Esmaspäeval, 29. juulil, avas Kohtla-Järve Noortekeskus taas uksed aktiivsetele noortele, kes keskuse töötajate puhkuse ajal jäid ilma põnevatest viktoriinidest, harivatest õpitubadest, ühistest kokkamisõhtutest ja erinevatest ülesannetest, mida noorsootöötajad noortele ette valmistavad.

Juba keskuse esimesel tööpäeval oli rattaparklas rahvarohke. Poisid ja tüdrukud ei tulnud siia mitte ainult rattaid korda tegema, vaid ka eelseisva päeva plaane arutama. Soojenduseks jalgpalli mänginud siirdus seltskond teismelisi rattaga sõitma. Osa isiklikke asju jätavad noored keskusesse, kuhu naastakse mõne tunni pärast, et oodata palavuse taandumist ja taastada jõudu, midagi süüa ja erinevaid mänge mängida, mille valik keskuses on üsna ulatuslik.

Loomingulisele tegevusele orienteeritutele viisid keskuse töötajad läbi ülesandemängu “Korda fotot” («Повтори фото»), kus noored said lisaks oma pildistamisoskustele ilmutada ka loovust. Üks rühm lapsi mängis renoveeritud verandal entusiastlikult Jengat, teised aga olid ametis seebimullide puhumisega. Noored osalesid suurima ja pikima seebimulli võistlusel ning võistkondlikel võistlustel.

Lisaks terve nädala Noortekeskuses ja selle territooriumil toimuvatele väiksematele meelelahutus- ja haridusprogrammidele valmistab meeskond ette ka suuremaid üritusi.

– Näeme, et noored hakkasid igatsema ja valmistusid uueks hooajaks isegi vaheajal. Vaatasime kusagil midagi, õppisime midagi. Tore oli näha, et noored ootasid keskuse avamist, – räägib noortekeskuse direktor Alissa Linter. Ta rääkis, et lähiajal on keskusel plaanis ellu viia kaks suurt projekti – noorte töömalev ja noorte festival NoorteFest. – Meil on augusti planeeritud töömalev, mille raames on sel aastal kaks viiepäevast vahetust. Viimaste aastate praktika on näidanud, et vahetuste korraldamine suve esimesel poolel pole otstarbekas, kuna laagri toimumise kuupäevad kattusid sageli linna suurürituste ja koolilõpetamistega. Jaanipäevani oli raske leida tervet vaba nädalat. Augustis on ürituste graafik vabam, mis võimaldab läbi viia korraga kaks vahetust. Meil on plaanis näiteks Tammiku mikrorajoonis värvida pumptracki käsipuud ja piirded. Kõik objektid kooskõlastasime linna ametnikega. Peab ütlema, et esialgu kahtlesime, kas linn maleva läbiviimiseks piisavalt raha eraldab, sest praegu pole just kõige kergemad ajad, kuid meie rõõmuks toetas linnavalitsus meid, kõik vajalikud tööriistad ja värvid on juba ostetud. Juba enne puhkusele minekut hakkas meeskond valmistuma meie juba traditsiooniliseks saanud suurürituseks “NoorteFest”. Suve alguses saatsime välja kutsed festivalil osalemiseks ja juba siis hakkasime vastuseid saama. Seni on registreerunuid vähe, kuid mõistame, et praegu on veel puhkuste aeg, suurem osa avaldusi esitatakse augustikuu jooksul ja loomulikult on neid, kes kandideerivad viimasel hetkel. Oleme selleks valmis, et Ahtme väljaku suurus lubab meil mitte muretseda selle pärast, et mõnele osalejale ei jätku kohta.

– Mis on Teie arvates noortefestivali populaarsuse saladus?

– NoorteFest on mõeldud laadana, kus on esindatud linna ja riigi õppeasutused, huviringid ja spordisektsioonid, kultuuri- ja loomemajad, erinevad organisatsioonid ja asutused…

– Tuleb tunnistada, et individuaalselt ei suuda iga spordiklubi või osakond läbi viia nii suurt üritust, mis pakuks huvi erinevatele elanikkonna gruppidele.

– Jah, festivali territooriumil toimuvad kontserdiprogrammid, meistriklassid, mänguasjade laat ja quest-mängud. Ja kuna see toimub sügise alguses, mil kõik klubid ja spordisektsioonid võtavad vastu õpilasi, on osalemine enam kui õigustatud. Seetõttu püüavad need, kes mõistavad ja näevad festivalil osalemisest enda jaoks kasu, sellest mitte ilma jääda.

– Milliseid samme tuleb majanduslikus plaanis astuda, et festival toimuks?

– Alates festivali kolimisest Ahtme väljakule oleme loobunud lava rentimisest ja paigaldamisest, kuna ainuüksi selleks kulus umbes 70 protsenti kogu festivali eelarvest. See võimaldas üritusi läbi viia ka neil aastatel, mil linna eelarve polnud just kõige paremas vormis, – ütles Alissa Linter.

Vaatamata sellele, et festivali NoorteFest ettevalmistused on juba alanud, ei unusta keskuse meeskond igapäevasündmusi. Nagu ütles noorsootöötaja Jelena Krivodonova, tõotab viimane suvekuu tulla tegus. „Lapsi ootavad mitte ainult meelelahutusüritused keskuses, vaid ka väljasõidud loodusesse. Seega plaanime külastada Aidu veespordikeskust, kus õpime SUP-laudadel ujuma”, – jagas Elena Krivodonova plaane.

Samuti jätkasid 1. augustist tööd kõik Noortekeskuses tegutsevad ringid.

Ilja Telnov

Foto erakogust

Reklaam