Arutelud 2016. aasta suvel viimati noori kokku toonud Kurtna noortelaagri tuleviku üle on kestnud juba pikemat aega. Ja nüüd on laagri temaatika saanud uue pöörde: mõned aastad tagasi teatas Kohtla-Järve Linnavalitsus kavatsusest rekonstrueerida mitmete põlvkondade poolt armastatud puhkekoht. Firma Visioonprojekt töötas linna tellimusel välja laagri rekonstrueerimisprojekti, mis näeb ette laagri infrastruktuuri täieliku renoveerimise, mis parandab oluliselt puhkamis- ja elamistingimusi.

Linna ametnikud ütlesid, et projekt on kavandatud mahutama 300 inimest, sh 50 kohta personalile. Laagris saavad osaleda mitte ainult noored, vaid ka teised külastajad, ka karavanautodega reisijad.

Kõik suvemajad on ette nähtud sarnaste tüüpmajadena.11 hoonet on mõeldud noorte ja teiste klientide majutamiseks, üks personalile ja veel ühest hoonest pool on planeeritud meditsiinipunktile ja teine pool personali elamispinnaks. Projekti kuulub ka saunahoone.

Laagri sööklas hakatakse toitlustama kolm korda päevas ja on ka puhvet. Söökla kõrvale tuleb eraldi hoone, kus asuvad avalikud tualetid ja duširuumid. Need hooned toimivad ainult suvel.

Peahoone on projekteeritud aastaringseks kasutamiseks. Esimesele korrusele tulevad üldkasutatavad ruumid ja sanitaarruumid ning vaba aja veetmise alad, sealhulgas mängu- ja õpperuumid. Olemasoleva hoone arhitektuursed muudatused on minimaalsed ja see koosneb kolmest identsest hooneplokist, mis on teisel korrusel ühendatud ratastooliga ligipääsetavuse tagamiseks.

Peahoone teisele korrusele tulevad igasse hooneplokki elutoad ja kööginurgad. Peahoonesse tuleb kokku 99 majutuskohta: igas hooneplokis 28 voodikohta laagri külalistele ja 5 voodikohta personalile.

Pärast üksikasjalikku rekonstrueerimisprojektiga tutvumist külastasid Kohtla-Järve Linnavalitsuse liikmed ja töötajad Kurtna laagrit, et hinnata selle hetkeolukorda. Linnavalitsus plaanib esitada ettepaneku projekti linna eelarve strateegiasse lisamiseks ja investeerida aastatel 2026–2028 rekonstrueerimisse 6 miljonit eurot. Töid alustatakse eeldatavalt aastaringseks kasutamiseks mõeldud peahoone renoveerimisega.

23. juulil linna kodulehel ilmunud teade Kurtna laagri võimalikust taaselustamisest levis kiiresti infoportaalides. Juba enne keskpäeva ilmus uudis laagri endiste töötajate jututoas, kes jätkavad suhtlemist hoolimata sellest, et laagri sulgemisest on möödas palju aega. 30-liikmeline grupp elavnes ja tervitas uudist entusiastlikult. Igaüks neist jättis omal ajal killukese endast sellesse imelisse lapsepõlvemaailma ja nende südames kumab jätkuvalt lootus laagrisse naasta.

Kurtna noortelaager jäi paljudeks aastateks viimaseks munitsipaallaagriks kaasaegse Eesti territooriumil.

Kas linna ametnikel õnnestub leida võimalus noorte imelise puhkekoha taaselustamiseks või jääb projekt vaid paberile, saades kellelegi heaks valimisreklaamiks – seda näitab aeg.

Ilja Telnov

Foto erakogust

Reklaam