Kohtla-Järve kunstigaleriis Valge Saal avati 3. septembril Kohtla-Järve Kunstnike Ühenduse, Vene Kunstnike Ühenduse Eestis tegevkunstnik Olga Žarkova maalide isikunäitus, millest kujunes linna kultuurielu tähelepanuväärne sündmus. Näitus on eriline, pühendatud autori kahele juubelile: 50. juubelile (sünnipäev on septembris) ja ametialasele – Kohtla-Järve Kunstide Kooli kunstiosakonna õpetajana töötamise 25. aastapäevale, sest Olga Žarkova ei ole ainult kunstnik, vaid kunstnik-õpetaja ning talle on omistatud ka väljateenitud aunimetused: “Aasta õpetaja” ja “Aasta lemmikõpetaja”.

Vernisaaž oli rahvarohke: kolleegid – kunstnikud ja õpetajad, endised ja praegused õpilased ja loomulikult tema loomingu austajad. Kõlasid soojad õnnitlused ja soovid.

Nagu Olga Žarkova enne vernisaaži algust nädalalehele Panorama ütles: „See on retrospektiivne näitus. Siin on tööd minu kullafondist ehk need tööd, mida ma kunagi ei müü, näiteks sari “Tatjana”, aga ka selle aasta kõige uuemad tööd – neid on 17 ja kokku on välja pandud 41 tööd. Enamasti suures formaadis. Need on maastikud, portreed, natüürmordid. Ka Ida-Virumaal ja Eesti eri paigus plenääridel loodud maastikud. See maastik, mis mul õnnestus näituse jaoks maalida, sündis sõna otseses mõttes päev tagasi vabas õhus, nii et värv pole veel jõudnud kuivada. Kohtla-Järve Kunstnike Ühenduse suvine plenääride hooaeg oli lõppemas ja see peeti Liimalas, kus tuli maalida vihmas. Kõik tööd siin on tehtud õlivärvidega – just sellise otsuse tegin näitust korraldades, kuigi mul on ka akvarelle. Käesolev näitus on jätk aasta alguses toimuvale näituste sarjale. Nüüd on samal ajal näitused paralleelselt veel kahes kohas – Simuna rahvamajas ja Kohtla-Järve Kultuurikeskuses. Mul on palju töid. Enamikke ideid-süžeesid leian endiselt enda ümbert – loodusest, inspiratsiooni ammutan ka reisidel, tulen tagasi alati mõne uue tööga. Reisimine on lõputu inspiratsiooniallikas: näed uusi kohti – tekivad mingid uued värvid, näiteks Hispaania smaragdroheline meri… Alati, kui kuhugi sõidan, võtan kaasa akvarellid ja teen visandid ning kodus kannan need suurtele lõuenditele. Kõik need aastad olen püüdnud ühendada ja täiendada tööd koolis õpetajana ja loomingut kunstnikuna: tavaliselt leian oma loominguks aega nädalavahetustel. Oma töödes püüan edasi anda rahulikkust, rahu – maailma ilu. Elu ise… Tänan Valge Saali administratsiooni võimaluse eest siin oma töid eksponeerida, aga ka meie linna, et meil on selline kunstnike liit, et linn aitab meil laiendada loomingulisi kultuurisidemeid – võimalus õppida ja areneda. Ja Eesti Kultuurkapitali isiklikult minu abistamise eest. “

– Näitus on huvitav, särav, tööd on äratuntavad, sest Olga Žarkoval on oma professionaalne käekiri, – ütleb Kohtla-Järve Kunstide Kooli kunstiosakonna õppealajuhataja, Kohtla-Järve Kunstnike Liidu esimees Aarne Hanni. – Siin on esitletud peamiselt tema kullafond ja pärast vaatamist olete tõesti veendunud, et need on head tööd, pluss mõned värskemad tööd. Tore on kõike koos näha. Soovin, et Olga jätkaks kunstiga tegelemist sama viljakalt ja edukalt veel pikki aastaid. Hiljuti olime plenääril Kuremäel, samuti Liimalas ja need maalid on juba näitusel. Eestis on vähe kunstnikke, kes maalivad otse looduses, tavaliselt maalivad nad ateljees. Olga maalid on otsene kontakt loodusega. Ja see on väärtuslik. Oleme Olgaga kolleegid kunstikoolis. Olga on hea, usaldusväärne inimene ja õpetaja, tema peale saab alati kindel olla – ta teeb kõike parimal võimalikul viisil. Temaga on alati rõõm töötada – siiani pole probleeme olnud. Soovin, et kõik õpetajad oleksid nagu Olga Žarkova.

– Mulle meeldib külastada kunstnike tööde näitusi, seega pole ma siin juhuslikult, – ütleb Tatjana Varju. – Tööd meeldisid mulle väga: kõik on väga siiras – kõik on täpselt minu lainel. Ostaksin isegi mõne mulle eriti meeldinud maali koju… Valge Saal on võimalus kokku puutuda loomingulisusega, eriti meie linna elaniku, suurepärase kunstniku Olga Žarkova loominguga. On suur õnn, et Kohtla-Järvel on selline pärl, pean silmas kunstnik Olga Žarkovat ja kunstigaleriid. Kunstnikud ei saa ju eksisteerida ilma oma tööde näitusteta, vaatajateta. Ja võimalus oma töid eksponeerida ja näidata sellises uhkes näitusesaalis on suur asi.

