Mure keskkonna pärast tõotab omanäoliselt realiseeruda Kohtla-Järve Koolinoorte Loomemajas, äsja loodud huviringis “Disaini roheline labor” ehk nagu tänapäeval mõeldakse, mitte lihtsalt huviring, vaid loovalt roheline laboratoorium. Siin saavad plaanide kohaselt vanad kasutatud asjad uue elu – luuakse originaalseid disainerteoseid.

Ringis mitte ainult ei looda ja valmistata oma kätega erinevaid esemeid, vaid samal ajal sisendatakse lastele järk-järgult ökoloogilist elustiili – keskkonna eest hoolitsemist, keskkonna hoidmist. Kuigi üldiselt on ringi loomise eesmärk palju mitmetahulisem. Eelkõige ja arvestades praeguste ringi liikmete eluolukordade, ka materiaalsete võimalike tulevaste raskuste ja keerdkäikudega.

– See on ka peenmotoorika ja kujutlusvõime arendamine, aga ka imeline lõõgastus tikkimisel, õmblemisel, voolimisel,- rõhutab ringi juhataja Jelena Epinatjeva. – Minu jaoks on väga oluline, et lapsed läheksid nutiseadmetest ja virtuaalmaailmast pärismaailma, et neid köidaks muud, kasulikumad ja loomingulisemad huvid. Praktilised, mis võivad neile elus alati kasulikud olla: et nad teaksid, kuidas olukorda kontrollida ja kasutada käepäraseid tagasihoidlikke materjale – luua vanast uus minimaalsete rahaliste kuludega. Nii õpime taaskasutatud materjalidest looma uusi disainesemeid, kasutama neid taaskasutatud materjale, mis tavaliselt juba prügimäele visatakse, kuigi neist saab teha šikke kunstiesemeid ja skulptuure. Katsetame palju, töötame vormidega – valmistame lambivarje, valgusteid, uuendame riideid moodsateks, kunstilisteks, tikanditega, aplikatsioonidega… Enesehinnang isegi tõuseb kandes mitte vana, vaid uuendatud riietust, mis on tehtud oma kätega. Lapsed õpivad kasutama õmblusmasinat. Samuti tegeleme vana mööbli restaureerimisega, kasutades erinevaid tehnikaid, et muuta see disainmööbliks. Aga loomulikult minimaalse restaureerimisega ja mitte professionaalsel tasemel kasutades spetsiaalseid tööriistu. Lapsed saavad siin tehnikaid õppida ja neid kodus praktikas kasutada, ka hilisemas elus saavad nad iseseisvalt ringis omandatud teadmisi ja kogemusi arendada. Ja tulevikuks: vajadusel jäävad need teadmised meelde ja on võimalik vana mööblit põhjalikumalt ümber teha ja isegi müüki panna. Omamoodi antiik. Muide, me teeme lauad papist: tehakse raam, mis kaetakse seejärel papier-mâché’ga, selline laud osutub väga vastupidavaks… See tähendab, et siin on fantaasialend väga suur. Kuid kõigepealt on vaja äratada lastes huvi loovuse vastu.

Ringi sünnipäev (nagu see Kohtla-Järve Koolinoorte Koomemaja ajalukku läheb) on esmaspäeval 18. märtsil ja siis toimus ka esimene avatud tund. “Toimus mitte ainult tutvumine, vaid proovisime ka papier-mâche’st kaktust teha, – täpsustab Jelena Epinatjeva. – Ringis toimuvad tunnid esialgse ajakava järgi 3 korda nädalas (esmaspäev, teisipäev, kolmapäev) kahes rühmas: 15.00-16.30 ja 17.00-18.30. Kuid võib-olla tehakse kohandusi, sõltuvalt sellest, kui mugav see lastele on. Pealegi ei hakka ringis õppima mitte ainult Kohtla-Järve, vaid ka Jõhvi lapsed. Nende vanus oli algselt planeeritud 14–19 eluaastani. Aga selgus, et huvilisi on ka 12-13 aastaseid. Seega otsustasime vastu võtta ka väiksemaid lapsi. Vanuses 12 kuni 19 aastat. Aga kui keegi pole veel meie ringist, selle avamisest kuulnud, siis kutsume nii poisse kui tüdrukuid. Aga peab teadma ja mõistma, et see on töö – siin peab töötama.

Jelena Epinatjeva sõnul ei otsustanud ta seda ringi luua juhuslikult: „Taaskasutatud materjalide kasutamise teema oli minu jaoks huvitav juba 20 aastat tagasi. Muustin ja õmblesin siis vanu rõivaid ainulaadseteks ja omamoodi kunstiteosteks ja ei häbenenud neid kanda, sest need olid kordumatud ainueksaemplarid. Ja alati on muret tekitanud meie tohutud prügilad ja mure keskkonna pärast. Jah, me elame tarbimisühiskonnas. Piiramatu tarbimine: ostsin uue asja, kandsin 1-2 korda ja viskasin siis minema – kõik läheb prügimäele, kuigi paljusid asju saab pigem ümber teha kui osta, vähendades sellega raiskamist. Ja seda tuleks lastele õpetada juba varasest lapsepõlvest peale. Juhtida ringi liikmete tähelepanu keskkonnale, hoolivale suhtumisele sellesse… Ühesõnaga on tehtud head, et see ring avati, et seda ideed toetati Koolinoorte Loomemajas ja Linnavalitsuses. Pealegi sellist ringi piirkonnas pole, oleme seni ainsad”.

Nagu koolitusprogrammis kirjas, hakatakse ringis töötama erinevate materjalidega – paber, papp, plastik, kangas… Näiteks vanast kangast on plaanis kududa isegi vaipu ja pilte. “Meil on kõik vajalik olemas, – ütleb Jelena Epinatjeva, – seadmed, materjalid, tööriistad. Midagi toon siia oma kodustuudiost. Ees on ka näitused laste tehtud töödest. Plaanis on minna Tallinna Lilleballile ja sellest osa võtta, kus olen isiklikult juba osalenud (nagu ka mitmes teises projektis) ja saavutanud seal 2017. aastal 1. koha. Olen sündinud Sillamäel, aga elasin aastaid Tallinnas, kus lõpetasin Euroakadeemia sisekujunduse teaduskonna, aga kolisin hiljuti Kohtla-Järvele. Mõneks ajaks sai minu elukohaks Itaalia: õppisin erinevatel kursustel ja täiendasin oma disainialaseid teadmisi. Fondi Südamete Soojus vabatahtlikuna viisin Sillamäe lastekodus läbi meistrikursusi. Need olid edukad ja meeldisid lastele väga. Seega on mul ka lastega suhtlemise kogemus olemas».

– Ma tunnen paljusid tehnikaid, – ütleb Jelena Epinatjeva. – See on tikkimine, kudumine, õmblemine, papier-maché, mosaiik, makramee, paberpunumine. Ja minu arvates on oluline oma teadmisi, oskusi, kogemusi lastele edasi anda, et nad õpiksid kasutama kõiki materjale, et neil oleks soov luua ilu ja liikuda edasi, arendades omi andeid. Elus tuleb ju kõik kasuks. Veelgi enam, teha disainerasju mitte ainult endale, vaid ka kingituseks oma lähedastele ja sõpradele. Ja isegi müügiks, oskuslikult tehtud tööd leiavad alati oma ostja. Loodan, et meil läheb kõik korda.

Antonina Vaskina

Autori foto

(Jelena Epinatjeva ja tema tööd)

Reklaam