumis- ja kergejõustikukoondisse ning saavutas mitmeid olulisi tipptulemusi. 50 aasta jooksul on ta andnud õpetaja ja treenerina olulise panuse Kohtla-Järve spordikultuuri arengusse. Tema õpilastest on näiteks Piret Niglas esimene taliolümpiamängudel osalenud Eesti sportlane.

Sel õhtul tunnustati 2023. aasta parimaid tulemusi näidanud sportlasi ja spordiorganisatsioone.

Erik Reinbok on spordiklubi Kuldkaru maadleja, kes saavutas Eesti meistrivõistlustel vabamaadluses 79 kg kategoorias esikoha ja maailmameistrivõistlustel 74 kg kategoorias 23. koha. Tunnustati ka treenereid – Aleksei Hapov ja Jevgeni Tarassov.

Maria Nazarova on Kohtla-Järve Veespordiklubi esindaja. Ta püstitas Eesti rekordi 200 meetri distantsil (bifins) ja kordas Eesti rekordit 100 meetri distantsil. Maria saavutas Eesti meistrivõistlustel esikohad ka 50m apnea ja 400m bifins kategooriates. Treener – Aleksander Abel.

Tunnustatute hulgas oli ka Kohtla-Järve Kergejõustikuklubi Atleetika noor talent Viktor Morozov, kes võitis U-20 Euroopa meistrivõistlustel kolmikhüppes kuldmedali, samuti Eesti meistrivõistlustel kolmik- ja kaugushüppes ja esikoha Balti meistrivõistlustel kaugushüppes. Treenerid: Aleksander Hvorõhh ja Viktor Predbannikov.

Tunnustati ka Kohtla-Järve Kergejõustikuklubi Atleetika õpilast Anna Panenkot. U-20 Euroopa meistrivõistlustel kolmikhüppes sai ta 13. koha, Eesti meistrivõistlustel võitis hõbemedali ja U-20 talvistel meistrivõistlustel kulla. Samas vanuseklassis, kuid juba kaugushüppes tuli Anna Eesti meistrivõistluste hõbedale ja Balti meistrivõistluste võistkondlikus arvestuses saavutas ta väärilise koha võitjate nimekirjas. Treenerid: Aleksander Hvorõhh ja Viktor Predbannikov.

Spordiveteranidest näitas parimat tulemust veteranide jõutõstmise maailmameistrivõistlustel kuldmedali võitnud Anatoli Sosnovski Kohtla-Järve Spordihuvi Klubist.

Hokiklubi HC Everest naiskond sai oma väärilise auhinna, tõustes Paf Naiste Hokiliigas esikohale. Treenerid: Anatoly Dubkov ja Andrei Parshin.

Tunnustuse ja aplausi pälvis U-17 Eliitliiga 3. liigas mängiv jalgpalliklubide JK Noova ja Jõhvi FC Phoenix ühendmeeskond jõudes kolmandale kohale. Treener – Artur Korepanov.

Linnavalitsus andis riigi tunnustuse pälvinutele üle tänukirjad ja meeldejäävad kingitused. Selles nimekirjas on tervishoiu- ja haridussektori esindajaid.

Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledži direktor Mare Roosilehte tunnustas Eesti president Alar Karis Valgetähe IV klassi teenetemärgiga töö eest hariduse edendamisel Ida-Virumaal.

Kirurg dr Rutti Soomets läks kirurgiasse kohe pärast ülikooli lõpetamist 1973. aastal. Asus siis tööle Kohtla-Järve haiglasse, jätkab ta tööd praegu juba Ida-Virumaa Keskhaiglas. 2013. aastal tunnistati dr Soomets haigla parimaks arstiks. Praegu töötab ta üldkirurgia osakonna vanemkirurgina ja on Eesti Lastekirurgide Seltsi liige. President tunnustas Rutti Soometsa Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärgiga.

Samuti tunnustas president Eesti Punase Risti IV klassi teenetemärgiga panuse eest piirkonna tervishoiu arengusse psühhiaater ja Ahtme haigla peaarst Georgi Belotserkovskit, kes on pühendanud üle 50 aasta oma elust raskele ja vastutusrikkale ametile ning andnud hindamatu panuse psühhiaatriateenuste arengule Ida-Virumaal.

Tunnustuse pälvis Aime Tolga, kes on töötanud 60 aastat proviisorina Kohtla-Järvel, olles Eesti apteekritest pikima tööstaažiga.

Linnavalitsus avaldas tänu Aleksandr Bondarenkole, kes on Kohtla-Järve Kultuurikeskuse valgus- ja helispetsialist. Aleksandr paistis oma uuenduslike tehniliste lahendustega silma sellistel linnaüritustel nagu “Muusika vee peal”, “Valguse vägi” ja “KinoFF”.

