Projektipäevad on meie koolis vahetult enne vaheaeagasid viimasel koolipäeval. Kooli neljast suunast on minu juhendada Keel ja meedia.

Meedia on lai mõiste ning haarates enda alla väga paljusid erinevaid informatsioonikandjad, siis selle suuna valinud õpilaste jaoks on oluline  hankida piisavalt informatsiooni, et lahti mõtestada ning arus saada, mis on siiski meedia ja mida kõike hõlmab. Samas on võimalus õpilastel ise lüüa kaasa milleski tänapäeval väga olulises ja põnevas, teha koos midagi ägedat, näiteks hakata oma kooli ajalehte tegema, kooliraadiaot, kooli tutvustav lühike film jm. Sellest tulenevalt sai mõeldud meedia suunale tegemised projektipäeval.

Hommik algas eelmisel õppeaastal programmi Pärandivaderid talgutest Mida aken peegeldab? kokkuvõtva kogumiku tutvustamine muinsuskaitseekspert Nele Renti poolt, kes tormist hommikut trotsides sõitis kohale lausa Pärnust. Kogumik sisaldas õpilaste poolt pildistatud erinevasat ajastust aknaid Virumaal.

Kuna tegu oli fotodega, siis järgmiseks külaliseks oli fotograaf Dmitri Vorobiev, kes andis ülevaate fotograafiast ja oma töödest ning selgitas, kuidas teha üks väga ilus ja korrektne foto. Järgmiseks oli lühike ülevaade, kuidas peab üks korralik intervjuu ja reportaaž olema ning õpilased said ise inervjueerida erinevates suundades osalenud õpilasi ja õpetajaid.  Kui juba asi intervjuudes ja suhtlemises, siis on väga hea kui me tunneme ja oskame erinevaid keeli. Kuidas kõlab hispaania või soome keel, milline on jaapani ja hiina keele kõla …. Veidi valgustas seda huvitavat maailma õpetaja Hanna Kotenko, kes ka ise valdab mitmeid keeli.

Samal ajal oli viiendate ja kuuendate klasside meedia suuna õplastel anaimatsiooni töötuba, kus käis hoogsalt multifilmide tegemine, salvestamine ja ülespanemine  Igor Landanski käe all ning loovtöö tegemine  õp. Katrin Veberi juhendamisel. Kogu selle päeva lõpp oli aga väga põnev, sest saime osa professionaalsete tegijate Ilja Telnovi ja Deniss Ozerov abiga Raadio4 ja Noorte Uudiste tegemistest.

Loodan, et õpilastel oli päev õpetlik ja huvitav ning olen veendunud, et selliseid toredid tegemisi ja päevi on veel ees.

Marje Veiser

Reklaam