Lüganuse kihelkonna külade elanikud tähistavad 24. juulil kihelkonna 780. Aastapäeva. Pidupäev saab alguse rongkäiguga, mis algab kell 11.00 Lüganuse kiriku juurest ja liigub Lüganuse kooli parki. Korraldajate soov on, et iga küla tähistaks esinduse omaenda kujundatud sildiga – et oleks uhke olla ja meeldejäävalt eriline.

Aastal 1241 Taani hindamisraamatus nimetatud, seega Lüganuse kihelkonna vanimad külad: Aa, Aidu, Erra, Hirmuse, Kestla, Koljala, Lüganuse, Maidla, Mehide, Moldova, Purtse, Saka, Savala, Soonurme, Varja, Voorepera. Kihelkonna noorimad külad on: Aidu-Liiva, Aidu-Nõmme, Aidu-Sooküla, Aruküla, Arupäälse, Aruvälja, Erra-Liiva, Irvala, Jabara, Jalastu, Kalmeistri, Koolma, Kopli, Kulja, Kääniku, Liimala, Lipu, Lohkuse, Lümatu, Lüganuse-Matka, Purtse-Matka, Erra-Liiva, Erra-Matka, Mustmätta, Oandu, Ojamaa, Piilse, Rebu, Rääsa, Ojamaa, Salaküla, Sirtsi, Soppe, Tagama, Tarumaa, Uuemõisa, Uniküla, Veneoja, Virunurme, Vainu, Varinurme.

Kõigis loetletud külades pole paraku enam elu, mõnda pole enam kaardilgi, kuid nii mõnegi omaaegse küla kunagisi elanikke on tänaseni meie seas. Väga tore oleks, kui nemadki esindaksid oma endist koduküla rongkäigus – see oleks ühtlasi kena meenutus ja austusavaldus meie kadunud küladele. Kui tunned ära oma küla, räägi naabritega ja lepi kokku rongkäigus osalemine. Kui tead naaberkülast kedagi, kes võiks olla huvitatud – kutsu ka teda!

Tänavu möödub 780 aastat Lüganuse kihelkonna ja vanimate siinsete külade esmamainimisest Taani hindamisraamatus aastal 1241. Seda daatumit aluseks võttes on Lüganuse rahvas viimased 30 aastat tähistanud iga viie aasta järel kihelkonna aastapäeva. Nii ka tänavu.

24. juulil on kogu kihelkonna rahvas oodatud Lüganusele, et veeta üks mitmekesine päev täis ajalugu, muusikat, laulu ja tantsu ning muid vahvaid ettevõtmisi noortele ja vanadele.

Kihelkonnapäeva kava:

10.00 kirikukontsert – pilli mängivad ning laulavad Kaarin Aamer ja Kristi Alas
11.00 rongkäik kirikust kooli juurde – kogu kihelkond külade kaupa
12.00 vestlusring kihelkonna ajaloost kooli pargis – kõnelevad ajaloolased
14.00 kontsert karjakastellis – tuju tõstab Curly Strings
15.00 – 19.00 külaplatsil õpitoad ja tegevused suurtele ja väikestele – lapsi lõbustab Pipi
16.00 külaplatsil muusikalis-murdekeelne etteaste – Lüganuse jutte saadavad pillidel Tõnu Raadik, Ants Õnnis ja Endel Valkenklau
19.00 külaplatsil tantsuõhtu – Tõnu Raadik, Ants Õnnis ja Endel Valkenklau

* Toimub kohalike toodete müük, kõik valmistajad on oodatud müüma.
Kellel on midagi toredat õpetada (näiteks vikati teritamine, landi loopimine, vitstest punumine jne) ja soov seda teha, anna meile varakult teada ja lepime kokku.
Lahkesti on oodatud igasugune abi ja toetus kihelkonnapäeva korraldamisel – olgu see rahaline panus või kaasalöömine kohapeal. Kõik abilised ja toetajad saavad tunnustatud ja tänatud!
Palume ka tagasisidet, andke oma osalemisest teada. Küsimuste korral võtke palun julgesti ühendust. Lüganuse kihelkonnapeva korraldavad Lüganuse Tagaküla MTÜ ja Lüganuse Küla Selts

Laila Meister, korraldustoimkonna liige

Reklaam