Ida-Virumaal käivad ettevalmistused psühholoogilise põneviku võteteks, mida filmitakse Jõhvi, Kohtla-Järve, Sillamäe ja Narva tänavatel. Massistseenidesse ja episoodilistesse rollidesse kaasavad filmiprojekti juhid ka kohalikke elanikke. Filmi produtsendid rääkisid sel suvel eesseisvatest miniseriaali võtetest.

Peaaegu täielikult, kui mõned stseenid välja arvata, toimuvad filmi “Juvenile inspector“ (“Alaealiste asjade inspektor”) võtted Ida-Virumaal. Jõhvis ja Kohtla-Järvel käib juba võttepaviljonide ehitus, lisaks on tootjad kokku leppinud ruumide rentimise Narvas ja Sillamäel. Filmi toodab Ameerika produktsioonifirma 8v8NtS, režissöör ja produtsent on mullu augustis Jõhvis esimese rahvusvahelise sõltumatute sõjavastaste filmide festivali korraldanud Pavel Gavrilin. Tema sõnul on miniseriaali stsenaarium arvestatud ligikaudu 8 episoodiks, millest suurem osa on plaanis filmida Jõhvis.

– Linnas toimub tulekahju, milles sai kannatada laps. Algatatud on uurimine ning selle juhtumi jälgimiseks saadetakse linna prokurör, kes peab tegema järeldused. Selgub, et linnas on linna kontrolliv sekt. Me ehitame kogu oma loo selle ümber. Praegu on film mõeldud miniseriaali formaadis, mida varem nimetati mitmeosaliseks kunstiliseks telefilmiks. Kuid me kaalume endiselt võimalust muuta see täispikaks filmiks, mis tuleb veidi lühem.

Tulevase filmi eelarve on ligikaudu pool miljonit eurot, osa summast loodavad filmitegijad saada Viru Filmifondist. Film on inglise keeles ning hiljem tõlgitakse see hispaania, saksa, eesti ja vene keelde. Nagu ütles Pavel Gavrilin, teeb filmis ühe rolli Ukraina rahvakunstnik, teatri- ja filminäitleja Aleksei Gorbunov, kes on mänginud kümnetes populaarsetes filmides ja teleseriaalides, keda paljud teavad Šiko rolliga 1998. aasta melodraamas “Krahvinna de Monsoreau”.

– Leppisime varem Aleksei Gorbunoviga kokku ja ta on sellesse rolli kinnitatud, kuid kõik muud rollid on endiselt kandideerimiseks avatud. Filmis mängib ta miilitsa kindralit. Inimestele, kes mäletavad Nõukogude Liitu, on see tegelaskuju täiesti üheselt mõistetav ja seda pole vaja kuidagi kommenteerida ning kõik detailid saame teada filmist. Meil on plaanis filmida Ida-Virumaa linnade tänavatel ja loodan, et saame omavalitsustelt toetuse tänavate sulgemise küsimuses. Vaatajaid ootavad päris huvitavad stseenid, kus kasutatakse tolleaegseid sõidukeid rekvisiitidena.

Filmimiseks leiti näiteks miilitsavärvides auto Moskvitš kõigi vajalike tarvikutega, mootorrattad ja möödunud ajastu erinevad rekvisiidid, mida kohalikud elanikud ja organisatsioonid võimaldavad produtsentidele kogu võtteperioodiks tasuta. Nagu ütles filmi tegevprodutsent Vladislav Naumov, käivad praegu objektide ettevalmistused, kuhu võttegrupp suvel tuleb.

– Objektidest on lepingud umbes 10 hoonele. Lisaks lähevad kasutusse Jõhvis asuvad hooned aadressil Jaama 6 ja Jaama 10, mis kuuluvad Pavel Gavrilinile. Esimene on endine politseijaoskonna hoone ja teine hoone, kus varem olid aastaid kontserni Eesti Energia bürooruumid. Hiljem oli nõukogudeaegse arhitektuuri ilmekas näide kasutusel Jõhvi koolidele ajutise “elukohana”. Jõhvis on väga ilusad hooned. Samuti tuleb üks angaar, kus luuakse dekoratsioonid otse nullist. Huvitavatest juhtumitest meenub see, kui otsisime sööklat nõukogude perioodist. Ühelt poolt kahjuks ja teisalt võib-olla õnneks pole selliseid kusagil säilinud. Aga meil vedas. Sillamäe muuseumi külastust planeerides tõmbas meid hõrgutavate küpsetiste lõhn. Selgus, et läheduses oli kohvik “Perenaine”. Ja tõesti oli tahtmine süüa. Astusime sisse ja nagu filmis avad ukse ja ahmid õhku, sest sa leiad end sellest nõukogude ajast. Seal on kõik säilinud ja isegi iga nelk hingab seda ajastut. Nad vastasid hea meelega meie ettepanekule filmida nende asutuses episood ja tunnistasid, et nende juures pole kunagi filmi tehtud.

Eelolevatel võtetel loodavad korraldajad kohalike elanike abile. Juba on välja kuulutatud avatud castingu üleskutse filmis osalemiseks, kuhu saab kandideerida igaüks. Valiku tulemuste põhjal valivad produtsendid näitlejad rahvastseenide, episoodiliste ja esimeste rollide jaoks. Filmile kirjutas muusika rokkbändi Nogu Svelo! bändiliider Maksim Pokrovski, lisaks kõlavad seriaalis tema varem kirjutatud, kuid seni muusikaplatvormidel avaldamata kompositsioonid.

Psühholoogiline põnevik jõuab publiku ette aasta lõpus. Ja nagu filmi režissöör lubas, saavad Jõhvi elanikud esimestena lapsepõlvest tuttavatel tänavatel filmitud filmi tasuta näha. Esilinastus toimub kindlasti ühes Jõhvi kinosaalis.

Aleksandr Šteinert

Autori foto

Reklaam