Huvitaval kombel on Jõhvi linna talvised liuväljad alati tekitanud kõrgendatud huvi meedias. Tänavu plaanib Jõhvi vallavalitsus katta jääga kolm liuvälja.

Jõhvi liuväljadega on läbi aastate juhtunud kummalised lood. Näiteks 2008. aastal sai talvist libedust nautida maikuus. Uudisteportaal DELFI kirjutas siis nii: „Sürrealistliku vaatepilti, kus inimesed soojal ajal uisutavad, näeb Jõhvis umbes nädal aega. 10×10 meetri suurune plastjää toodi Hollandist ja on paigaldatud otse keskväljaku kivisillutisele”. Selle algatuse taga olid OÜ Alexan Grupp ja Tartu jäähokiklubi Kalev.

28. veebruaril 2018 kirjutas Jõhvi Teataja kahest kohalikust liuväljast. Leht annab teada, et linna rajati kaks liuvälja – kirikuauku ja mikrorajooni, uisutajaid jätkub mõlemale. Ühe linnakodaniku Mareti ütlus kõlas siis nii: „Kirikuaugus olev liuväli on õhtuti mõnus, toob noori ja lapsi kokku, Meil on asjad korraldatud nii – tüdruk uisutab sõbrannaga ja mina ootan üle tee kohvikus, joon teed”. Veel saame kohaliku lehe veergudelt teada, et liuväljade rajamisel olid abiks Järve Biopuhastus ja Päästeamet.

Kui minna veel ajas tagasi, siis meenub, et 2008 aasta talvel pidi mitmel korral taastama liuvälju, sest ilmad olid muutlikud. Liuväljad olid rajatud mikrorajooni ja Ahtme spordihoone juurde.

Eesti Tuletõrjemuuseumi arhiivis aga leiab foto aastast 1910. Ajaloolisel fotol on Jõhvi Vabatahtliku tuletõrje seltsi liikmed kogunenud nn Teenistuse platsile rajatud liuvälja juurde (foto TTM F2208).

Talvel 2021 avatakse Jõhvi linnas kolm liuvälja – Mihkli kiriku juurde, Hariduse tänavale ja linnaparki Pargi keskuse juurde. Vallavalitsus, lootes heale talveilmale, võttis oma plaanidesse liuväljade avamise nädalavahetusel (9-10 jaanuar). Jõhvi linna liuväljade asukohad valiti välja 5. jaanuaril. Ja juba 6. jaanuaril alustati Jõhvi mikrorajoonis, platsi lumest puhastamist, ütles fraktsiooni „Jõhvi – Meie kodu” esimees Andrei Ojamäe.

Valimisliidu „Jõhvi – Meie kodu” liider Nikolai Ossipenko märkis, et Jõhvis oli aastatega juurdunud tava avada kaks liuvälja. Sellel korral fraktsiooni „Jõhvi – Meie kodu” koosolekul otsustati, et linn saab kolm liuvälja. Vajadust selleks tõestavad Jõhvi elanike pöördumised võimude poole. Praegu on liuväljade rajamine eriti aktuaalne, kuna spordikeskused ja saalid on kinni. Inimestel palutakse rohkem aega veeta just õues, kasutades selleks kõiki talvesportimise võimalusi. Andrei Ojamäe on kindlal arvamusel, et liuväljad „pakuvad konkurentsi” koduarvutitele ja annavad hea võimaluse noortele, aktiivseks füüsiliseks tegevuseks.

Larissa Kaljurand

Reklaam