Kohtla-Järve põlevkivimuuseumi valges saalis avati 5. aprillil pidulikus õhkkonnas Ahtme Kunstide Kooli noorte kunstnike tööde suurepärane näitus. Kooli 30. aastapäevale pühendatud erilisest juubelinäitusest sai esimene sündmus eelseisvate pidustuste kaleidoskoobis.

Vernissaažis oli rahvarohke: enamus osalejatest olid noored kunstnikud, sealhulgas need, kelle töid näitusel esitleti. Üritus algas kõrgel noodil, kooli muusikaosakonna õpilase Emilia Lebedeva esitusega – Cherubino aaria Mozarti ooperist “Figaro abielu”.

– Täna algab kooli 30. aastapäevale eelnev juubeliürituste sari, kooli sünnipäev on 7. novembril, – märkis oma kõnes Ahtme Kunstide Kooli direktor, kõigi nende aastate esimene ja ainus direktor Jana Unt. – Näitusel on 78 maali ja 62 keraamilist tööd. Siin on esitletud peamiselt viimase viie aasta tööd. Meie õpilased osalevad aktiivselt erinevatel konkurssidel – piirkondlikel, vabariiklikel, rahvusvahelistel, kus võidetakse auhindu ja tullakse võitjateks. Kooli kunstiosakonna on aastate jooksul lõpetanud 415 õpilast. Paljud neist on jätkanud haridusteed kõrgkoolides saades professionaalseteks kunstnikeks või on valinud mõnel määral kaunite kunstidega seotud elukutsed. Koolis õpetatakse traditsioonilisi aineid, kuid meie õpetajad kasutavad kaasaegseid õppemeetodeid ja ülesandeid, kaasaegseid visuaalseid tehnikaid ja kunstimaterjale, pakkudes meie õpilastele huvitavaid ja arendavaid tegevusi. 25 aastat oleme korraldanud Rahvusvahelist laste kunstitööde konkurssi “Kunst – mäng või looming?”. 7 aastat on väga edukalt tegutsenud keraamikaring ja 17 aastat isemajandav ettevalmistusrühm 6-8 aastastele lastele. Teist aastat viivad kunstiosakonna õpetajad koos Ahtme Põhikooliga ellu formaalse ja mitteformaalse õppe lõimumise projekti. Meie näitusesaalis on olnud palju näitusi nii professionaalsete kunstnike (ja mitte ainult Ida-Virumaa ja Eesti, vaid ka teiste riikide) kui ka meie õpilaste, sealhulgas endiste lõpetajate töödest.

Eraldi tänusõnad olid õpetajatele: lisaks soojadele tänusõnadele kingiti neile roose.

– Õnnitlen meie suurepäraseid õpetajaid: Aleksandr Dikushenko (ta on juhtinud kooli kunstiosakonda enam kui 25 aastat), Olga Ratsõborskaja, Marina Melnik, Irina Anissimova, nad kõik on töötanud koolis palju aastaid. Samuti oleme väga tänulikud kolleeg Juri Orlovile, kes on nüüdseks väljateenitud pensionil, kuid töötas samuti aastaid meie koolis – näitusel on esitletud tema viimaste õpilaste tööd. Loodan, et meie õpetajad töötavad meie koolis veel kaua ja tunnevad sellest tööst rõõmu. Kunst on see, mis meid kõiki ühendab, see on keel, mis ei tunne piire ega piiranguid. Olgu see juubelinäitus meile kõigile inspiratsiooniks ja meeldetuletuseks, kui oluline on kunst meie elus. Kallid õpilased, õnnitlen teid selle näituse avamise puhul, soovin teile edasist loomingulist inspiratsiooni. Jagage inimestega oma loomingut ja selle kaudu oma armastust kunsti vastu. Tänan õpilaste vanemaid, kõiki Kohtla-Järve elanikke, kes on alati meiega olnud: külastanud meie näitusi, kõiki meie üritusi, toetanud meie tegevust, – võttis Jana Unt kokku.

Õnnitlusi ja häid soove tõid ka külalised: Kohtla-Järve abilinnapea Deniss Šalkauskas, linnavolikogu liige Valeri Korb, Kohtla-Järve Kunstide Kooli õppeosakonna juhataja Aarne Hanni ja selle kooli õpetaja Olga Žarkova.

Nagu Olga Žarkova hiljem nädalalehele Panorama ütles: „Väga tugev näitus, mulle meeldivad kõik tööd, siin on kombineeritud ja põimunud nii palju stiile. Uued žanrid, erinevad tehnikad. Mis puutub tehnikatesse, on arvutigraafika, akvarell, guašš, akrüül ja segatehnika – see kõik viitab sellele, et lapsed töötavad selles valdkonnas meisterõpetajatega, kes suudavad õpilastele omi suurepäraseid teadmisi edasi anda õpetades neid nii erinevate tehnikatega töötama. Iga siin eksponeeritud töö on läbinud suure valikuprotsessi. Ja see hakkab kohe silma: nõrku töid pole, kõik on head ning neid on võimatu juhuslikult vaadata, nad nõuavad pikemat tajumist, püüavad kohe tähelepanu – köidavad erinevad detailid ja kõigil töödel on mingi salajane tähendus. Mulle meeldib väga selline lähenemine. Minu arvates on suurem osa siinsetest töödest loodud kompositsiooni tundides. Kunstikoolis on õppeaine “Kompositsioon”, kus lapsed ise midagi komponeerivad, midagi leiutavad, kujutavad mingit oma fantaasiat. Ühesõnaga suurepärane näitus. Soovin Ahtme Kunstide Koolile õitsengut ja edaspidist edu, olla alati parimas vormis ja rõõmustada oma töödega ka edaspidi. Meie linnas on palju andekaid lapsi ja on tore, et on kunstikoolid ning lastel on kuhu minna, et areneda ja edasi kasvada. Isegi kui igast õpilasest ei saa hiljem professionaalset kunstnikku laps areneb ja see rõõmustab. On loomeinimesi ja sellest huvituvaid, nad tulevad kooli. Astuge kunstikooli – see annab arengule alati suure tõuke”.