Kõrge õppeedukuse ja aktiivse osalemisega linnaelus pälvisid tunnustuse mitmed üliõpilased – TalTechi Virumaa Kolledžis õppiv Maria Varushchenkova ja Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli Kohtla-Järve struktuuriüksuses õppiv Natalja Klimentjeva.

Kohtla-Järve Gümnaasium lavastusega “KIIP!?” pälvis Aasta kultuurisündmuse auhinna. Lisaks pälvis gümnaasium tunnustuse laulupäeva “Laulutungal” eest, mis tõstis esile noorte loovust ja kultuuripärandi edendamist. Õppeasutuste hulgas tunnustati Kohtla-Järve Järve Kooli panuse eest aktiivse elustiili edendamisse, korraldades muuhulgas 3-etapilise seeriavõistlusi ja triatloni, mis rikastasid oluliselt kohaliku kogukonna spordielu.

Tänu avaldati teaduspargile Tehnopol uuenduslike targa linna lahenduste elluviimise eest. Firma Doctor Music from Estonia pälvis auhinna ainulaadse muusikateraapia ja korrektsioonipedagoogika arendamise eest. Panuse eest kogukonna tervise teadlikkuse tõstmisel anti üle tänukirjad ja meeldejääv kingitus mittetulundusühingule Allium.

Linnavalitsus märkis ära ka toitlustusasutused. Linna projektides osalev restoran Monk on lisaks kultuuri toetamisele tuntud ka Kohtla-Järve laste jalgpalli toetajana. Paljude kodanike jaoks on kohvikust Croissant saanud mitte ainult kulinaarne oaas, vaid ka kultuurisündmuste keskus, mis ühendab kohalikku kogukonda ja Ukraina diasporaad. Kohviku kõrval asuv tavern Ashot annab olulise panuse Kohtla-Järve linna maine kujundamisse, muutes selle linna kultuurielus oluliseks kohaks ja kohtumispaigaks.

Järgmisel päeval, 23. veebruaril, toimus Jõhvi vallavalitsuse pidulik vastuvõtt. Traditsiooni kohaselt toimus üritus Kontserdimaja saalis. Jõhvi vallavalitsus tunnustas inimesi ja organisatsioone, kes andsid 2023. aastal olulise panuse valla arengusse. Tunnustust avaldati silmapaistvate tegevuste ning järjepideva, kohusetundliku ja pikaajalise pühendunud töö eest Jõhvi vallas.

Juri Kivest pälvis tunnustuse heategevusliku laste jõulupeo korraldamise eest 2023.aastal. Tänavu riikliku teenetemärgi saanud üldkirurgia osakonna vanemkirurg dr Rutti Soomets pälvis ka Jõhvi vallavalitsuse tunnustuse pikaajalise südamega tehtud töö eest tervishoiu valdkonnas. Aktiivse vabatahtliku panuse eest Jõhvi jalgpallikultuuri arendamisel ja populariseerimisel pälvis tunnustuse Vladislav Naumov.

Deniss Ozerovi, kes on Raadio 4 piirkondlik korrespondent, tunnustati pühendunud töö eest oluliste Jõhvi sündmuste ning uudiste kajastamisel. Pühendunud ja kohusetundliku töö eest Jõhvi Muusikakoolis sai Leili Piim tänukirja ja meeldejääva kingituse. Jaan Kama pälvis tunnustuse pikaajalise südamega tehtud töö eest Jõhvi Spordikooli bussijuhina ning Inna Školina pikaajalise südamega tehtud töö eest lasteaia Sipsik peakokana. Tänati Irina Orlovat pikaajalise südamega tehtud töö eest juuksurina ning iluteeninduse koolitajana.

Sel õhtul austati ka noori professionaale, sealhulgas Jõhvi Kultuuri- ja Huvikeskuse noorte nüüdistantsu ringi juhendajana loometööle pühendunud Julia Batovat. Tunnustuse pälvis ka teine keskuse töötaja Meelis Pällo, kes on aastaid juhendanud ammuringi, mille olemasoluga iga omavalitsus uhkustada ei saa.

Jõhvi valla territooriumil tegutsevatest organisatsioonidest pälvisid tunnustuse MTÜ Rõõmukool silmapaistva järjepideva tegustemise ning haridusvaldkonda panustamise eest ja MTÜ LoTAS aktiivse loodusteaduste populariseerimise ja mitmekesiste ürituste korraldamise eest. Jõhvi PK vanematekogu tunnustati aktiivse vabatahtliku panuse eest ürituste korraldamisel ja koostöö hoidmisel.

Panorama

Foto: Kohtla-järve.ee

Reklaam