19. aprillil Kohtla-Järve Kultuurikeskuses toimunud konkursil Moedemm 2024 tuli võitjaks Jõhvi Kesklinna Kooli võistkond. Vääriliselt hinnati kaunite rõivamudelite loomise hämmastavaid ideid, taaskasutatud materjalidest maitsekalt tehtud tööd.

Ka sellel aastal äratas taas Ida-Virumaa moehuviliste koolinoorte tähelepanu Kohtla-Järve Ahtme Põhikooli poolt korraldatud ja läbi viidud konkurss XI Moedemm 2024. Taas on sellest saanud noorte loominguliste mõtete inspiratsiooniallikas. Sel aastal keskenduti ökoloogia säilitamise, materjalide taaskasutuse ja kollektiivse loovuse teemadele, esitledes moeetendusel ainulaadseid rõivakollektsioone. Selle aasta teema oli “Galaktika avastamise seiklus”, inspireeritud mõistetest “universum”, “kosmos”, “lõpmatus”. Teema kutsus kõigis osalejates esile loominguliste ideede voo. Nende hulgas Jõhvi Kesklinna Kooli 7a klassi õpilased, kes võtsid väljakutse vastu ja esitlesid ainulaadset kollektsiooni nimega “Voyage Quasar”- stiilne ja põnev rännak. Oma ideed viisid ellu Emilia Vesi, Anastassia Lobosok, Eva Grigorjeva, Anton Gulevitš, Artjom Model, Juri Kriisk.  Juhendajad Valentina Kuznetsova, Galina Safronova, Tatjana Bulatšik-Verhovski, abilisteks 7a klassist Daria Drobõševa, Taisia Rodionova ja 9a klassist Aleks Rikkonen, Jekaterina Staškova. “Ülesanne polnud kerge, – rääkis nädalalehele Panorama Jõhvi Kesklinna Kooli projektijuht Galina Safronova, – luua taaskasutatud materjalidest vähemalt kolmest rõivakomplektist koosnev kollektsioon ja esitleda seda moeetendusel. Iga grupp mitte ainult ei loonud oma komplekti, vaid vastutas ka kollektsiooni esitlemise eest, sealhulgas modellide otsimise, liikumise, taustamuusika valimise ja vaatajatele loomeprotsessi tutvustava video filmimise eest”.

Kollektiivset pingutust kroonis edu: “Voyage Quasar” kollektsioonist sai ökomoe idee kehastus, kus taaskasutatud materjalidest ei loodud mitte ainult rõivaid, vaid ka ainulaadseid ja kaasaegseid kujundeid. Pilke püüdis müstiline fooliumist kostüüm “Звёздная Одиссея” kujutades sädeleva efektiga tähtede sära. Veel üks rõivakomplekt – “Космическая симфония” oli kombineeritud meditsiinilistest päästetekkidest ja vanast tüllist, mis andis metalse sära ja elegantsi. Ja “Галактический ритм” kehastas kosmiliste kehade energiat ja liikumist, muutes vanad CD-plaadid originaalseteks detailideks ja dekoratsioonideks. Ja tulemuseks – võit konkursil.

– Kollektsioon “Voyage Quasar” mitte ainult ei väljendanud stiili ja loovust, vaid sai ka üleskutseks vastutusele keskkonna eest, demonstreerides moe võimalusi materjalide taaskasutamisel, – võtab Galina Safronova kokku.

Antonina Vaskina

Foto eraarhiivist

Reklaam