– Sain tõelise naudingu, – jagab Ksenia Smirnova oma muljeid. – Olga Žarkova on särav maalikunstnik. Kõik tööd on ilusad – neilt ei saa silmi ära, kuid eriti võlus mind hämmastav sari “Tatjana” – Puškini või täpsemalt Onegini Tatjana. Kõik maastikud on vaimustavad, see üks – kuldne sügis, nii armas ja nii läbistav… Olga Žarkova maalid on minu teada Puškini muuseumi kogus ja erakogudes Venemaal, Soomes, Eestis. Õnneks on ka minul kodus tema töid. Nad toovad alati rõõmu – toovad valgust ja soojust.

– Täna on juubelinäitus, retrospektiiv. Teosed on tuntud, pälvinud juba oma maine maalilisuse ja erilise teostusega, nagu Olga Žarkova seda tavaliselt teeb. Ma arvan, et see üritus on Valgele Saalile ja Kohtla-Järve linnale sündmus: vähesed saavad endale lubada nii maalilisi asju nagu Olga. Ta on muidugi konservatiivne – teeb kõike klassikalises võtmes. Ja ta teeb kõike asjatundlikult ja professionaalselt – tulemus on selles ruumis teie silme ees. Hindan tema loovust, sellepärast tulin teda õnnitlema. Näitus on imeline, – võtab kuulus kunstnik Juri Horev kokku.

– Olga on kunstnik, kes areneb ja täiustub pidevalt: tema tööd lähevad aina paremaks ja seda on näha ühelt näituselt teisele (ja tal on neid palju, personaalseid), – leiab kuulus kunstnik, endine kolleeg kunstikoolis Leili Pure. – Ka sellel näitusel saab näha nii varem maalitud kui ka värskeid töid. Ja värvivalik on muutunud paremaks.

– Olen alati üllatunud, kuidas Olga Žarkova kõike jõuab, – naeratab tema kolleeg kunstikoolist Viktoria Krivoglazova. – Ta on hooliv, armastav ema ja abikaasa, hoiab korras nii maja kui ka suvilat (kasvuhooned peenardega), tegeleb viljakalt loominguga. Ta õpetab kunstikoolis – tal on palju õpilasi, lisaks tegeleb ta meie linnas sotsiaaltööga. Olen alati üllatunud, kuidas tal kõigeks aega on. Ta ei unusta midagi, aitab kõiki ega keeldu kunagi abistamast. Asendamatu inimene ja kolleeg. Tema õpilased osalevad pidevalt erinevatel konkurssidel ja tavaliselt edukalt. Kuid eriti hämmastab mind Olga looming, alati positiivne. Vaatad tema töid ja tahad uskuda parimasse. Mitte ainult esteetilise naudingu saamiseks, vaid ka hinge laadimiseks ja toitmiseks. Kõik tööd on täidetud valgusega, eluga – elutahtega, eluarmastusega. Tema sisemine “mina” on kuvatud tema töödes.

– Olga Žarkova on minu õpetaja, – selgitab Sofia Starogorodtseva. – Õpin Kohtla-Järve Kunstide Kooli kunstiosakonnas. Väga hea, lahke õpetaja. Ta õpetab väga hästi. Vaatasin näitust suure rõõmuga, ilusad tööd, seal on mille poole püüelda – tahan õppida sama kaunilt joonistama. Peaksime võtma eeskuju Olga Žarkovalt: ta pole mitte ainult hea õpetaja ja väga loominguline kunstnik, vaid ka hea inimene. Mul on vedanud, et ta on minu õpetaja.

– Kui toimuvad Olga Žarkova tööde näitused, proovin neid alati vaatamas käia, ma pole neid kunagi vahele jätnud, nii et tulin siia koos sõbraga, – ütleb Valentina Lukitševa. – Mulle meeldib väga tema maalimisstiil, see on väga inspireeriv. Ta on suurepärane. On võimatu jääda ükskõikseks – alati on imetlus, rõõm. Muidugi eelistan meretemaatikat, erinevaid maastikke. Vaatad maale ja tunned kohe ära tuttavad kohad: Kuremäe, Toila-Oru, Toila… Olga Žarkova oskab väga hästi värve valida, värvidega mängida. Ja see köidab mind väga. Lahkun näituselt hea tujuga, naeratusega. Minu jaoks on see näitus nagu ravim hingele. Meie linnas on palju häid kunstnikke, kuid Olga Žarkova on eriline kunstnik, hingestatud kunstnik.

…Olga Žarkova tööde isikunäitus, omamoodi kulminatsioon loomingu juubeli näituste maratonil, jätkub pärast näituse sulgemist 27. septembril Valges Saalis teistes Eesti ja Tallinna näitusesaalides.

Antonina Vaskina

Autori foto

Reklaam