– Selline näitus on omamoodi kogemus ja stiimul, mille poole püüelda, – ütleb Ahtme Kunstide Kooli kolmanda kursuse õpilane Maria. – Paljud tööd meeldisid mulle väga. Neid mitte ainult ei vaata, vaid saab ka kogemusi – mida õppida ja mille poole püüelda. Järgmisel aastal lõpetan kooli ja pean oma lõputöö ette valmistama, nii et saan siin ringi vaadata ja mõne idee leida. Näitusel on kolm minu tööd. Tore on oma töid sellel näitusel näha.

– See on väga huvitav näitus, – arvab Viktoria. – Siin on ka minu tööd. Olen selles koolis kolmanda kursuse õpilane – joonistan ja teen keraamikat. Mulle meeldib koolis kõik, õpin hea meelega. Mulle meeldib joonistada, olen joonistanud lasteaiast saati, aga keraamika on ka põnev tegevus.

– Olen koolis töötanud peaaegu selle asutamisest, – ütleb õpetaja Olga Ratsõborskaja. – Ja see on täielik õnn, suurepärane kollektiiv, imelised lapsed. Lapsed, kes tulevad meie juurde õppima on need, kes tahavad õppida ja õpivad rõõmuga. Andekad, töökad, sihikindlad, püüdlikud õpilased – sellised on meie õpilaste kõik põlvkonnad. Ma tahan siin veel töötada. Ja näitus rõõmustab, nii palju valgust, värvi, meeleolu – omamoodi kevadine tegutsemine, kuid erilise tähendusega.

– Eksponeeritud on mitte ainult viimaste aastate diplomitööd, vaid ka tänaste õpilaste tundides tehtud, – täpsustab õpetaja Marina Melnik, kelle tööstaaž selles koolis on 27 aastat. – Muidugi püüdsime valida parimatest parimad. Sama kehtib ka keraamika kohta: on praeguste õpilaste ja lõpetajate töid. Esindatud on kõik meie koolis õpetatavad stiilid. Siin on kõigi meie õpetajate õpilaste tööd. Keraamika, kõik tööd on tehtud peamiselt minu juhendamisel. Õpilased on andekad, püüdlikud, tublid. Lõpetajad lahkuvad ja uued õpilased tulevad. Meie koolis õppida soovijatest puudust pole. Lapsed käivad tundides rõõmuga ja õpivad neli aastat.

– Huvitavad tööd, siirad, – rõhutab näituse avamisele kutsutud endine õpetaja Juri Orlov. – See lastetööde näitus on minu jaoks huvitavam kui professionaalsete kunstnike tööde näitus, eredam. Teosed on väga tugevad, neid on isegi professionaalsete kunstnike tasemel. Tegelikult meeldivad laste tööd mulle väga. Need on alati hämmastaval ilusad. Nägin näitusel mõnda oma õpilaste tööd. Õpilased olid toredad ja tegelevad kunstiga tänaseni. Mäletan alati hea sõnaga kollektiivi, kus töötasin aastaid. See oli hea aeg. Soovin väga, et kooli elu jätkuks, et tulevikus oleks veel palju tähtpäevi.

– Kahjuks ei saanud ma näituse avatseremooniale tulla, olin tööl, – ütleb vanaema Olga, kelle lapselaps selles koolis õpib. – Kuid sellegipoolest õnnestus mul näitust juba vaadata. Kõik tööd olid põnevad. Mind ei köitnud mitte ainult värvide mitmekesisus ja teemade mitmekülgsus, vaid ka iga teose sügav tähendus. Ma isegi ei suuda uskuda, et need on loodud laste kätega. See on hämmastav, kui andekad lapsed meil on. Kuid need anded poleks võib-olla avaldunud kui poleks olnud seda kooli. Muidugi tehti suur asi 30 aastat tagasi, kui otsustati linna teine kunstikool avada. Kui meil oleks ainult üks kool Kohtla-Järvel, siis poleks paljudel lastel olnud võimalust ilusaid asju õppida, sest kõiki ühte kooli poleks võimalik ära mahutada ning Kohtla-Järve Kunstide Kooli tundidesse sõita on Ahtme linnaosast kauge, üle 15 kilomeetri. Õnneks on meie linn rikas nii andekate laste kui ka täiskasvanute poolest. Täiskasvanud talendid, kuulsad kunstnikud, on sirgunud tänu Ahtme Kunstide Koolile.

Loominguline pidu lõppes meeldiva maiuspalaga ja loomulikult oli külalislahkelt kaetud laual suur ilus juubelitort.

…Kahtlemata on näitus muljetavaldav. Iga töö paneb peatuma ja mõtlema. Kuid siin, nagu öeldakse, on parem üks kord näha kui seitse korda kuulda – sukelduda täielikult lapse maailmanägemise filosoofiasse: kerge ja elava, aga ka keeruka segunenud tegelikkusega.

Antonina Vaskina

Autori foto

« kohta 2 »
Reklaam