“Kurbust polnud, suvi lihtsalt lahkus…” – need kuulsa laulu read peegeldavad suurepäraselt suvepäevade põgusust. Ja hoolimata sellest, et suve lõpp on veel kaugel, on esimene kuu juba möödunud ja koos sellega põnevate sündmuste kaskaad. Suuri juubelikontserte, koolilõpetamisi ja riigipühi täis kultuurisündmuste keerises jäi silma vokaalansambli Illusio suvekontsert.

Möödunud laupäeval, 29. juunil, kui toimus ansambli kontsert “Ma elan armastades…”, tundus Kohtla-Järve tühi – ilmselt läksid paljud elanikud sooja ilma ära kasutades loodusesse. Noorte vokaalansambli Illusio kontserdile tulles ei eksinud aga need, kes eelistasid grillimisele ja rannale vaimutoitu – noored artistid hämmastasid publikut siiruse ja artistlikkusega. Nadežda Tolmacheva õpilased esitasid teoseid sellise pühendumusega, et tundus, nagu esineksid nad tuhandepealise publiku ees. Kontserdi kavas oli nii tänapäevaseid vene- ja eestikeelseid laule kui ka hitte möödunud aastatest. Etenduse emotsionaalsus puudutas kohaletulnuid sedavõrd, et ka pärast kontserdi lõppu lahkusid mõned saalist pisarsilmi.

Juba väljakujunenud traditsiooni järgi tervitas publikut ansambli üks põhisoliste David Kogan, kuulutas välja ansambli koosseisu ja selle juhi ning ühtlasi lõpetas kontserdi. Milles peitub kollektiivi saladus, kuidas selle liikmetel õnnestub publikut pisarateni puudutada, küsis nädalaleht Panorama Davidilt pärast kontserdi lõppu.

“Saladus on ansambli liikmete ühtsuses ja siiras soovis koos laulda, nautida seda hetke ja pakkuda rõõmu kõigile, kes meie kontserdile tulid,” – vastas noormees.

Kontserdile tulijate hulgas olid Tatjana ja Olga. Nad on ansambli esinemistel käinud juba mitu aastat ja tunnistasid, et iga kord õnnestub kollektiivil üllatada oma repertuaari mitmekesisusega ja valida lugusid, mis kõlavad kuulajate südames. Kohalikud talendid ei valmistanud ka seekord pettumust.

– Tatjana, mis pani teid sellisel päikeselisel päeval kontserdil osalema? Miks mitte suvila, rand või aed?

– Tulin just aiast. Pidin varakult lõpetama, sest mulle meeldib väga Illusio looming. Nende kontsertidel on alati eriline atmosfäär, on tunda soojust. Siin saab oma hinge puhata. Seetõttu püüan esinemisi mitte vahele jätta, – jagas Tatjana.

– Olga, millega kollektiiv teile silma jäi?

– Mu tütar hakkas koos nendega laulma. Sellest ajast olen käinud nende kontsertidel.

– Jäite truuks fänniks…

– Noh, fänn ja mingil määral ka tugi.

– Täna näeme, kuidas repertuaari uuendatakse, kuulsaid välismaiseid laule esitatakse vene keelde tõlgituna. Kuidas te sellistesse katsetustesse suhtute?

– Positiivselt. Huvitav on kuulda tuttavaid laule teises keeles. Peame proovima uusi asju. Mõned aastad tagasi meeldis mulle eriti filmidest pärit lugudel põhinev programm. Loodan, et nad naasevad uuesti selle formaadi juurde. Kuid otsus on nende teha. Peamine, et ansambel rõõmustaks meid jätkuvalt oma loominguga, – võttis Olga kokku.

Ansambel Illusio loodi 2014. aastal ning moodustati peamiselt kultuurikeskuse vokaalringi Kelluke vanematest kasvandikest ja lõpetajatest. Tänaseks on ansamblis 7 inimest vanuses 18 aastat ja vanemad. Vanimad osalejad, kaksikvennad Anton ja Aleksei Mazin, on 36-aastased. Nad on kollektiivis olnud umbes 10 aastat ja peavad teisi osalejaid oma teiseks pereks.

– Anton, Aleksei, täna kuulen õpilastelt sageli, et neil pole hobide jaoks piisavalt aega. Kuidas teil õnnestub leida aega vokaali harjutamiseks?

Anton: – Ajaküsimus on minu kui komandeeritu jaoks väga aktuaalne. Aja leidmine on raske, kuid ansamblis osalemise rõõm on seda väärt. Oleks vaid soovi. Tulen korra nädalas, vahel harvemini, aga proovi tulen alati hea meelega.

Aleksei: – Töötan põllumajanduses traktoristina ja veedan suve tööl.

– Tuleb ilmselt kabiinis proove teha?

– Muidugi, – vastab Aleksei rõõmsalt. – Kuulan laule, laulan kaasa ja näitan siis proovides neid kompositsioone, mis mulle meeldivad.

– Esitate lugusid erinevatest aastatest, mõned teist vanemad. Millise ülesande te endale selliseid töid tehes seate?

Anton: – Me ei püüa kopeerida originaalesinejate esitlusstiili. Tahame laulda läbimõeldult, siiralt, kuid lisades oma maitset, ilma teost rikkumata ja muutumata oma lemmikartistide paroodiaks.

Kohtla-Järve Kultuurikeskus, nagu ka teised sarnased asutused, läks üle suvistele tööaegadele – kollektiivid läksid puhkusele, töötajatel algas puhkuste hooaeg. Kuid juba sügisel on linna elanikel oodata kohtumist oma lemmikkollektiividega. Ansambel Illusio rõõmustab ka edaspidi oma publikut, näidates, et tõeline kunst on väljaspool aega ja olusid.

Ilja Telnov

Autori foto

Reklaam