Jõhvi Heino Lipu staadioni jalgpalliväljakule tuli koos mängijatega ebatavaline võistkond: üheksa Päite loomapargi hoolealust. Spordivormi asemel on neil jalutusrihmad, putsade asemel pehmed käpad ning osalemise eesmärk leida kodu ja omanik. Idee pakkus välja vabatahtlik Anastassia Romanova ning seda toetasid Jõhvi jalgpalliklubi Phoenix mängijad. Üritus toimus Eesti jalgpalli esiliiga B-alagrupi võistkondade meistrivõistluste raames, mis aitas pälvida avalikkuse tähelepanu ja anda koertele võimalus uueks eluks.

Päite loomapargi perenaine Ksenia Klotškova sõnul oli see esimene kogemus koerte viimisel nii suurele üritusele. „Idee oli juhtida avalikkuse tähelepanu kodutute loomade probleemile ja näidata, et varjupaikades on palju imelisi koeri, kes vajavad uut kodu,” – räägib Ksenia. Kõik üheksa koera valiti spetsiaalselt üritusel osalemiseks, arvestades nende iseloomu ja füüsilist vormi. Varjupaigas on 25 koera, kuid paljud, näiteks eakad või halvasti sotsialiseerunud, ei saanud stressi ja füüsiliste piirangute tõttu osaleda.

Üritus toimus 22. augustil ning nädal hiljem leidis osa osalenud koertest uue kodu. „Kuigi kolmele koerale uute kodude leidmine pole tõenäoliselt kampaaniaga otseselt seotud nägime, kui palju tähelepanu see sotsiaalvõrgustike abil äratas, – jagas Ksenia. – Tänu sellele on meil võimalus rääkida igast loomast, tema omadustest ja muidugi ka sellest miks on oluline võtta lemmikloom varjupaigast.”

Juba mitu aastat regulaarselt varjupaika abistanud Anastassia Romanova võttis enda peale mitte ainult aktsiooni korraldamise, vaid ka selle propageerimise. Ta rääkis oma soovist varjupaiga loomadele tähelepanu juhtida: „Käin Päites igal nädalal. Filmin koeri, pildistan, et rohkem inimesi teaks varjupaiga hoolealustest. Iga koer väärib individuaalset lähenemist ja ma püüan nende iseloomu ja käitumist sotsiaalmeedias näidata.”

Aktsiooni idee tekkis Anastassial pärast seda, kui tema tütar saatis video jalgpallimeeskonnast, kes kutsikad süles väljakule läks. „Tütar soovitas juba ammu midagi sarnast teha, aga õiget hetke polnud. Ja kui ma seda videot uuesti nägin, sain aru, et on aeg tegutseda. Võtsin Phoenixiga ühendust, pakkusin Kseniale idee välja ja kõik olid nõus,” – jagab Anastassia.

Ürituse üks emotsionaalsemaid hetki oli Betty-nimelise koera osalemine. Ta on varjupaiga kauaaegne hoolealune ja liigub ringi spetsiaalses ratastoolis. Betty lugu on liigutav: ta sai kuus aastat tagasi löögi autolt ja tal tekkis seljaaju vigastus, mistõttu ta ei suuda oma tagumisi jalgu kontrollida. Kuid see ei takista tal elu nautimast. „Tal on oma kaitseingel – vabatahtlik Roman, kes jalutab temaga iga päev, ujutab meres ja viib ta isegi nädalavahetuseks koju,” – räägib Ksenia.

Päite varjupaik otsib aktiivselt mitte ainult oma hoolealustele uusi omanikke, vaid ka kuraatoreid, “kaitseingleid” – inimesi, kes on valmis konkreetset looma rahaliselt toetama. Eelmisel aastal käivitas varjupaik kampaania, kus igale loomale otsiti inimest, kes maksaks tema toidu või ravi eest. „See aitab meid eriti talvel, kui rahalist toetust on eriti vaja,” – selgitab Ksenia.

Loomapargi üks seni märkimisväärsemaid projekte on kodu- ja metsloomade rehabilitatsioonikeskuse ning vabatahtlike küla rajamine, millest saab esimene selline keskus Eestis. Projekti toetab õiglase ülemineku fond, kuid 20% kogusummast, umbes 90 tuhat eurot, peab varjupaik ise koguma. „See on ainulaadne keskus, kus rehabiliteeritakse väga erinevaid loomaliike, sealhulgas neid, kes vajavad pidevat hoolt. Loodame väga, et saame selle ehitatud, sest sellest saab oluline osa meie liikumisest loomade elutingimuste ja taastumise parandamiseks,“ – jagab Ksenia.

Jalgpalliklubi Phoenixi valik aktsioonil osalemiseks ei olnud juhuslik. Anastassia ütles, et tal on selle klubiga seotud isiklikud mälestused. «Minu tütar alustas jalgpallurikarjääri Phoenixis ja tänu temale armusin sellesse spordialasse. Varem olin jalgpalli suhtes skeptiline, kuid nüüd on see minu jaoks midagi erilist. Ühendades oma armastuse jalgpalli ja koerte vastu, tahtsin luua midagi ilusat. Minu jaoks oli oluline, et inimesed näeks, et distsiplineeritud jalgpallurid ja koerad suudavad luua koos harmoonilise pildi,” – rääkis ta.

Lisaks jalgpallivõistlustele plaanib varjupaik teha koostööd kohalike ametitega. “Päästeameti Ida-Virumaa töötajad pakkusid välja, et teeme meie loomadega ühise kalendri. Loodame, et jõuame selle projekti ellu viia sügiseks,” – jagab Ksenia.

Sellised üritused mitte ainult ei tõsta avalikkuse teadlikkust kodutute loomade probleemidest, vaid aitavad ka varjupaiga koertel leida armastavad kodud. Nagu Ksenia Klotškova märgib, väärib iga loom kodu ja hoolt ning varjupaik jätkab oma jõupingutusi, et leida oma hoolealustele omanikke ja “kaitseingleid”.

Denis Ozerov

Foto FC Phoenix

Reklaam