Kohtla-rve suurim kultuurisündmus ja linna visiitkaart – suvine promenaadikontsert “Muusika vee peal” – kujunes seekord suurejooneliseks pidustuseks igile linnaelanikele ja lalistele. Neljandat korda rahvapargis toimunud ainulaadne promenaadikontsert i kokku Eesti ja lismaised muusikud, kelle esinemisi saatis suur edu.

Promenaadikontsert “Muusika vee peal”on ainulaadne oma asukoha poolest: lava on kokku pandud väikesele saarele keset pargi järve ning veepinnalt peegelduv muusika levib üle kogu linnapargi, muutes vabaõhukontserdi helide maagiaks. Kohtla-Järve haridus- ja kultuurivaldkonna abilinnapea Alevtina Jermakova rõhutas, et linnavalitsus ja kultuurikeskus ei säästnud selle pidupäeva korraldamiseks energiat ega vahendeid.

– Kontserdi eripäraks on asukoht. See on loodus, see on muusika, see on emotsioonide ja muljete kombinatsioon, – rääkis Jermakova. Tema sõnul meelitab kontsert vaatamata väljakutsetele igal aastal aina rohkem külastajaid, ka külalisi teistest linnadest nagu Rakvere, Tartu ja Tallinn, mis viitab ürituse populaarsuse kasvule.

Kontserdi uudsuseks oli tänavu kaldale paigaldatud suur ekraan, mis võimaldas pealtvaatajatel detailselt jälgida artistide etteasteid ja jälgida pargi eri paigus virtuoosse pianisti käsi. Korraldajate üheks tehniliseks katsumuseks oli kontsert-tiibklaveri toimetamine saarele, kuhu viib kitsas sild. Alevtina Jermakova märkis, et tegemist oli keerulise operatsiooniga, mis nõudis täpseid arvutusi ja terve päeva pilli jälginud häälestaja osalemist.

Sel aastal oli kontserdi programm eriti täiuslik. Lisaks traditsioonilisele õhtusele kontserdile pakuti publikule kolme erinevat üritust. Üks neist oli festivali “7 linna muusika” raames tšellokvarteti C-Jam esinemine. Abilinnapea selgitas: „ Oleme juba aastaid teinud koostööd Eesti Kontserdi ja Jõhvi Kontserdimajaga. Kuna sel aastal olid ürituste kuupäevad väga lähestikku, otsustasime need ühendada ja teha ühel päeval. Seetõttu toimus tšellistide kontsert “7 linna muusika” raames.

Järgmiseks oli tunnine kontsert, kus sai nautida Ameerikast pärit pianist Mihhail Bulõtšev-Okseri virtuoosset esitust. “See pole esimene kord, kui ta tuleb. Mihhail on rahvusvahelise festivali “Klassika embuses” korraldaja. Möödunud neljapäeval toimus meie kultuurikeskuses selle festivali galakontsert”, – lisas Jermakova.

Festivali kulminatsiooniks kujunes traditsiooniliselt Narva Sümfooniaorkestri kontsert Anatoli Štšura juhatusel. Sel päeval esitatavas orkestri uues kavas “Läbi ajastute ja stiilide” astusid üles flöödimängija Maria Elonen, klarnetisolist Kerli Ilves ja kitarrist Kirill Ogorodnikov. Meeleolu lõid pargis “elavad skulptuurid”, kunstnikud, Aleksandr Saveljevi linnaorkester, kohalikud käsitöölised ja isegi Kohtla-Järve tsiklimehed. Üks neist on professionaalne kitarrist Aleksandr Kurnosov, kelle muusika lisas festivali programmi erilist koloriiti ja mitmekesisust.

Sel aastal on promenaadikontserdist saanud ka kultuurivahetuse platvorm. Tänu koostööle MTÜga «Diplomatic Relations Project» said külalised tutvuda Hiina, Lõuna-Korea ja India kultuuridega. Hiina muusikud viisid läbi kalligraafia meistriklasse ja esitlesid erinevaid rahavuslikke mänge ning lummava etendusega esines India klassikalise tantsu rühm. Ürituse eelõhtul avati kultuurikeskuses Tšehhi ja Rumeenia saatkondade esitletud näitused, mis jäävad külastajatele avatuks.

Muusikaline maraton lõppes kell kaks öösel vabaõhudiskoga. Promenaadikontsert “Muusika vee peal”on saanud traditsiooniks ja seda plaanitakse korraldada juba järgmisel aastal ja sellest saab selle ürituse aastapäev. “Loomulikult on promenaadikontsert saanud Kohtla-Järve visiitkaardiks ja loodame, et projekt väljub meie linna piiridest ja saab kogu Ida-Virumaa tunnusürituseks”, – rääkis Alevtina Jermakova. Läbirääkimised artistidega juba käivad ja kuigi konkreetseid plaane hoitakse saladuses, lubavad korraldajad juubelikontserdi kordumatuks muuta.

Aleksandr Šteinert

Foto Igor Parv

Reklaam