Vanasõna “Esimene lumi paneb hobuse nutma” tegelikult tähendab, et viletsal talvealguse lumeteel on hobusel raske rege vedada. Kui keeruline oli firma „N&V” töömeestel võitlus, aastavahetuse lumega ja kas raske töö pani „mehed nutma”, nendele küsimustele otsisime vastust firma juhilt Jevgeni Makarov.

Tõesti, töökoormus aastavahetusel järsult tõusis, eriti just ööl vastu 2. jaanuarit. Kohati oli lume paksus 15-20 cm. Jevgeni Makarov rõhutab, et firma oli selliseks ilmamuutuseks ammu valmis. Vastavalt tööplaanidele oldi juba 15. oktoobril valmis lumetõrjega tegelema. Tegelikult lumetõrje algab ilmaennustuse analüüsiga, siis koostatakse valvegraafikud. Masinapark oli talveks ammu valmis.

Aastavahetuse lumeolukorda raskendas asjaolu, et lumi oli märg. See tähendab, et ühe lumelükkamisega, korraga kogu lumekihti ei ole võimalik eemaldada. Aga saime hakkama, märgib Jevgeni Makarov.

Tänavu talvel, tegeleb firma „N&V” lumetõrjega Narvas, Sillamäel, Jõhvis, Kohtla-Järvel, Jõgeval ja Tartus. Igas omavalitsuses on „N&V” tehnika ja töömehed valmis oma tööd tegema 24/7 graafiku alusel. Paljudel firma töötajatel jäi sellel aastavahetusel, perega peolauas istumine järgmisteks kordadeks.

Makarov mainib, et tavaliselt reguleerivad lumepuhastust teede 4 kategooriat, selline on Eestis kehtiv seadus. Esimesena korrastatakse peateed, kus liigub ühiskondlik transport, siis alles tuleb jrg teistele teedele, sealhulgas ka hoovisisesed teed. Iga firma, kellel on omavalitsustega sõlmitud lepingud, koristab just need teed, mis on lepinguliselt paika pandud. Näiteks „N&V” kohustuseks ei ole eraterritooriumide lumetõrje. Ka korteriühistute maa-alade lumetõrje on omaniku mure. Ja mitte ainult lume- vaid ka jäätõrje on territooriumi valdaja küsimus.

Jäätõrje suurematel teedel on aga „N&V” töökohustus, aga just nendel teedel, mida lepingute alusel peab firma haldama. Õnneks on tehtud suured soola-liivasegu varud.

Jana Kuiv

Reklaam