Ratsaspordikoolis Rider planeeritakse suvevaheajal avada 7-18-aastastele lastele ööbimisega laager. Et juba sellel suvel vastu võtta esimesi noori ehitatakse talli territooriumile suvemajad, dušš ja väliköök.

Mittetulundusühing Rider on ratsaspordikool. MTÜ üldpindala on üle 22 hektari, millest üle 20 hektari on karjamaad ja treeningväljakud, kahel hektaril on tallid ja majandushooned.

Sellel aastal püstitakse talli territooriumile suvemajad, kuhu juuni keskel planeeritakse majutada esimesed noored, kes tulevad ratsaspordi laagrisse. Kooli asutaja, juhi ja treener  Arina Koppeli sõnul on vahetused planeeritud viiepäevased. Lapse saab laagrisse tuua pühapäeval kell 18.00 ja ära viia reede õhtul.

– Eelmisel aastal käivitasime pilootprojekti – meil oli  päevane laager, vanemad said jätta lapse  laagrisse tööajaks (8.00-17.00). Asi toimis, inimesed tundsid huvi, eriti lapsed. Oli väga palju soove, et oleks ööbimisvõimalus, sest lapsed tulid Eesti eri kohtadest. Kui aasta tagasi said lapsed ööbida vanaemade ja vanaisade juures, siis sellel aastal saab ööbida laagris. Majad on planeeritud neljale inimesele, territooriumil on dušš, köök, söökla, tualet. Kõigepealt õpime suhtlemist hobustega, ratsutamise põhitõdesid ja laste sotsialiseerumist, et nad oskaksid meeskonnas töötada. Et iga laps julgeks tegeleda oma lemmikloomaga, kuna praegu on see lastele suur probleem. Lapsed on praegusel ajal isoleeritud elusloodusest ja veedavad palju aega nutiseadmetes. Laagri peamine eesmärk on suhtlemine elusloodusega, mitte ainult hobustega. Sellega soodustatakse laste harmoonlist arengut ja laste omavahelist suhtlust, et lapsed leiaks ühised huvid väljaspool kodu ja nutitelefone, – rääkis Arina Koppel.

Suhtlus laagri on kahes keeles – eesti ja vene keeles. Territooriumil on videovalve ja juhendajad on ratsaspordikooli kasvandikud.

– Pakume ratsatreeniguid väikestest suurteni.  Alustame väikeste ponidega, vastavalt vanusele, kehakaalule, kehaehitusele ja lapse eelistusele ja lõpetame suurte tugevate hobustega. Kasutame healoomulisi, lastele lojaalseid hobuseid. Ohutus on koolis esikohal. Püüame, et see sportlik harrastus oleks kättesaadav mitte ainult täiskasvanutele, vaid igale lapsele kuuendast eluaastast, – selgitas treener.

Lisaks ratsatreeningutele pakutakse laagris lauamänge, liikumismänge, ATV-dega sõitmist, hea ilmaga ujumist, matku ja vabaõhukino. Toimuvad erinevad meister-klassid, sealhulgas esmaabi osutamine. Arina Koppeli sõnul saab iga noor valida endale hobuse, kelle eest hoolitseb kogu vahetuse jooksul.

– Juba Vana-Kreeka mõtleja Gaius Stertinius Xenophon rääkis ratsutamise kasulikkusest. See pole kasulik mitte ainult füüsiliselt, vaid ka vaimselt. Suhtlemine hobusega puudutab last emotsionaalselt. Paljud on kuulnud hippoteraapiast – korrektsioon-rehabilitatsioonimeetod, mis põhineb teraapilisel ratsutamisel ja mõjub hästi mitte ainult liikumisaparaadile, vaid ka erinevate häirete, ka käitumishäirete ravil.  Meil on 26 hobust, kõigile leidub suur või väike sõber. Kui kinnitad lapsele hobuse, siis sõbruneb laps hobusega nii, et ei taha teda kellegagi jagada. Ta on tema sõber, ta ootab teda ja jalutamist ainult selle hobusega, – rääkis Arina Koppel.

Kool asub Vitsiku külas Toila vallas kümne kilomeetri kaugusel Jõhvist. Esimene vahetus algab juba 17. juunil.

Aleksandr Šteinert

Foto eraarhiivist

Reklaam