Virumaa koguja Samuel Golomb otsustas kinkida Jõhvi jalgpallimuuseumile 10 albumilehte jalgpalliteemaliste postmarkidega. Filateelianäituse avamine toimub 31. juulil kell 10.00. Samal päeval algusega kell 11 algab Jõhvi linnastaadionil veteranide turniir, mis on pühendatud FC PHOENIX 10. aastapäevale.

ERFS ESTONIA liige Samuel Golomb tegeleb postmarkide kogumisega üle 54. aasta. Tema näitusi „Helisevad postmargid”, „Filmikaadrid markidel”, „Eesti kirjanikud postmarkidel” ja „Minu tähed Tooras” on eksponeeritud üle kogu Eesti. Ka Jõhvis on olnud Virumaa koguja näitusi uudistada Mihkli kirikus ja Kontserdimajas.

Jõhvi jalgpallimuuseumi näitusel „Jalgpalli filateelia” on üle 100 postmargi, margiploki, esimese päeva ümbriku ja eritembeldustega postkaarti. Esindatud on 23 riigi filateelia väljaanded, nende seas sellised eksootilised riigid nagu Manama, Nikaraagua, Sahara. Näitusel on rahvusvaheliselt tunnustamata Dnestri-äärse Vabariigi ehk Transnistria margiplokid.

Ka Eesti Post (OMNIVA) on täiendanud kogujate albumeid jalgpalliteemaliste postmarkidega. 1993. aastal kasutas Eesti Post eritemplit, mis oli pühendatud Eesti-Itaalia kohtumisele MM valikmängudel. Aprillis 1998 ilmus postmark „Jalgpalli MM 1998”, selle kujundas Vello Lillemets. Arvestades jalgpalliteemat ja suurt huvi selliste markide vastu oli postmargi trükiarv 792800. Augustis 2009 ilmus Lembit Lõhmuse poolt kujundatud tervikasi „100 aastat Eesti jalgpalli”.

Selle aasta 30. augustil ilmub uus Eesti postmark „Eesti Jalgpalli Liit 100”. Ilmumise päeval kasutatakse esimese päeva templit ja müügile tuleb esimese päeva ümbrik.

Samuel Golombi näitus „Jalgpalli filateelia” on kujundatud postmargialbumi lehtede stiilis. Just sellised kiletaskutega margialbumid on kogujate seas kõige populaarsemad.

Varem on Samuel Golomb kinkinud Jõhva jalgpalli muuseumile valiku Norra jalgpalliteemalisi postkaarte. Jõhvi jalgpalliklubi FC PHOENIX motoks on „Jalgpall see on elu!”. Veidi klubi motot muutes, võib sama öelda ka koguja Samuel Golombi kohta – „Postimaailm see on elu!”

Larissa Kaljurand

Reklaam